Weer in vorm komen: hoe terug beginnen sporten?

Dagelijkse lichaamsbeweging is essentieel voor een goede gezondheid. Maar al dat stilzitten voor werk, studie en gezinsverantwoordelijkheden maakt het vaak moeilijk om sportactiviteiten weer in onze schema’s in te passen. Medi-Market kan je bijstaan met advies om jezelf te motiveren, om terug te beginnen sporten zonder blessures op te lopen en om je sportprogramma te combineren met een aantal nieuwe gewoonten.

Blessures vermijden als je terug begint te sporten

Regelmaat

Terug beginnen sporten moet je op de lange termijn zien: het is niet de bedoeling dat je op een zondag twee uur gaat fietsen om dan weer 15 dagen stil te zitten! Om te genieten van de voordelen van lichaamsbeweging voor je algehele en geestelijke gezondheid, moet je regelmatig bewegen. Met korte maar frequente sessies (bijvoorbeeld 30 minuten per dag), zul je meer profijt hebben en minder kans op blessures.

Progressiviteit

Naast regelmaat is progressiviteit het tweede sleutelwoord bij het opnieuw beginnen sporten. Geef je spieren, pezen en gewrichten de tijd om zich aan te passen aan je nieuwe trainingsroutine. Verhoog de belasting beetje bij beetje, naarmate je lichaam zich aanpast en sterker wordt.

Deze notie van progressiviteit geldt voor alle activiteiten. Als je gaat lopen, kan je beginnen met afwisselend wandelen en lopen, en dan de loopfasen geleidelijk verlengen. Als je aan krachttraining of versterking doet, begin dan met lichte gewichten en verhoog trapsgewijs als de oefeningen te gemakkelijk worden. Voor andere disciplines – cardio, HIIT, Pilates, zwemmen, racket, enz. – begin je met sessies van 20 tot 30 minuten. Verhoog je wekelijkse activiteitsduur dan geleidelijk, maar vergeet niet dat frequentie belangrijker is.

Geschikte uitrusting

Blessures zijn een van de belangrijkste redenen waarom mensen hun sportieve voornemens laten varen. Vol enthousiasme en motivatie weer beginnen sporten om na een paar weken te stoppen vanwege een spierscheur of peesontsteking, dat zou jammer zijn!

Naast een geleidelijke en regelmatige belasting is het belangrijk om aandacht te besteden aan de keuze van je uitrusting. Lopen met versleten of ongeschikte schoenen, nalaten om beschermende uitrusting voor fiets- of contactsporten te dragen of te zware accessoires (rackets, gewichten) kiezen, … Dit zorgt allemaal voor een verhoogd risico op blessures.

Voeding helpt je om in vorm te blijven

Als je een sportactiviteit begint of hervat, zou deze idealiter deel moeten uitmaken van je nieuwe gewoonten. Naarmate je actiever wordt, ontwikkel je ook nieuwe behoeften, vooral op het gebied van hydratatie en voeding.

Gebrek aan hydratatie is een belangrijke factor bij blessures: het kan leiden tot minder energie, krampen en pees- en spierproblemen. Hoewel het voor iedereen belangrijk is om elke dag voldoende water te drinken, neemt je behoefte toe als je sport.

Wat voeding betreft, is het ook raadzaam om het hervatten van een activiteit gepaard te laten gaan met een aangepaste evenwichtige voeding. Dat houdt in: minder bewerkte producten, goede vetten, voedingsmiddelen met een lage glykemische index en eiwitten.

Kies voor gezonde snacks en fruit als je zin hebt in iets lekkers. Verwerk vezels, eiwitten en koolhydraten met weinig snelle suikers in je voeding vanaf het ontbijt, zoals bijvoorbeeld met proteïnen verrijkte granola, om de hele dag in vorm te blijven.

Als je spieren wilt opbouwen, heb je meer behoefte aan eiwitten: dit kan oplopen tot 2 g eiwitten per dag en per lichaamsgewicht in een programma om spiermassa op te bouwen. Om aan deze behoeften te voldoen, kan je je eiwitopname aanvullen met whey (uit melk gewonnen eiwitpoeder) of met plantaardige eiwitten (erwten of soja).

Herstel: de hoeksteen van je programma

Herstel is een integraal onderdeel van de training. Het is namelijk tijdens de rustperiode dat je lichaam zich aanpast: heropbouw van je spieren, versterking van je pezen, regeneratie van je cellen. De sleutel tot succesvol herstel:

Verzorging van spieren en gewrichten: massages, kalmeren van spierspasmen, stretchen na de training, mobiliteits- en versterkingsoefeningen

Voedingssupplementen kunnen je training ondersteunen en je helpen beter te herstellen: vitaminen C en D, natuurlijke onstekingsremmers zoals kurkuma en boswellia Serrata, magnesium, collageen.

Tips om gemotiveerd te blijven

Heb je je voorgenomen om te (her)beginnen met sporten? Hier zijn enkele tips die je kunnen helpen om het op de lange termijn vol te houden:

  • Kies een activiteit die je leuk vindt, dat motiveert meer.
  • Integreer je activiteit in je routine, als een dagelijkse taak die niet mag ontbreken. Berust je alleen op discipline, want de motivatie kan het al eens laten afweten!
  • Bewaar je kleding en andere uitrusting op een plek waar je er makkelijk bij kan
  • Pas je training aan naargelang je huidige conditie
  • Vergeet niet dat een korte sessie altijd beter is dan niets doen! Zelfs 20 minuten lopen of een paar oefeningen leveren je voordeel op.

Wees lief voor jezelf en verzorg je!

Ontdek ons volledige assortiment Afslanken en Voeding – Sport aan de beste prijs bij je online parafarmacie of in de winkel.