Het belang van een avondritueel

Help je baby om het verschil tussen dag en nacht te herkennen dankzij kleine gewoontes die je kind kalmeren en voorbereiden op het slapengaan.

Voor een volwassene is het makkelijk om de link te leggen tussen het vallen van de nacht en het moment waarop je moet gaan slapen, maar voor een baby is dat een andere zaak. Hun biologische klok staat immers nog niet helemaal op punt en ze zien geen verband tussen de nacht en hun slaap. Om hen te helpen, is het belangrijk dat je kleine avondrituelen creëert, zodat ze weten dat de dag erop zit en het tijd is om te gaan slapen.

Een ideaal slaapritueel, bestaat dat wel?

We zullen eerlijk met je zijn: er bestaat geen magische oplossing om je kind te laten slapen. Elke baby heeft z’n eigen karakter, reageert anders en heeft dus ook een aangepast ritueel nodig. Sommige kleine regeltjes helpen echter wel om je baby te kalmeren en de slaap te vinden. Allereerst is het belangrijk om een vast schema aan te houden. Het ritueel moet constant zijn en zich elke dag, van begin tot einde herhalen. Het mag niet langer dan een halfuur duren en ook geen activiteit op zich worden. Het is er allemaal op gericht om je baby te laten ontspannen: geef een badje, lees een verhaaltje voor, maak nog een flesje klaar, eventueel met de Nestlé Good Night-granen, zing een wiegeliedje of geef een uitgebreide laatste knuffel … Zoek uit waarop jouw baby het beste reageert en herhaal die handelingen elke keer in dezelfde volgorde. En hoe sneller je baby alleen in slaap leert vallen, hoe beter.

Goede slaapcondities

Ook de omgeving waarin je baby slaapt, is belangrijk. Kies eerst en vooral voor een vaste plek. Doe een paar tests om te zien of je baby liever een rustige kamer heeft of net houdt van wat achtergrondgeluid, liever een volledig verduisterde kamer verkiest of toch liever een nachtlampje in de buurt heeft. Check zeker of het favoriete speelgoed niet te dichtbij ligt en dat de kamer niet te druk is. Verlucht de kamer ook goed, zodat er voldoende frisse lucht binnenkomt, want ook dat kan je baby helpen om beter te slapen.

Granen om goed te slapen

Is je baby ‘s avonds erg onrustig? Heeft hij/zij misschien nog honger? Denk, er dan eens aan om de Good Night-granen van Nestlé toe te voegen aan het flesje. Dat zijn kant-en-klare gemalen granen, die makkelijk oplossen en de melk van je kleine fijnproever wat aandikt. De Good Night-granen zijn rijk aan vitaminen en mineralen en daarom een goede maaltijd voor je baby voor het slapengaan.