Luizen: hoe raak je er natuurlijk vanaf?

Une petite fille soigne ses poux naturellement dans son bain

Hoe raak je volledig van luizen af en wat moet je doen om te vermijden dat er neten beginnen nestelen in het haar van je kinderen? Lees verder en ontdek onze tips.

Het schooljaar is weer begonnen, onze kinderen zien alle klasvriendjes terug. Een minder leuk weerzien is het wanneer een luizenplaag opduikt. Laat ons beginnen bij het begin: wat zijn luizen en neten eigenlijk?

Neten zijn luizeneitjes die tegen de haarschacht aankleven. Ze zijn wit-grijs van kleur. Luizen worden tot 2 mm groot, zijn lichtgrijs tot bruin van kleur, en ze hechten zich met hun zes pootjes vast aan het hoofdhaar. De meest betrouwbare manier om te controleren op deze vervelende insecten is de nat-kam-methode.

Maak het haar van je kind nat met water of conditioner, en kam met een speciale fijne kam door de haren. Start van achter naar voren, dus van nek naar voorhoofd, en hou je kam dicht tegen de hoofdhuid. Veeg na elke beweging de kam goed af. Zitten er luizen of neten tussen, dan kan je ze met een tandenstoker verwijderen.

Luizen en neten bestrijden, hoe doe je dat?

Start zo snel mogelijk een behandeling op met pediculiden. Hou je aan de gebruiksaanwijzing en wees alert voor mogelijke bijwerkingen. Gebruik je liever een meer natuurlijke behandeling? Opteer dan voor een product op basis van kokosolie, silicone of azijn. Laat het product goed intrekken, en spoel daarna de haren grondig uit. Verwijder dode luizen en neten met de special kam.

Best is om de ze behandeling na 7 en 15 dagen nog eens te herhalen.

Goed om te weten: beddengoed, knuffels, mutsen en sjaals moeten gewassen worden op 60°C. Anders is al je moeite voor niets …

Probeer neten een stap voor te zijn

Voorkomen is mogelijk, al ben je nooit 100% zeker. Dit is wat je kan doen in 3 tips:

  • Controleer de hoofdhuid van je kind heel regelmatig, zeker als je merkt dat hij jeuk heeft of als er luizen op school zijn gesignaleerd.
  • Maak aan je kind duidelijk dat je mutsen en sjaals best niet uitleent aan andere kinderen.
  • Is er een luizenplaag op school, dan kan je preventieve maatregelen nemen met een shampoo op basis van wilgenbast, of door dagelijks een druppel essentiële olie op basis van lavendel of citroen aan te brengen achter de oren of in de hals van je kind. Gebruik hiervoor nooit essentiële oliën in de pure variant, maar leng deze aan met water.