Tijdens de winter krijgt ons organisme het zwaar te verduren. Het gure weer en een opstoot van een virus of bacterie veroorzaken een opstoot van griep, verkoudheid en verschillende winterkwaaltjes.
De beste manier om winterse aandoeningen te voorkomen is het immuniteitssysteem van ons organisme te versterken. Hoe doe je dat?
Spijtig genoeg bestaat hier geen wondermiddel voor. Maar je kan de symptomen wel verlichten tot er beterschap is.
Siroop van tijm of eucalyptus of kruidenthee van tijm met wat extra citroen en honing, of thee-infuus van kamille en gember maken een vervelende verkoudheid draaglijk.
Drink voldoende water om te vermijden dat je dehydrateert door de koorts. Drink kruidenthee en plantaardige siroop (om de luchtwegen vrij te maken en de hoest te kalmeren) en inhaleer essentiële oliën van tijm en eucalyptus (één keer per dag 20 druppels in een kom heet water).
Opgepast voor een angina! Als je keel rood is en slikken pijnlijk wordt, drink dan kruidenthee van tijm of eucalyptus en voeg een lepeltje honing toe. Een pijnstiller kan ook verlichting geven (deze zijn enkel verkrijgbaar in de apotheek).
Heb je koorts? Zijn je klieren zichtbaar gezwollen, je amandelen dik? Zie je witte vlekjes op de amandelen? Dit zijn allemaal tekenen die wijzen op een bacteriële angina: laat je in zo’n geval helpen door een dokter.
Heb je 38,5°C of een beetje meer? Voor een volwassene die niet abnormaal verzwakt is, is koorts niet gevaarlijk. Het is een teken dat je lichaam zich verdedigt tegen een verkoudheid, griep, angina,… Je goed verzorgen en voldoende drinken volstaat.
Is je temperatuur meer dan 39°C? Koorts die maar niet zakt? Bijkomende huiduitslag, of apathisch gedrag? Raadpleeg je dokter.
Opgepast: koorts die gepaard gaat met stuiptrekkingen is gevaarlijk. Laat je zo snel mogelijk onderzoeken door een dokter.