Winterdepressie: oplossingen op basis van planten

depression-saisonniere-solutions-plantes_winterdepressie

Neerslachtigheid, minder plezier in het leven, systematische vermoeidheid, een gebrek aan energie… Al deze symptomen kunnen verband houden met winterdepressie, die vaak voorkomt in de winter. Maar wat doe je eraan? Ontdek onze natuurlijke oplossingen op basis van planten.

Wat is winterdepressie?

Heb je moeite om ‘s ochtends op te staan? Het gevoel dat je vele uren slaapachterstand hebt? Voel je je soms neerslachtig en weinig enthousiast? Misschien heb je wel last van seizoensgebonden depressie.

Hoe komt dat? Het Seasonal Affective Disorder (SAD) is voornamelijk te wijten aan de kleinere hoeveelheid licht tijdens de winterperiode. Dat gebrek aan licht desynchroniseert als het ware je interne klok, die in de war geraakt. Wist je dat 6% van de Belgen er last van heeft?

Seizoensgebonden depressie: hoe raak je ervan af?

Lichttherapie helpt uiteraard om de kleinere hoeveelheid licht te compenseren, maar er zijn ook andere oplossingen om uit die winterse depressieve toestand te komen. Sporten in de openlucht (bij voorkeur als het buiten licht is) en een gezonde voeding hebben al een impact op je gemoedstoestand. Maar ook planten kunnen soelaas geven.

In de fytotherapie staat sint-janskruid bekend om zijn antidepressieve eigenschappen. Vraag wel advies aan je apotheker om interacties met bepaalde medicijnen te voorkomen.

Ook saffraan stimuleert een goed humeur. Als je andere medicijnen slikt, zal dit de voorkeur genieten boven sint-janskruid. Recente studies benadrukken ook de doeltreffendheid van engelwortel bij een winterdepressie.

Antidepressieve etherische oliën

In de aromatherapie is etherische olie van lavendel aangewezen bij neerslachtigheid, zwaarmoedigheid en exogene en seizoensgebonden depressie. Ook etherische olie van rozemarijn kan nuttig blijken om zijn stimulerende en kalmerende eigenschappen.

Rozemarijn helpt bovendien om vermoeidheid en slaperigheid te bestrijden en een onevenwicht in het zenuwstelsel te verbeteren. Zwarte bes kan interessant zijn om haar verkwikkende eigenschappen, en vijgenboom om zijn kalmerende werking.

Sequoia revitaliseert, geeft energie en helpt om depressie te bestrijden. Allemaal natuurlijke hulpmiddelen om weer opgewekt door het leven te gaan!

 

Vraag onze experts in de winkel om persoonlijk advies!