Drinkbaar collageen: zoveel meer dan een schoonheidsgebaar

collagène à boire

Collageen is de ondersteunende structuur van bijna alle organen. Het vormt ook het overgrote deel van de lederhuid en draagt dus bij tot de elasticiteit en stevigheid van de huid. Het wordt tegenwoordig beschouwd als een voedingssupplement tegen veroudering en is een rage in de schoonheidsindustrie. Maar zijn de voordelen van collageengebruik daartoe beperkt? We zullen proberen deze vraag te beantwoorden.

Wat is collageen?

Collageen is een eiwit dat wordt aangemaakt door ons lichaam en dat 30% van het lichaam uitmaakt. Het is dus extreem aanwezig, vooral in de weefsels. Het vormt 90% van de samenstelling van onze botten, 85% van de samenstelling van onze spierpezen, 75% van de samenstelling van onze huid, 70% van de samenstelling van onze ligamenten en gewrichten, enz. Collageen stimuleert de celregeneratie.

Soorten collageen

Er zijn tot nu toe 28 soorten collageen geïdentificeerd waarvan we er 3 tot 5 belangrijke aanhalen:

Collageen type 1:

Deze soort is het meest aanwezig in ons lichaam, 90% van het collageen in ons lichaam is type 1. Het komt voor in alle weefsels.

Collageen type 2:

Komt voornamelijk voor in het kraakbeen en draagt bij aan de mobiliteit van het lichaam. Kraakbeen is als kleine kussentjes in onze gewrichten die ervoor zorgen dat ze goed functioneren.

Collageen type 3:

Bevindt zich in spieren en bloedvatwanden. Dit geeft aan hoe belangrijk collageen is.

Collageen type 5:

Dit collageen komt vooral voor in de celwanden, het haar en de vrouwelijke placenta tijdens de zwangerschap.

Collageen type 10:

Deze soort zit voornamelijk in de botten en het kraakbeen, dus weer in de gewrichten.

Waarom collageen drinken?

Collageen wordt van nature door ons lichaam geproduceerd. Dit doet de vraag rijzen naar de voordelen van inname als voedingssupplement.

Het wordt zeker op natuurlijke wijze door het lichaam geproduceerd, met name dankzij vitamine C. Zonder vitamine C is de collageensynthese niet mogelijk. Bepaalde factoren kunnen deze collageenproductie echter vertragen. Vanaf de leeftijd van 25 jaar neemt de collageenproductie geleidelijk af. Vanaf de leeftijd van 40 jaar verliest het lichaam 1% van de productie per jaar. Daarnaast zijn er milieu- en genetische factoren die deze goede productie kunnen tegenwerken en dus nog sterker verminderen. Deze omgevingsfactoren zijn: slaap, voeding, stressniveaus, vervuiling, gebrek aan lichaamsbeweging, enz.

Collageen kan ook gebruikt worden voor esthetische doeleinden, als behandeling tegen veroudering of voor de groei van nagels en haar.

De voordelen van het drinken van collageen voor het lichaam

Versterkt haar en nagels en draagt bij aan hun groei

Het drinken van collageen is uitstekend voor de groei van haar en nagels. Als je last hebt van aanzienlijke haaruitval of trage haargroei, dan is dit product iets voor jou. Het is geschikt voor zowel mannen als vrouwen.

Vermindert littekens

Misschien is het je opgevallen dat cosmetische producten die beloven littekens te verwijderen, veel collageen bevatten. Dit element bevordert de genezing en de vorming van nieuwe cellen zonder het huidweefsel te beschadigen. Als je gevoelig bent voor acne of andere kwetsuren, moet je collageendrank opnemen in je dagelijkse voeding. Collageen werkt ook heel goed tegen striemen.

Optimaliseert de effecten van lichaamsbeweging op het lichaam

Het voordeel van dagelijkse inname van collageen is dat het, wanneer het in grote hoeveelheden aanwezig is, de vorming van spieren vergemakkelijkt. Je verbetert je spiertonus en verbrandt vet als je gehydrolyseerd collageen inneemt. Je lichaam herstelt sneller na een intensieve sportsessie en je zal je minder snel blesseren omdat je spieren sterker en weerbaarder zijn.

Verbetert de gezondheid van de gewrichten

Een andere reden om collageen te nemen is dat het de flexibiliteit en smering van de gewrichten in stand houdt. Het houdt ook het kraakbeen in goede conditie. Als je gewrichten gezond zijn, ben je elastischer en flexibeler, zodat je minder last hebt van blessures. Als je merkt dat je gewrichten voortdurend een schurend geluid maken, dat je pijn hebt of dat je je vaak verwondt, neem dan een collageensupplement op in je dieet.

Behoudt de elasticiteit van de huid

De structuur van de huid is voor een groot deel afhankelijk van collageen. Naarmate je ouder wordt, verslechtert je huid en ontstaan er rimpels en oneffenheden. Omdat ze blootgesteld wordt aan factoren als tabaksrook, vervuiling en chemicaliën, is het belangrijk om je huid constant te verzorgen. Denk maar aan de kuren onder de vorm van shotformules als een aanvullende oplossing op cosmetische behandelingen en anti-verouderingsinjecties.

Helpt je je langer verzadigd te voelen en minder te eten

Als je op natuurlijke wijze en zonder gevaar voor je gezondheid wilt afvallen, moet je weten dat collageenpoeder grote hoeveelheden eiwitten levert. Wanneer je het door je favoriete smoothies of dranken mengt, zal je merken dat het de smaak niet verandert, maar je toch langer fit houdt.

Bronnen van collageen

De belangrijkste bron van collageen is collageen van dierlijke oorsprong. Dit is het gelatineachtige deel dat we vinden in de botten en kraakbeenderen van het dier.

Dan is er zeecollageen van graten en schubben van vissen en schaaldieren. Dit collageen wordt het meest gebruikt voor de vervaardiging van commercieel gehydrolyseerd collageen.

Er is ook collageen uit het membraan van de schaal van kippeneieren. Dit membraan bevat collageen type 1, 5 en 10, hyaluronzuur en elastine. Hyaluronzuur is nuttig voor de hydratatie van de huid en elastine voor de soepelheid van de huid.

Kortom, collageen is noodzakelijk voor de goede werking van ons lichaam. Hoewel het van nature aanwezig is in ons lichaam, is het toch interessant om het te consumeren in de vorm van supplementen om te drinken, maar ook in poedervorm.

Ontdek ons assortiment on collageen drinken. Waarvan alle Belène producten, specialisten in hightech verzorgingsproducten met collageen.