De antiverouderende eigenschappen van collageen voor de huid

Collageen is het meest aanwezige eiwit in het lichaam en vormt het hoofdbestanddeel van bindweefsel, zoals bloedvaten, pezen, kraakbeen, spieren en natuurlijk de huid! Het wordt van nature gesynthetiseerd door het menselijk lichaam, maar de productie ervan neemt af vanaf de leeftijd van 25 jaar. Hoe kun je ervoor zorgen dat je lichaam voldoende collageen bevat om je huid stevig en gezond te houden? Medi-Market stelt een aantal supplementen voor die voor iedereen geschikt zijn om de collageenproductie te ondersteunen of te stimuleren.

De rol van collageen in het lichaam

Collageen is een structureel eiwit dat nodig is voor de elasticiteit en weerstand van weefsels tegen de spanningen waaraan ze worden blootgesteld. Het is betrokken bij de articulaire, digestieve, dermale en epidermale sferen.

Collageen voor de gewrichten

De voordelen van collageen voor de gewrichten komen voort uit de essentiële rol die het eiwit speelt bij de opbouw van kraakbeen. Collageen draagt dus bij aan het behoud van flexibele, sterke en pijnloze gewrichten.

Collageen voor de huid

Collageen is het ultieme antiverouderingseiwit dat bijdraagt aan:

  • het vasthouden van vocht in de weefsels om zo de huid te hydrateren
  • de regeneratie van de opperhuid en daarmee de stevigheid en elasticiteit van de huid
  • het beschermen van de weefsels tegen oxidatie en vrije radicalen

Een gebrek aan collageen leidt tot huidverslapping, rimpels, een ongelijkmatige huidtextuur, droogheid en een doffe teint.

De verschillende soorten collageen

Collageen in supplementen kan van verschillende bronnen komen, maar voordat ons lichaam het kan opnemen, moet het worden afgebroken (gehydrolyseerd) tot aminozuurpeptiden:

  • Zeecollageen: afkomstig van kraakbeen, huid en visschubben.
  • Rundercollageen: afkomstig van de huid en botten van runderen: koeien, maar ook buffels of bizons, afhankelijk van hun productielocatie.
  • Plantaardige formules: dit zijn glycoproteïnen met eigenschappen die lijken op die van collageen.

De verschillende vormen van suppletie

Je kunt kiezen uit verschillende opties voor een dagelijkse collageenbehandeling. Poedertjes om op te lossen, capsules om door te slikken, gummies om op te kauwen of zelfs drinkbare oplossingen, Medi-Market biedt je antiverouderingsproducten die zijn aangepast aan jouw gewoonten en voorkeuren.

Collageenpoeder

Collageenpeptiden in poedervorm lossen op in water of een andere vloeistof (melk, vruchtensap) voor een warme of koude drank. Het voordeel van deze vorm van suppletie is dat een maximale dosering mogelijk is, voor een optimaal effect.

Collageenpoeder is praktisch voor sporters die al eiwitten of BCAA’s toevoegen aan hun sport- of hersteldrank. Je doet er gewoon je dosis collageenpoeder nog extra bij.

De poedervorm leent zich ook voor andere toepassingen, in smoothies, desserts en zelfs saladedressings! Sommige formules zijn gearomatiseerd, andere neutraal.

Capsules om door te slikken

Mensen die niet zo houden van de soms ietwat zilte smaak van zeecollageen kiezen eerder voor poedercapsules.

Met 2 tot 3 capsules per dag, bij de maaltijd, helpt collageen om een gladde huid en een stralende teint te behouden.

Kauwbare gummies

Kauwgom is de ideale vorm voor mensen die moeite hebben met het slikken van capsules of tabletten.

Gummies zijn praktischer voor dagelijks gebruik dan oplosbare poeders en zijn gemakkelijk mee te nemen in je handtas, zodat je ze tijdens de lunch kunt innemen of over de dag kunt verdelen. Net als snoepjes kunnen ze aroma’s bevatten van fruit, honing of cola.

Drinkbaar collageen

Sommige laboratoria, zoals Cérès Pharma, bieden collageen aan in een kant-en-klare formule, in de vorm van gedoseerde flesjes (10 flesjes voor een kuur van 10 dagen) of een fles met een maatbeker.

Je kunt het gearomatiseerde product puur drinken of verdunnen, naar eigen smaak.

Stimuleer collageen met vitamine- en mineralencocktails

Als aanvulling op de voordelen van collageen of om de natuurlijke productie ervan door het lichaam te stimuleren, kun je aminozuurpeptiden combineren met vitaminen, mineralen en andere stoffen waarvan bekend is dat ze de schoonheid van de huid ondersteunen:

  • Hyaluronzuur

Als voedingssupplement stimuleert hyaluronzuur de collageensynthese en helpt het de huid te hydrateren.

  • Vitamine C

Vitamine C-serum is betrokken bij de synthese van collageenvezels en heeft een antioxiderende werking.

  • Vitamine E

Devitamine E in gezichtsverzorgingsproducten helpt celveroudering tegen te gaan door de huid te beschermen tegen oxidatieve stress.

  • Zink

Zink levert een grote bijdrage in huidschoonheid en heeft ontstekingsremmende eigenschappen die roodheid en puistjes helpen bestrijden.

  • Selenium helpt vrije radicalen te bestrijden en een stralende teint te behouden.

Ontdek ons hele antiverouderingsassortiment aan de beste prijs bij je online parafarmacie of in de winkel.