Welke UV-index moet ik kiezen ?

Door de huid te beschermen tegen UV-A- en UV-B-stralen beperken zonnefilters het risico op huidkanker en minimaliseren ze de huidveroudering. Maar je moet nog de juiste bescherming aanbrengen. Want we reageren niet allemaal hetzelfde op de zon. Een lichte huid verbrandt bijvoorbeeld sneller dan een donkere huid. Het is dus essentieel om een crème te kiezen met een beschermingsfactor die aangepast is aan jouw huidtype.

Wat is een SPF ?

De Sunburn Protection Factor, ook gekend als IP (Protection Index), is de index die het beschermingsniveau van je zonnecrème weergeeft. Hoe hoger deze index, hoe meer hij de zonnestralen tegenhoudt en voorkomt dat je verbrandt.

Hoe kies ik mijn bescherming ?

Kies je zonneproduct in functie van je huidtype. Daarom adviseren we de zeer lichte tot lichte huidtypes te kiezen voor een zeer hoge bescherming (50, 50+). Iets donkerdere huidtypes kunnen een factor tussen 35 en 50 aanbrengen. Factor 30 en lager zijn gereserveerd voor mensen met een zeer donkere tot zwarte huid of voor dagverzorgingsproducten die het hele jaar door gebruikt worden. Er moet ook rekening gehouden worden met de tijd van blootstelling, de intensiteit van de zon en het geografische gebied.

U.V.A. en U.V.B. : Wat zijn de verschillen ?

De meeste zonnecrèmes bieden tegenwoordig zowel UV-A- als UV-B-bescherming. Maar wat betekent dit? UV-A vertegenwoordigt ongeveer 95% van de UV-straling. (ultraviolette stralen van de zon). Ze dringen langzaam maar diep door in de lederhuid en hebben geen onmiddellijke maar wel cumulatieve effecten. Ze activeren de melanine en zijn verantwoordelijk voor fotoveroudering. UVB dringt alleen door in de opperhuid. Deze stralen stellen het lichaam in staat vitamine D te synthetiseren, maar zijn ook verantwoordelijk voor zonnebrand.

Zonbescherming voor alle leeftijden

Om veilig van de zon te genieten, is het belangrijk om je ertegen te beschermen. En voor een maximale doeltreffendheid kies je een bescherming die aangepast is aan je huidtype en leeftijd.

Je beschermt jezelf als 5-jarige niet op dezelfde manier tegen de zon als een 45-jarige of 65-jarige. Waarom? Omdat de dikte van de huid varieert doorheen de tijd:

Baby’s en kinderen

De huid van baby’s en kinderen is dunner en onrijper en veel kwetsbaarder dan die van volwassenen. Vóór de leeftijd van 3 jaar is het zelfs raadzaam de huid nooit aan de zon bloot te stellen. Op deze leeftijd is de productie van melanine, die verantwoordelijk is voor de bruining, onvoldoende om een doeltreffende natuurlijke bescherming te garanderen.

Bescherm de huid van je baby en kind met een zonbescherming SPF 50+ speciaal ontwikkeld voor de allerkleinsten. Aarzel niet om veel product aan te brengen. Beter te veel dan te weinig! Zorg ervoor dat je het hele lichaam bedekt, inclusief oren, vingers en tenen. Let vooral op de nek en schouders, zones die vaak gevoelig zijn voor zonnebrand. En herhaal het aanbrengen om de 2 uur en na elke zwembeurt.

Vergeet niet je kind te beschermen met een hoed en een zonnebril. Er zijn ook UV-bestendige kleren die de tere huid van baby’s beschermen, zelfs in het water. Laat je kind tussen 11 en 16 uur in de schaduw spelen en geef het de hele dag door water om uitdroging te voorkomen.

Volwassenen

Kies een zonbescherming aangepast aan je fototype. Dit bepaalt verschillende huidtypes aan de hand van de huidskleur, de kleur van de ogen en het haar en de gevoeligheid van de huid voor UV-straling. En vermijd de warmste uren, tussen 11 en 16 uur, wanneer de UV-stralen het agressiefst zijn.

Wat is jouw fototype?

  • FOTOTYPE 0: zeer witte huid, wit tot lichtblond haar. Dit fototype is gewijd aan mensen met albinisme die niet aan de zon blootgesteld kunnen worden.
  • FOTOTYPE 1: zeer lichte, blanke huid, blond of rood haar, blauwe of groene ogen, sproeten. In de zon wordt de huid niet bruin, maar rood. Zonder bescherming verbrandt ze in 10 minuten. Zonbescherming SPF 50+
  • FOTOTYPE 2: zeer lichte huid, blond of lichtbruin haar, lichte tot bruine ogen, sproeten kunnen verschijnen in de zon. De huid verbrandt gemakkelijk en bruint lichtjes. Zonder bescherming verbrandt je huid na ongeveer 20 minuten. Zonbescherming SPF 50+
  • FOTOTYPE 3: matig lichte huid, blond of lichtbruin haar, bruine ogen, geen sproeten. In de zon wordt de huid geleidelijk bruin. Zonder bescherming verbrandt ze na ongeveer 30 minuten. Zonbescherming SPF 50 of SPF 30
  • FOTOTYPE 4: donkere huid, lichtbruin of bruin haar, bruine of zwarte ogen. In de zon verbrandt de huid niet, maar bruint goed. Zonbescherming SPF 30 of SPF 20
  • FOTOTYPE 5: donkerbruine huid, natuurlijk gepigmenteerd, zwart haar en zwarte ogen. De huid verbrandt zelden en bruint zeer goed. Zonbescherming SPF 15
  • FOTOTYPE 6: zwarte huid, haar en ogen. De huid verbrandt niet. Langdurige blootstelling kan echter nog steeds erytheem veroorzaken. Zonbescherming SPF 15

Senioren

Na verloop van tijd wordt de huid dunner en kwetsbaarder. En de vele keren zonnebaden hebben waarschijnlijk hun tol geëist van je zonnekapitaal. Wees dus na je 60ste extra waakzaam en gebruik SPF 50+ zonbescherming. Bij vrouwen is het haar ook minder dik en dicht en sommige mannen zijn het zelfs helemaal kwijt. Om zonnebrand te voorkomen, bescherm je je hoofd met een mooie hoed.

Ontdek ons volledige zonneproducten assortiment aan de beste prijs bij je online apotheek of in de winkel