Menopauze: wat zijn de natuurlijke oplossingen?

08 Oct 2013 --- Woman riding her bike. --- Image by © Burger/phanie/Phanie Sarl/Corbis

Opvliegers, stemmingswisselingen,… De overgang naar de menopauze gaat vaak gepaard met fysieke en psychische ongemakken. Er zijn natuurlijke middelen die de klachten helpen bestrijden en het hormonale evenwicht helpen te herstellen.

De menopauze kan je niet tegenhouden, maar je kan er wel voor zorgen dat de overgang zo rustig mogelijk verloopt en de ongemakken – zowel fysiek als mentaal – bestrijden met natuurlijke oplossingen:

Menopauze en homeopathie

Er zijn specifieke homeopathische behandelingen die opvliegers helpen bestrijden, andere die stemmingswisselingen tegengaan. Je homeopaat kan een behandeling op maat van jouw persoonlijke situatie en specifieke klachten voorschrijven.

Essentiële oliën: en andere oplossing

Salvia Sclarea, groene cipres of groene anijs verzachten overgangsklachten. Deze essentiële oliën worden ofwel oraal toegediend, als massage-olie ingezet, of worden gebruikt in een verstuiver.

Raadpleeg wel een arts om te controleren of je gezondheidstoestand het toelaat essentiële oliën te gebruiken.

Voeding en planten

Zorg voor een gevarieerde en gezonde voeding, en voeg enkele specifieke plantaardige voedingsmiddelen toe die helpen om het hormonaal evenwicht te herstellen, vermoeidheid te bestrijden, je energieniveau op te krikken of fysieke ongemakken te verzachten.

Welke planten zijn dat bijvoorbeeld? Koninginnenbrei, stuifmeel, ginseng, maca, guarana …

Ook vitaminen en mineralen kunnen helpen. Zo ondersteunt vitamine B de hormonale regeling en werken calcium, vitamine D en mangaan botversterkend.

 

Wens je meer informatie en tips om ongemakken bij de menopauze te verlichten? Lees er alles over in de zomereditie 2018 van het Medi-Market magazine