Haaruitval : oorzaken en oplossingen

Chute de cheveux ? Causes et solutions

Wat veroorzaakt haaruitval en hoe kun je het voorkomen? Hoe kun je haaruitval bestrijden? Het nieuwe versterkende serum van L’Occitane, van dichtbij bekeken.

Wat zijn de oorzaken van haaruitval?

Haaruitval is vooral merkbaar in de lente en de herfst. Veranderingen in het klimaat, zoals de temperatuur, de intensiteit van de zon of de frequentie van regen, leiden tot meer haaruitval.

Merk op dat het heel normaal is om tussen de 50 en 100 haren per dag te verliezen, gedurende 4 tot 6 weken per jaar. Als de haaruitval langer dan 6 weken duurt en gepaard gaat met een aanzienlijk verlies van de haardichtheid, is het raadzaam een arts te raadplegen. Er kan namelijk een ander probleem schuilen achter langdurige haaruitval.

Haaruitval kan verschillende oorzaken hebben en kan zich anders uiten van persoon tot persoon. Bij mannen is het meestal gerelateerd aan de genen en de effecten van mannelijke hormonen die de levenscyclus van het haar versnellen. Na een bepaald aantal cycli stopt het haar met groeien. Bij vrouwen kan haaruitval meer uiteenlopende oorzaken hebben:

  • Hormonen

De hormonale verstoring die vrouwen ondervinden tijdens de menstruatiecyclus, zwangerschap en menopauze kan de haardichtheid sterk verminderen.

  • Stress en gezondheidstoestand

Emotionele schokken, depressie, zware geneesmiddelenbehandelingen, chemotherapie, psychische of auto-immuunziekten, diabetes, endocriene en dieetstoornissen kunnen allemaal haaruitval veroorzaken.

  • Vitaminetekort

Bepaalde tekorten aan ijzer, magnesium en calcium kunnen haaruitval veroorzaken. 

  • Tabak 

Roken veroorzaakt slechte zuurstofvoorziening en gebrek aan doorbloeding van de hoofdhuid. Door de rook van sigaretten raakt het haar beschadigd en uitgedroogd.

  • Beschadigd haar

Levensstijl, shampoos of kleuringen van slechte kwaliteit, verkeerd borstelen, zout water uit de zee of chloor uit zwembaden zijn allemaal zeer schadelijk voor de hoofdhuid. Als gevolg daarvan kunnen gespleten punten ontstaan door broos haar.

  • Veroudering

Bij het ouder worden valt het haar gemakkelijker uit en wordt de huid minder elastisch.

  • Bepaalde geneesmiddelen

Medische behandelingen voor artritis, jicht of hoge bloeddruk verhogen het risico op haaruitval, evenals het gebruik van testosteron voor sporters.

Hoe kun je haaruitval bestrijden?

Zodra de oorzaken vastgesteld zijn, moet de juiste verzorging toegepast worden om de levenscyclus van het haar te behouden en zo het verlies ervan te vertragen, terwijl de hervatting van een nieuwe cyclus gestimuleerd wordt. Het natuurlijke levensproces van een haar bestaat uit 3 fasen: een groeifase, een rustfase en ten slotte een fase waarin de bulbus loskomt waardoor de haar uitvalt.

Allereerst moet je je shampoo kiezen op basis van het haartype en de aard van je haaruitval (incidenteel, reactief, hormonaal, erfelijk, enz.). Het is raadzaam de wasbeurten zoveel mogelijk te spreiden om beschadiging van het haar te voorkomen, met een maximum van 3 tot 4 wasbeurten per week. Als het haar vettig of gevoelig voor roos is, is het raadzaam om naast de shampoo en/of lotion tegen haaruitval een passende behandeling voor elk probleem te gebruiken. Er bestaan shampooformules en ampullen voor haarmassage die vitaminen, mineralen, sporenelementen, plantenextracten en aminozuren combineren.

Wil je niet langer haar verliezen, kijk dan ook naar je voeding. Focus op seizoensgebonden fruit en groenten en ook op de sporenelementen in pasta, peulvruchten, noten, enz. Zorg er ook voor dat je voedingsmiddelen eet die rijk zijn aan proteïnen, ijzer en vitamine B, die essentieel zijn voor gezond haar. Ze zitten onder andere in vis, vlees, eierdooiers, linzen, granen, peterselie en soja.  Je kunt ook een kuur van voedingssupplementen nemen die speciaal ontwikkeld zijn voor gezond haar. 

Onze favoriet: het nieuwe serum tegen haaruitval van L’Occitane

Op zoek naar een formule zonder siliconen om je haar te versterken en meer volume te geven? Ontdek het nieuwe serum tegen haaruitval van L’Occitane. Het herstelt de sterkte van de vezel vanaf de wortel en verhoogt de dichtheid en dikte van het haar.

De essentiële oliën van rozemarijn en kruidkers zorgen respectievelijk voor een verfrissend parfum en een doelgerichte werking op de hoofdhuid. Topexpertise en bewezen doeltreffendheid na 3 maanden gebruik.

Het regelmatig masseren van de hoofdhuid met versterkende serums om het haar te versterken en de microcirculatie van de hoofdhuid te activeren is essentieel voor gezond en sterk haar met volume.  Etherische oliën zoals rozemarijn, atlasceder, citroen, pompelmoes, echte lavendel of ylangylang staan erom bekend dat ze de haargroei activeren. Gebruik ze verdund in plantaardige olie, zoals castorolie, kokosolie, avocado-olie of in je shampoo. 

De juiste handelingen voor gezond haar

Het is bijna onmogelijk om haaruitval te voorkomen en nog minder als het erfelijk is. Maar hieronder vind je enkele handelingen om haaruitval te beperken:

  • Borstel je haar zachtjes of gebruik een borstel die het ontwarren vergemakkelijkt.
  • Beperk het gebruik van hitte (haardroger, stijltang, enz.) omdat dit het haar beschadigt.
  • Droog je haar met een badstof handdoek zonder te wrijven.
  • Gebruik een haarroutine die bij je haartype past. Beperkt roken.
  • Vermijd je haar altijd vast te doen.

Ontdek ons hele assortiment producten tegen haaruitval tegen de beste prijs in je online parafarmacie of meteen in de winkel.