Hoe kunt u striemen tijdens de zwangerschap vermijden?

U bent zwanger en u vraagt zich af wat striemen zijn? Wat zijn de oorzaken ervan en hoe kunt u ze vermijden? Zoom in op onze favoriet 

Wat is een striem? 

Een striem is een fijne, kronkelige streep die op verschillende plaatsen op het lichaam kan verschijnen. Ze ontstaat door een scheur in de weefsels onder de huid. De plaatsen waar striemen het meest voorkomen zijn de buik, borst, heupen, dijen, billen, oksels, onderrug en bij sommige vrouwen de armen.  

Wanneer ze verschijnen, hebben striemen eerst een paarsrode kleur, daarna worden ze lichter en ten slotte parelwit (dicht bij de kleur van de huid). Ze lijken op littekens en het is vrij moeilijk ze te doen verdwijnen. Rode striemen worden ‘jong’ genoemd en witte striemen ‘rijp’. Striemen kunnen tot tien centimeter lang en 1,5 centimeter breed zijn. 

Wat zijn de oorzaken van striemen? 

De meeste zwangere vrouwen krijgen striemen omdat hun huid voortdurend uitrekt. De snelle groei veroorzaakt spanning in de huid en dat kan bepaalde lagen van de huid beschadigen. Collageen en elastine, twee vezelige eiwitten die de huid ondersteunen, kunnen afbreken. 

Ook andere factoren kunnen het verschijnen van striemen beïnvloeden, zoals erfelijkheid. Sommige zwangere vrouwen hebben immers meer striemen dan andere. Als uw moeder of zus striemen had, is het risico groter dat u ook striemen krijgt. Daarnaast kan ook de aanwezigheid van hoge niveaus van bepaalde hormonen zoals cortisol en zwangerschapshormonen het verschijnen van striemen bevorderen. Ten slotte is ook de leeftijd een factor van enige invloed, aangezien de elasticiteit van de huid afneemt met de tijd. 

Striemen kunnen verschijnen vanaf het 2e trimester van de zwangerschap, maar tegen het einde kunnen ze in een groter aantal voorkomen. Ze kunnen ook verschijnen na de bevalling. 

Hoe kunt u het verschijnen van striemen beperken? 

Het is helaas niet mogelijk om het verschijnen van striemen tijdens de zwangerschap te voorkomen, maar wel om het te beperken. Idealiter zou u vroeg en regelmatig moeten handelen. Hier zijn enkele leefregels die u kunnen helpen: 

  • Uw huid hydrateren 

Het hydrateren van uw huid speelt een essentiële rol. Daarom is het belangrijk om veel water te drinken. Het kan ook interessant zijn hydraterende crèmes of oliën met een werking tegen striemen te gebruiken om de huid goed te hydrateren en te voeden, zodat ze glad blijft. Idealiter moet de Striemen Olie elke dag en gedurende de hele zwangerschap worden aangebracht. Voor een optimaal resultaat kan de crème of olie ook nog tijdens de eerste maand na de bevalling worden aangebracht. Tijdens deze periode kan de vrouw immers nog veel gewicht verliezen op korte tijd. 

  • Uw huid masseren 

Idealiter brengt u de hydraterende producten voor striemen aan terwijl u de getroffen plaatsen zachtjes masseert met cirkelvormige bewegingen. Dit zal de huid ontspannen en soepeler maken. Wekelijks scrubben verhoogt ook de penetratie van hydraterende crèmes en oliën. 

  • Een evenwichtige voeding bevorderen 

Eet evenwichtig om overmatige gewichtstoename te beperken. Het is belangrijk voldoende eiwitten, fruit en groenten te eten om uw gewicht onder controle te houden. 

  • De zon vermijden 

Blootstelling aan de zon kan schadelijk zijn. Bij recente striemen raden we u aan de zon te vermijden tot de huid weer wit wordt. Vergeet niet uw huid te beschermen tegen de zon, want ze is zeer kwetsbaar ter hoogte van de laesies. 

Onze favoriet: de BIO-gecertificeerde Striemen Olie van Mustela  

Om het verschijnen van striemen te beperken, raden wij u aan de Bio-gecertificeerde Striemen Olie van Mustela te gebruiken. Deze olie, die is samengesteld uit 100% natuurlijke ingrediënten, heeft een specifieke formule die het verschijnen van striemen tijdens het moederschap voorkomt. Ze is parfumvrij en bevat een minimalistische formule. De voordelen? Ze zorgt voor een langdurige hydratatie, versterkt de elasticiteit van de huid en verzacht het trekkerige gevoel dankzij de verschillende ingrediënten: 

  • Avocado-olie 

Deze zuivere olie is een geoctrooieerd actief bestanddeel van natuurlijke oorsprong, rijk aan essentiële vetzuren, dat de tijdens de zwangerschap verzwakte hydrolipidenfilm helpt herstellen en behouden. 

  • Concentraat van maracuja-olie 

Deze olie is een geoctrooieerd natuurlijk actief bestanddeel dat helpt de elasticiteit te verbeteren en de soepelheid van de huid te behouden. 

  • Bio zonnebloemolie 

Deze olie, rijk aan essentiële vetzuren, werkt ontstekingsremmend, houdt de huidbarrière in stand en hydrateert de huid.  

  • Vitamine E 

Vitamine E is een natuurlijke antioxidant die de huid in staat stelt zich te vernieuwen, waardoor ze elastischer wordt. 

Ontdek ons hele gamma verzorgingsproducten voor striemen voor de beste prijs bij uw online parafarmacie of in de winkel