De darmflora, de basis van ons welzijn

De darmflora bestaat uit miljarden micro-organismen en speelt een essentiële rol bij onze spijsvertering, maar evengoed bij de verdediging van ons lichaam. Helaas is hij ook fragiel. Om het evenwicht te bewaren en spijsverteringsproblemen te vermijden, moet je je darmflora wat beter leren kennen.

De darmflora, ook wel de darmmicrobiota of darmmicroflora genoemd, bestaat uit miljarden niet-pathogene micro-organismen. Tussen 1.000 miljard en 100.000 miljard om precies te zijn. Dat is twee tot tien keer meer dan alle cellen in het menselijk lichaam samen! De kleine levende wezentjes bevinden zich in onze darmen, en dan vooral de dikke darm, en verkeren in perfecte symbiose met ons lichaam.

Wie zijn deze micro-organismen?

Dankzij de wetenschappelijke vooruitgang weten we vandaag uit welke micro-organismen onze darmflora bestaat. Je vindt er onder andere:

  • Verschillende bacteriestammen
  • virussen
  • gisten
  • schimmels
  • protozoa

De darmflora is erg complex en uniek en specifiek voor elk individu, net als onze vingerafdrukken. Het wordt vanaf onze geboorte gecreëerd en evolueert in functie van onze genetische aanleg, voeding, omgeving, medicatie …

Onze darmflora bestaat uit 2 kg micro-organismen.

Van de goede werking van je spijsvertering …

De darmflora draaft bij aan de goede vertering van onze voeding, want het helpt om eiwitten en bepaalde voedselresten af te breken. Daarnaast is het ook betrokken bij de opname van voedingsstoffen (calcium, magnesium, vetzuren …) en bij de synthese van bepaalde vitaminen (vitamine K, bepaalde B-vitamines).

… tot de stimulatie van je immuunsysteem

De micro-organismen van de darmflora dragen ook bij aan het immuunsysteem. Ze voorkomen de installatie van bepaalde ziekteverwekkers, beperken infectieuze ontwikkeling en stimuleren het immuunsysteem.

Wanneer de darmflora uit evenwicht is

Maar deze hele reeks micro-organismen is ook kwetsbaar. Zo kan er een disbalans ontstaan tussen pro-inflammatoire micro-organismen en anti-inflammatoire micro-organismen. Bepaalde schadelijke agentia kunnen overheersen, terwijl bepaalde micro-organismen zeldzamer worden of zelfs helemaal verdwijnen. Dat noemen we een dysbiose, een disbalans van de darmflora die heel wat spijsverteringsstoornissen kan veroorzaken (buikpijn, een opgeblazen gevoel, constipatie, diarree …), maar ook chronische ontstekingsziektes van de darmen (prikkelbaredarmsyndroom, de ziekte van Crohn …). En de oorzaak? Die ligt bij slechte voeding, te veel stress, bepaalde medicatie …

Goed voor je darmflora zorgen

Gelukkig is het mogelijk om een disbalans van de darmflora te voorkomen. Hoe? Door gezond en evenwichtig te eten, regelmatig te sporten en stresserende factoren te beperken. Ook prebiotica en probiotica kunnen een onevenwichtige flora op natuurlijke wijze herstellen.

Enterofytol PLUS®, voor een dagelijks evenwicht van je spijsvertering

Enterofytol PLUS, op basis van berberine ne bioactief kurkuma-extract, wordt aangeraden bij spijsverteringsproblemen. Curcumine, dat in grote hoeveelheden aanwezig is in het droge extract van kurkuma, draagt bij aan het spijsverteringscomfort. Dit bioactieve kurkuma-extract werd ontwikkeld om curcumine beschikbaar te maken voor het lichaam en voor een optimale werking te zorgen. Berberine heeft daarentegen het vermogen om de samenstelling van de darmmicrobiota te moduleren.

Enterofytol PLUS is beschikbaar bij jouw Medi-Market en via www.medi-market.be