Gezond en mooi dankzij vitaminen

vitamines_vitaminen_vitalite_hiver_frome_fatigue

Wil je ook in de winter in topvorm blijven? Versterk dan nu je energiestofwisseling en je immuunsysteem. Tank vitaminen bij om volop te stralen en je vitaliteit een boost te geven!

Een winter in topvorm

Jouw beautygeheim? Een korte kuur met B vitaminen, magnesium, zink en co-enzym Q10 helpt om energie bij te tanken en je natuurlijke weerstand te versterken. Zo blijf je zomer én winter stralen!

Vitaminen uit de B-groep (B1, B2, B3, B6, B9, B12…) worden in het bijzonder aanbevolen voor hun antivermoeidheidseffect én ze stimuleren je immuunsysteem. Vitamine C is dan weer een antioxidant en verbetert je energiepeil en immuniteit. Het zit in grote hoeveelheden in acerola.

Vitamine D is actief in de eerste afweerlinie van je immuunsysteem, want het verhoogt de activiteit van de witte bloedcellen.

Vitaminen in je bord

Waar vind je al die vitaminen in de keuken? Haal zeker genoeg B-vitaminen uit peulvruchten, volkorengranen, amandelen, gevogelte, eigeel, lever, vis, biergist en kiemen van granen. De herfst is trouwens hét seizoen voor fruit boordevol vitamine C, zoals citroenen, sinaasappels en kiwi’s, maar ook voor groenten als rode paprika en broccoli.

Zet regelmatig eigeel, vette vis en gekiemde granen op het menu, want die zitten vol vitamine D. Die vitamine is absoluut noodzakelijk om het calcium in je botten te fixeren en wordt door ons lichaam aangemaakt onder invloed van zonlicht (uv B-straling).

 

Het hele jaar door in topvorm? Dan luidt het advies 20 minuten zonlicht per dag. Toegegeven, in België zijn we niet bepaald verwend wat zonneschijn betreft! Zeker in de wintermaanden is het bijna onmogelijk om je vitamine D-gehalte (50 mg/ml) op peil te houden.

Voedingssupplementen met vitamine D kunnen je dan een belangrijk handje helpen. De aanbeveling is 1000 tot 2000 IE per dag voor volwassenen en 400 tot 1000 IE voor kinderen.

 

Vraag meer advies aan de naturopaten en voedingstherapeuten in je Medi-Market!