Onze tips om uw huid voor te bereiden op de zon en een langdurige bruine kleur te krijgen

De komst van de zon brengt ons allemaal in een goed humeur en geeft ons een oppepper.  De zon is synoniem met energie en heeft veel voordelen voor ons lichaam en ons welzijn, maar heeft ook schadelijke gevolgen voor onze huid. Daarom is het essentieel om u vóór, tijdens en na de blootstelling aan de zon te beschermen. Medimarket geeft u enkele adviezen om uw huid doeltreffend te beschermen.  

Waarom is het belangrijk om uw huid voor te bereiden op de zon?    

In de winter is de huid bedekt met lagen kleding en wordt de opperhuid dikker. U loopt een groot risico door u bloot te stellen aan UV-stralen. Om ongemakken te voorkomen, moet u uw huid voorbereiden op de zon als u een zuivere huid en een langdurig bruine kleur wenst. Dit ritueel verschaft uw huid alle noodzakelijke voedingsstoffen voor een mooie bruine kleur en vermindert de risico’s van UV-stralen.  

Hoe krijgt u een bruine kleur en beschermt u zich tegen de schadelijke effecten van de zon?    

Vóór de blootstelling:  

Om uw huid te beschermen en een bruine kleur te krijgen, moet u uiteraard op uw voeding letten. Om uw huid voor te bereiden op de zon moet u zich volstoppen met antioxidanten die de werking van vrije radicalen afremmen.   

Bètacaroteen, bijvoorbeeld, is een antioxidant die voorkomt in gekleurde vruchten en groenten zoals wortelen en tomaten. Dit is een van de dingen die u er goed doen uitzien als u er veel van eet. Bètacaroteen stimuleert ook de aanmaak van melanine, het pigment dat uw huid die mooie bruine kleur geeft als u aan de zon wordt blootgesteld. Maar het doet meer dan alleen een goudbruine kleur bevorderen in de zomer. De antioxiderende eigenschappen beschermen uw huid tegen vrije radicalen, waardoor de veroudering van uw huid wordt vertraagd. Zoals andere voedingsmiddelen die rijk zijn aan carotenoïden: meloenen, gedroogde abrikozen, mango’s of spinazie.  

Voor een gelijkmatige bruine kleur moet u de dode cellen die zich aan het huidoppervlak ophopen verwijderen door te scrubben. Als u ook aan het eind van de winter een gebruinde teint wilt hebben, is dat mogelijk dankzij zelfbruiners.  

In feite is het aan te raden om vanaf nu al aan uw teint te werken, de keuze van een zelfbruiner hangt af van uw huidtype. Als u een te donker product kiest, kan een ‘maskerend effect’ optreden. Kijk op de verpakking naar de hoeveelheid DHA of dihydroxyaceton (een actief ingrediënt dat de huid veilig bruint) in het product.  Hoe hoger het DHA-gehalte van een zelfbruiner, hoe donkerder de kleur. Lichte huidtypes zullen daarom de voorkeur geven aan progressieve zelfbruiners die tussen 1% en 3% DHA bevatten. Donkerdere huidtypes zullen de voorkeur geven aan producten die iets meer DHA bevatten: tussen 3% en 5%. 

Kies bijvoorbeeld voor de zelfbruiner Topicrem geleidelijk gebronsd melk of voor zelfbruinende hydraterende melk gezicht en lichaam van Vichy  

U kunt ook een kuur zonvoorbereidende voedingssupplementen nemen. Ontdek voor een stralende goudbruine teint de  voedingssupplementen van Oenobiol of de voedingssupplementen Fotoprotector Sunisdin van het merk Isdin.  

Tijdens de blootstelling:  

Denk eraan om u vanaf de eerste zonnige dagen in te smeren met een zonnebrandcrème die aangepast is aan uw huidtype. Een zonnebrandcrème beschermt en versterkt immers uw huid tegen UV-straling. Zonnebrandcrèmes met een hoge beschermingsfactor (30 tot 50) zijn het beste, omdat zij de zonnestralen beter filteren en zonnebrand en verbranding helpen voorkomen. Ongeacht de tolerantie van uw huid voor de zon, is zonnebrandcrème een must als u uw huid jong wilt houden.   

Tegenwoordig bevatten zonnebrandcrèmes ook vaak antiverouderingsingrediënten zoals hyaluronzuur en vitamine A, C en E. Perfect om rimpels, verlies van stevigheid van de huid en donkere vlekken in het gezicht te voorkomen. U kunt ook uw gebruikelijke dagcrème vervangen door een crème met een SPF voor een hydraterende en beschermende werking. Kies voor de Avène Hydrance UV hydraterende crème voor de hydraterende gezichtscrème SPF25 van Cerave.  

Het is ook raadzaam om u geleidelijk aan de zon bloot te stellen om uw huid eraan te laten wennen en zonnebrand te voorkomen. Overmatige blootstelling is gevaarlijk voor de huid. Vermijd daarom blootstelling tijdens de warmste uren van de dag, d.w.z. tussen 12 en 16 uur. Als u in die periode toch naar buiten moet, neem dan een accessoire mee (een hoed of pet) om u zoveel mogelijk te bedekken. Denk aan de SPF zonnecrème Avène of aan SVR met de Sun Secure Blur SPF50+.  

Na de blootstelling:  

Ook wordt aanbevolen om minstens 1,5 liter water per dag te drinken. Veel water drinken zorgt voor een goede hydratatie, die ook van invloed is op de kwaliteit van uw huid. Breng na een zonnige dag veel hydraterende crème of een voedende aftersun aan om uw bruine kleur te verlengen en afschilfering van de huid te voorkomen.  Denk ook aan de Verfrissende Aftersun van Nuxe of aan de  Photoderm Gel Crème Aftersun van Bioderma.  

Bent u ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch verbrand? Koel de pijnlijke plek met kraantjeswater tussen 15°C en 25°C of neem een bad gedurende ongeveer 15 minuten tot de pijn is verlicht. Verwijder vooral de afschilferende huid niet. Vervolgens kunt u kiezen voor een verzachtende of helende crème om meerdere keren per dag aan te brengen of voor aloë vera gel.  Ontdek de herstellende Aloë Vera gel van Purasana. Naast deze remedies zijn geraspte aardappel en citroensap gemengd met een eetlepel olijfolie doeltreffend om zonnebrand te helpen verlichten. Door deze eenvoudige stappen toe te passen, hebt u alle sleutels in handen om veilig van de zon te genieten en een mooie, gouden en langdurige bruine kleur te krijgen.  

Ontdek heel ons assortiment zonneproducten tegen de beste prijs in uw online parafarmacie of rechtstreeks in de winkel.