Lichaamsverzorging: bescherm je droge, vochtarme huid op de juiste manier

Niet alleen de huid van je gezicht, maar ook de huid van je lichaam kan gevoelig en droog zijn. Ze verzwakt door reinigingsproducten, de zon, kleding en wasmiddelen die je gebruikt voor je kleding, ontharing… Daarom is dagelijkse verzorging nodig om je huid gezond te houden. Medi-Market selecteert voor jou een assortiment van hydraterende en voedende producten speciaal voor droge en zeer droge huid. Ontdek jouw ideale dagelijkse routine!

Droge huid herkennen en op de juiste manier verzorgen

Wat is een droge huid?

Droge huid, of xerose, treedt op wanneer de opperhuid te weinig vocht bevat. Dit kan verschillende oorzaken hebben: atopische dermatitis, tekort aan vitamine A, medische behandeling, diabetes, contact met irriterende producten, blootstelling aan koude of huidveroudering. Het gaat erom dat het vermogen van de huid om de hydratatie van de bovenste huidlagen in goede banen te leiden niet goed functioneert onder invloed van exogene of endogene (externe of interne) factoren.

Symptomen van een uitgedroogde huid

Te weinig vocht in de bovenste huidlagen uit zich in één of meerdere symptomen:

  • Trekkerig gevoel of jeuk (verlies van elasticiteit)
  • Roodheid
  • Schilfers (afschilferende huid)

Je kan over je volledige lichaam last hebben van droge huid, maar met name je benen, handen, voeten, knieën en ellebogen zijn hier extra vatbaar voor.

De juiste dagelijkse routine bij droge huid

Bepaalde exogene factoren die droge huid veroorzaken kun je vermijden, of hun effecten verminderen door dagelijks je voorzorgen te nemen.

  • Gebruik van zeep, reinigingscrèmes, milde reinigingsgels of reinigingsoliën
  • Was je met lauw water in plaats van heet water
  • Hydrateer je huid na het douchen
  • Bescherm de huid die wordt blootgesteld aan irriterende stoffen of kou: draag bijvoorbeeld handschoenen bij het afwassen en schoonmaken
  • Gebruik een doeltreffende zonbescherming, zelfs in de winter
  • Kies voor huidvriendelijke wasmiddelen
  • Drink dagelijks voldoende water (naargelang je lichaamsgewicht: dagelijks ongeveer 35 ml per kg, meer bij fysieke activiteit en bij warm weer)

Je huid voeden en hydrateren

Bovenop al deze voorzorgen is het van essentieel belang om je huid dagelijks te hydrateren, voeden en beschermen om ongemakken als gevolg van droogte te voorkomen.

Hydrateren en voeden, wat is het verschil?

Hydrateren en voeden van je huid zijn twee verschillende acties om uitdroging van de huid en de symptomen ervan tegen te gaan.

Hydratatie levert vocht aan de opperhuid. Uitgedroogde huid heeft dagelijks nood aan hydraterende actieve bestanddelen om soepel en elastisch te blijven.

Voeding levert vetstoffen aan de droge huid om haar te beschermen. Dit heeft tot doel om vochtverlies als gevolg van een verzwakte of ontbrekende lipidenfilm te voorkomen.

Hydratatie en voeding vullen dus elkaar aan: je levert vocht en je voorkomt dat je vocht verliest.

Heb je periodiek last van droge huid? Dan moet je gewoon je huid voeden om te voorkomen dat ze uitdroogt. Uitgedroogde huid heeft niet alleen meer vocht nodig. Ze heeft ook voeding en bescherming nodig om gehydrateerd te blijven.

Hydraterende verzorging voor het lichaam

Om je huid te beschermen, kies je het beste voor formules op basis van:

Deze bestanddelen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, van een lichte tot een rijke textuur:

Kies de textuur die het beste bij jouw huid past.

Voedende lichaamsverzorging

Wat voeding betreft, raden we aan om op een droge huid verzorgingsproducten te gebruiken die de lipidenbarrière herstellen:

Wanneer heeft mijn lichaam hydraterende en voedende verzorgingsproducten nodig?

Je opperhuid krijgt dagelijks te maken met factoren die haar kwetsbaar maken. Je moet dus je droge huid dagelijks hydrateren:

  • Na elke douche moet je je verzorgingsproducten opnieuw aanbrengen.
  • Doe dit door ze zorgvuldig in te masseren, zodat ze goed worden opgenomen door de opperhuid.
  • Als je een hydraterend verzorgingsproduct gebruikt, breng je dit aan vóór je voedende verzorging.
  • Er bestaan ook 2-in-1 formules om je droge huid de hele dag door te hydrateren en beschermen.
  • Je kunt een droge huid ook verzorgen met voedingssupplementen op basis van collageen en hyaluronzuur.

Ontdek ons volledige gamma verzorgingsproducten voor het lichaam aan de beste prijs bij je online parafarmacie of in de winkel.