Lavendel in cosmetica 

La lavande dans la cosmétique

Haar parfum doet ons denken aan de zon, vakantie en de zachtheid van de Provence. Lavendel is altijd al een beetje gezien als een magische plant. Vandaag hebben studies aangetoond dat ze vele weldadige effecten heeft op het lichaam, de geest en de schoonheid. Laten we dit even subtiele als geurige fantastische kruid ontdekken.  

De oorsprong van lavendel 

Deze plant zou van Perzische oorsprong zijn en wordt al sinds de oudheid gebruikt door de Egyptenaren, de Grieken en de Romeinen om baden en kleding mee te parfumeren. De naam komt ook van het Latijnse “lavare”, wat “wassen” betekent. Geklasseerd door Romeinse natuurkundigen onder de kostbare planten, heeft ze in de loop der tijd steeds meer voordelen voor de gezondheid en de schoonheid onthuld.  

De weldadige effecten van lavendel in cosmetica  

Zepen, bloemenwaters, micellaire waters, gezichts- en lichaamscrèmes, maskers, exfoliërende producten, tonics, deodoranten… Lavendel en in het bijzonder de essentiële olie van lavendel zit vandaag in veel cosmeticaproducten. Ze is bijzonder geliefd voor haar regenererende en antioxiderende eigenschappen. Door haar verzachtende, helende, ontsmettende en schimmeldodende eigenschappen, bestrijdt ze efficiënt verschillende huidproblemen.  

  • Ze reinigt de huid diepgaand, verzacht haar en bestrijdt overtollige talg.  
  • Ze bestrijdt roodheid (rosacea), imperfecties (acne), rimpels. 
  • Ze vernauwt de poriën.  
  • Ze doet de huid genezen (brandwonden, kleine wondjes, verbrande huid, ontharing, insectenbeten). 
  • Ze verzacht aandoeningen van de hoofdhuid (schilfers, jeuk).  

De juiste routine 

Om de huid in evenwicht te brengen en te verzachten, meng je een beetje essentiële olie van lavendel met je gebruikelijke olie voor het lichaam of gezichtscrème. Breng vervolgens aan en vermijd daarbij de oogcontour. Of begin je dag met een douche en de douchegel Lavande Blanche van L’Occitane voor een geparfumeerde en stralend mooie huid.  

De weldadige effecten van lavendel op de geest 

Lavendel staat erom bekend dat ze stress en slaapproblemen vermindert. Essentiële lavendelolie verstuiven, bevordert het inslapen en een kwaliteitsvolle slaap. Verdund in een warm bad, helpt ze te ontspannen en angst te bestrijden. Tijdens een massage zorgt ze voor algemene ontspanning. 

De juiste routine 

Gebruik een parfum met lavendel, zoals het Eau de Toilette Lavande Blanche van L’Occitane dat essentiële olie van witte en blauwe lavendel bevat. Voor een verzachtend effect kan je die op de verschillende pulsatiepunten verstuiven: hals, decolleté, polsen, achter de oren en de knieën.  

De weldadige effecten van lavendel op de gezondheid 

Lavendel is al lang gekend voor haar werking tegen krampen en ontstekingen. Ze bevordert ook de spijsvertering, verlicht migraine, krampen, misselijkheid, verzacht spierpijn…  

De juiste routine 

Los 2 tot 4 druppels essentiële olie van lavendel op in 1 soeplepel plantaardige olie en masseer de pijnlijke spieren. Of gebruik de lichaamsmelk Lavande Blanche  van L’Occitane op heel het lichaam voor een echt ontspannend moment.  

De weldadige effecten van lavendel tegen kleine insecten 

Naast de voordelen voor de gezondheid, is lavendel ook zeer efficiënt om muggen, teken, mijten en vlooien te verjagen.  

De juiste routine 

Leg enkele gedroogde lavendeltakjes in je kast voor kleding die steeds goed ruikt en om ongewenste mijten op een afstand te houden.  

Goed om te weten 

Essentiële oliën zijn krachtig. Lees altijd goed de gebruiksaanwijzing vóór gebruik. Aarzel niet om advies te vragen aan onze experts in je Medi-Market

Focus op 3 producten van het gamma Lavande Blanche L’Occitane  

Deze verrassende blend van witte en blauwe lavendel neemt je mee naar hartje zomer, temidden van de lavendelvelden. Dit frisse en subtiele parfum roept de geur op van vers gewassen was. Het stralende facet van bergamot vermengt zich met de zachte, omhullende noten van roos en witte muskus.  

Deze douchegel voor het lichaam reinigt de huid zacht en omhult haar in een subtiele frisse geur die je steevast aan de Provence doet denken.  

  • Lavande Blanche, le Lait Corps, 250 ml  
    Deze lichaamsmelk versmelt op de huid, voedt en hydrateert haar langdurig. Ze is zacht en gemakkelijk aan te brengen. Bovendien parfumeert ze de huid subtiel met een florale geur.  

Al je L’OCCITANE-producten vind je aan de beste prijs op onze online parafarmacie. Saut de page