Onze tips om je beter te kunnen concentreren tijdens je examens

Een gevreesde periode voor duizenden studenten: de blok- en examenperiode staat voor uitdaging, stress en intense inspanningen. Nu de examens voor de deur staan, zetten studenten alles op alles om zich hierop voor te bereiden. Concentratievermogen, geheugen, omgaan met vermoeidheid en stress en het herhalen van de leerstof inplannen… Dit kan je allemaal enorm helpen om beter te presteren. Medi-Market verklapt je haar beste tips om je te helpen je concentratievermogen en geheugen te stimuleren tijdens deze intensieve examenperiode. Voedingssupplementen kunnen ook een effectieve oplossing zijn als je een klein duwtje in de rug nodig hebt. Ontdek onze beste formules.

Enkele tips om op je best te zijn tijdens de examenperiode

Om te slagen voor je examens gaat er niets boven een goede voorbereiding. Je hersenen en je lichaam zijn als atleten: ze hebben nood aan training, energie en verzorging.

Een kwalitatieve nachtrust is van essentieel belang om je cognitieve vaardigheden te ontwikkelen

Gebrek aan slaap tast je cognitieve vaardigheden aan. Sterker nog: terwijl je slaapt, nemen je hersenen de kennis op die je overdag hebt vergaard. Een slechte slaapkwaliteit kan dit proces verstoren en leiden tot concentratieproblemen en problemen met je geheugen en het verwerken van informatie.

Dit kan je voorkomen met een regelmatige slaaproutine: op vaste tijdstippen gaan slapen en opstaan, zelfs in het weekend. Geen schermen, zware maaltijden of cafeïne voor het slapengaan. Kies voor rustgevende activiteiten, zoals mediteren of lezen.

Stimuleer je geheugen en concentratievermogen met evenwichtige voeding

Een evenwichtige voeding heeft invloed op je geheugen en concentratievermogen. Dit zijn aanraders:

  • Omega 3 (vis, noten en zaden);
  • Antioxidanten (fruit en groenten);
  • Vitamine B (peulvruchten, zuivelproducten en volkorengranen).

Zorgvuldige en strategische planning om optimaal te presteren

We raden aan om vóór de examens herhalingen van de leerstof in te plannen. Maak een gedetailleerde planning op waarbij je voor elk vak de nodige tijd voorziet. Kijk hoe zwaar elk vak doorweegt in de examens en houd hier rekening mee in je planning. Wissel af tussen de vakken om je aandacht erbij te houden en mentale vermoeidheid te voorkomen. Voorzie ook pauzes om je hersenen te laten rusten en informatie beter te verwerken. Stoot je op problemen met een bepaald onderdeel van de leerstof, blijf daar dan niet op steken. Meestal is het een goed idee om aan iets anders te werken, zodat je later met een frisse kijk en nieuwe perspectieven hierop kan terugkomen.

Leer omgaan met stress

Goed omgaan met stress is essentieel om je goed voor te bereiden op je examens. Om stress onder controle te krijgen, moet je eerst de oorzaak ervan bepalen. Kies voor ontspannende activiteiten, zoals relaxatie, yoga of meditatie. Vergeet niet regelmatig te pauzeren om je geest te laten ontspannen. Daarnaast kunt u overwegen om anti-stresssupplementen te gebruiken om u te helpen tijdens deze drukke periode.

Hier zijn een paar opties om je te helpen stress te bestrijden:

Een studiegroep is goed voor je motivatie

Door met medestudenten te overleggen, kan je concepten vanuit een nieuwe invalshoek benaderen, kennis opnemen en misschien zelfs nieuwe studiemethoden leren. Een studiegroep helpt zeker om je gemotiveerd te houden in deze moeilijke periode.

Voedingssupplementen voor een optimaal concentratievermogen en geheugen

Ook voedingssupplementen kunnen je cognitieve vaardigheden tijdens deze examenperiode verbeteren. Er bestaan verschillende formules. Hier volgt een lijst van de meest relevante actieve bestanddelen om je intellectuele prestaties te optimaliseren.

Omega 3 en 6

De omega 3- en omega 6-vetzuren die voorkomen in visolie, lijnzaadolie en teunisbloemolie staan bekend om hun positieve effecten op de gezondheid van de hersenen. Het gebruik van voedingssupplementen met omega 3 en 6 helpt het geheugen en concentratievermogen te verbeteren en ondersteunt een optimale hersenfunctie.

Ginkgo biloba

Ginkgo biloba is een echte natuurlijke stimulans voor het geheugen en het concentratievermogen. Dit plantenextract wordt al eeuwen gebruikt vanwege de voordelen voor de bloedsomloop. Het gebruik van voedingsmiddelen op basis van Ginkgo biloba zal je helpen je beter te kunnen concentreren.

Vitamine B12

Vitamine B12 is van essentieel belang voor het goed functioneren van de hersenen. Het draagt bij aan de productie van rode bloedcellen en de gezondheid van het zenuwstelsel. Met behulp van voedingssupplementen met vitamine B12 kan je beter onthouden en helderder denken en heb je minder last van vermoeidheid.

Ginseng

Ginseng is een plant die bekend staat om zijn stimulerende en energieleverende eigenschappen. Voedingssupplementen met ginseng helpen je concentratievermogen, je mentale uithoudingsvermogen en je reactiesnelheid te verbeteren.

Magnesium

Magnesium draagt bij aan de overdracht van zenuwimpulsen, stressbeheersing en spierontspanning. Voedingssupplementen op basis van magnesium verbeteren je concentratievermogen, helpen stress verminderen en ondersteunen de hersenfunctie.

Ontdek ons volledige assortiment voedingssupplementen om te slagen voor je examens aan de beste prijs in je online parafarmacie of in de winkel.