Waarom een doucheolie kiezen ?

Als je doucht, droogt de kalk in het water de huid uit. Er zijn nu producten met een hoog oliegehalte om de huid grondig te wassen en te voeden: doucheoliën. Medi-Market vertelt je meer over deze cosmetica met verleidelijke eigenschappen. Verschil met douchegel, kenmerken, voordelen en gebruik: doucheoliën nader bekeken.  

Wat is het verschil tussen een doucheolie en een douchegel?  

Douchegel en doucheolie zijn beide reinigingsmiddelen. Eén ervan is echter gemaakt van natuurlijke ingrediënten met een hoog hydraterend vermogen.  

De kenmerken van douchegel  

Douchegel is een reinigingsproduct voor het lichaam. Het bevat schuimmiddelen, parfums en conserveringsmiddelen. Helaas hebben douchegels de reputatie de huid uit te drogen. Het gaat om sulfaten, stoffen die de hydrolipidenfilm van de huid aantasten.  

De kenmerken van reinigingsolie  

Reinigingsolie is een huidverzorgingsproduct samengesteld met voedende plantaardige oliën zoals zoete amandelolie, olijfolie, jojobaolie en kokosolie. De olie, de reinigingsbasis, is voor 80% aanwezig, terwijl het aandeel water 20% bedraagt. Het heeft een dikke textuur, omdat de formulering over het algemeen meer geconcentreerd is, waardoor een kleine hoeveelheid voldoende is. Dit laatste voorkomt de vettige restlaag die een cosmeticaproduct met 100% olie zou kunnen achterlaten. Olie produceert niet zoveel schuim als zeep, maar het reinigt net zo effectief. Het is echter belangrijk dit product zorgvuldig te kiezen. Sommige cosmetica worden namelijk gemaakt met zogenaamde minerale oliën. Deze zijn eigenlijk afkomstig uit de petrochemische industrie. Omdat dit soort producten kan leiden tot verstopte poriën, raden we aan een plantaardige olie te gebruiken.  

Wat zijn de voordelen van doucheolie voor je huid?  

Deze cosmetica zijn samengesteld om te voldoen aan de behoeften van elk huidtype. Als je een gevoelige en droge huid hebt, zul je de voordelen ervan nog meer waarderen. Sommige formules zijn zelfs uitsluitend bedoeld voor de droge huid.  

Voor een zachte reiniging van de huid  

Je lichaam wassen met olie lijkt in eerste instantie misschien vreemd. Maar laat je niet misleiden, want het is eigenlijk een echte bondgenoot van de huid. De reinigingskracht is net zo effectief als die van zeep. Het verwijdert grondig de onzuiverheden die zich gedurende de dag hebben opgehoopt, zoals transpiratie, vervuiling en ander vuil.  

Om de droge huid te voeden, te kalmeren en te beschermen  

In tegenstelling tot traditionele zepen die het huidoppervlak aantasten, behoudt dit verzorgingsproduct de natuurlijke barrière van de huid. Na gebruik laat het een beschermend laagje achter op het huidoppervlak dat de huid de hele dag beschermt en irritatie voorkomt. Dit cosmetisch product heeft ook een voedende kracht en is doeltreffend tegen de gevolgen van kalk.  

Zijn er contra-indicaties voor het gebruik van dit cosmetisch product?  

Doucheoliën zijn geschikt voor elk huidtype. Wij raden echter af om het voor het scheren onder de douche aan te brengen. Omdat het product dik is, heeft het de neiging zich onder de messen op te hopen, wat sneetjes en irritaties in de hand werkt.  

Hoe gebruik je doucheolie op de juiste manier?  

Je kunt dit product in elk seizoen gebruiken. Je zult het waarderen in de winter als de huid droog is van de kou. Je zult ook blij zijn dat je je in de zomer kunt ontdoen van zout en zand, terwijl je je door de zon beschadigde huid hydrateert. Het gebruik van dit reinigingsmiddel is hetzelfde als dat van een zeep.  

  1. Giet een beetje doucheolie in je handpalm. Breng dan het product aan op je lichaam. Bij contact met water verandert het in een schuimende melk.  
  1. Masseer je huid om het product in de huid te laten doordringen en het vuil te verwijderen.  
  1. Spoel grondig.  
  1. Je huid is schoon, gehydrateerd en zacht.  

Onze favoriet: L’Occitane Amandel Doucheolie 250 ml  

Met een formule die 99% biologisch afbreekbare ingrediënten bevat, voldoet de Amandel doucheolie van L’Occitane volledig aan het Clean Charter van het merk. Dit houdt onder meer in dat men cosmetica moet produceren met ten minste 95% biologisch afbreekbare ingrediënten voor afspoelbare producten. Ontdek andere producten van het merk L’Occitane.   

In contact met water verandert deze amandel doucheolie in een melkachtige sluier die het lichaam in alle zachtheid reinigt. Verrijkt met zoete amandelolie, respecteert het de hydrolipidenfilm van de huid en behoudt haar zachtheid. Het product is gemakkelijk af te spoelen en hult je huid in een subtiel en heerlijk parfum van verse amandelen, voor een huid om op te eten!  

En voor een nog zijdezachtere huid kun je onze blogpost Voedingssupplementen om de huid te hydrateren lezen.