Propolis: een natuurlijk antibioticum

Anti-infectieus, antiseptisch, pijnstillend, genezend, schimmelwerend of zelfs ontstekingsremmend … propolis biedt een natuurlijk alternatief voor tal van je alledaagse kwaaltjes.

Wist je dat de Egyptenaren lang geleden al propolis gebruikten om te genezen? En dat het Britse leger het gebruikte om wonden te desinfecteren en de genezing te vergemakkelijken tijdens de Boerenoorlog in Zuid-Afrika? Vandaag staat propolis opnieuw in de belangstelling, vooral in Japan. Waarom? Omdat propolis een soort natuurlijk antibioticum is. Het wordt door de bijen geoogst uit knoppen van bepaalde bomen (bijv. populieren) en heeft bacteriostatische, bacteriedodende, schimmelwerende en antiseptische eigenschappen, waardoor het een echte barrière vormt tegen schimmelinfecties, bacteriën en virussen.

Verschillende soorten propolis

De samenstelling is afhankelijk van de natuur en de combinatie van planten die gebruikt werden om het te produceren. Dat is dan ook precies waarom er niet een, maar meerdere soorten propolis bestaan.

Groene propolis, wordt bijv.in Brazilië geoogst en staat bekend om zijn antioxiderende, ontstekingsremmende en pijnstillende eigenschappen. Het wordt dan ook vaak aangeraden voor mensen met een verzwakt gestel, bijv. wanneer ze herstellen van een zware ziekte.

Bruine propolis is afkomstig uit Europa en werkt vooral tegen bacteriële en parasitaire infecties en schimmelinfecties.

Meerdere effecten

Hoe dan ook bestaan alle soorten propolis over het algemeen voor de helft uit hars, voor een derde uit was en voor de rest uit essentiële oliën en pollen. Net als de toppen waarop het aanwezig is, is de hars rijk aan flavonoïden, dat zijn secundaire metabolieten die bekend staan om hun vele therapeutische eigenschappen. Propolis neemt – in de vorm van een tinctuur – deze eigenschappen over en heeft daarom een anti-infectieuze, antiseptische, pijnstillende, genezende, schimmelwerende en zelfs ontstekingsremmende werking. Het biedt dus echt een natuurlijk alternatief voor veel alledaagse aandoeningen, vooral tijdens de lente- en winterperiode, wanneer ons lichaam serieus op de proef wordt gesteld.

Het propolisgamma van HerbalGem

Het HerbalGem-laboratorium heeft speciaal voor volwassenen een basisgamma samengesteld met een concentratie van 65% bruine en groene propolis. De druppels, spray en gummetjes helpen de ontwikkeling van ziektekiemen te vertragen, werken als een natuurlijk schild en weren externe agressies af. Ideaal bij bijv. een overgevoelige keel.

Voor kinderen ouder dan 3 jaar heeft het HerbalGem-laboratorium druppels, een siroop en gummetjes op basis van propolis ontwikkeld die de pijn van kinderen verlichten bij keelontstekingen, keelpijn, grieptoestanden …

Je vindt het HerbalGem-gamma in je Medi-Market-winkel.