Bruine vlekken: zo bescherm je ze tegen de zon

Met je leeftijd kan de zon hyperpigmentatie van de huid veroorzaken. Om die pigmentvlekken te beschermen tegen UV-straling gebruik je best een aangepaste crème.

Hoewel de zon wonderen doet voor ons gemoed en essentieel is voor de synthese van vitamine D, veroorzaakt ze ook belangrijke schade aan onze huid. Om te beginnen met de veroudering van de huidcellen die dan weer leidt tot diepere rimpels, maar ook bruine vlekken. Door het effect van de zon kunnen de melanocyten te veel melanine produceren, het pigment dat verantwoordelijk is voor ons bruine zomertintje. Die hyperpigmentatie veroorzaakt bruine vlekken, die we in 3 types kunnen onderverdelen:

Lentigo solaris

We noemen ze ook wel ouderdomsvlekken omdat ze vooral voorkomen bij personen die ouder zijn dan 40 en die dus al jarenlang aan de zon werden blootgesteld. De omvang en intensiteit kan variëren en ze komen vooral voor op je gezicht, handen, schouders en armen.

Het zwangerschapsmasker

Dit zijn vlekken die opduiken op het voorhoofd, de wangen en de lippen bij zwangere vrouwen na blootstelling aan de zon.

Hyperpigmentatie na een ontsteking

Deze komt voor na een huidontsteking, zoals bij een acne-opstoot of insectenbeten.

De oplossing: je goed beschermen

Om bruine vlekken te vermijden, is er maar een oplossing: je goed beschermen tegen de zon, idealiter met een zonnecrème die beschermt tegen UVA én UVB. Wanneer er eenmaal bruine vlekken zijn opgedoken, dan kan je ze met cryotherapie, laser of dermatologische peelings laten behandelen. Er bestaan ook speciale crèmes tegen bruine vlekken, zoals het Anti-Pigment-gamma van Eucerin. Het geheim? Thiamidol, een gepatenteerde actieve stof die inwerkt op de hoofdoorzaak van hyperpigmentatie en waarvan klinisch bewezen werd dat het de melanineproductie vermindert.

Het gamma bevat een dagcrème met zonnebescherming UVB SPF30 + UVA, een nachtcrème op basis van dexpanthenol om de regeneratie van je huis gedurende de nacht te stimuleren, een Duoserum verrijkt met hyaluronzuur en een vlekkenverbeteraar voor een meer gerichte applicatie.

Bij dagelijks gebruik zijn de eerste resultaten zichtbaar na 2 weken*. De effecten zullen gradueel blijven verbeteren, zodat je een egalere, stralende huid krijgt.

*Clinisch onderzoek bij 32 testpersonen.

En ontdek onze zonneverzorgingsproducten die speciaal zijn aangepast aan zonneallergieën.