Wat zijn de eerste tekenen van een zwangerschap

Misselijkheid, het uitblijven van de menstruatie, vermoeidheid, gevoeligere borsten, maar ook stemmingswisselingen en een gevoeligheid voor bepaalde geuren … Ontdek de eerste signalen die wijzen op een zwangerschap.

Amenorroe

Ofwel het uitblijven van de regels, is een van de eerste tekenen van een zwangerschap. Bij vrouwen met een onregelmatige cyclus is dit echter niet altijd meteen op te merken. Onder andere omdat het begin van een zwangerschap ook kleine bloedingen kan veroorzaken op het moment waarop normaal de menstruatie zou plaatsvinden. Dit is een tussentijdse bloeding die niets met de normale menstruatie te maken heeft. En ook de innesteling (het moment waarop het eitje zich vasthecht aan de baarmoederwand) kan kleine, bruinachtige bloedingen veroorzaken.

Gevoeligere borsten

Zwangerschap heeft meteen een impact op de borsten, omdat die zich klaarmaken om moedermelk te produceren. Ze worden wat groter, gespannen en kunnen zelfs zo gevoelig zijn dat het pijnlijk wordt.

Ochtendmisselijkheid

De hormonale schommelingen die een zwangerschap met zich meebrengt kunnen bij het opstaan voor misselijkheid en braakneigingen zorgen. Over het algemeen verdwijnt dit na drie maanden vanzelf, maar in sommige gevallen kan dit tot wel de hele periode van de zwangerschap blijven duren.

Ongewone vermoeidheid

Zelfs wie altijd energie voor tien heeft en ‘s morgens meteen uit de startblokken schiet, kan plots erg moe worden. Extreem moe zelfs! Ook dit kan een symptoom zijn van een (prille) zwangerschap. Een kindje maken vraagt immers veel energie!

Gevoeligheid voor geuren

Bij heel wat vrouwen zorgt het verhoogde oestrogeenniveau ervoor dat ze hypergevoelig worden voor geuren. De geur van koffie of van je favoriete parfum kan plots te sterk lijken en je zelfs misselijk maken. Daarentegen kan je ook geuren ontdekken die je nog nooit eerder hebt waargenomen. Maar op openbare plekken kan dat ook serieus tegenvallen …

Stemmingswisselingen

Moet je om het minste lachen of plots beginnen huilen? Of zelfs lachen en huilen tegelijkertijd? Ook dat is te wijten aan hormonen die je extra gevoelig maken.

En verder …

Een zwangerschap kan ook je voorkeuren qua eten veranderen. Het ene moment ben je nog fan van sushi en plots kan je het echt niet meer verdragen? Of heb je net zin om alles in je buurt op te eten? Ook dat kan erbij horen! Je kunt eveneens een metaalachtige smaak in je mond hebben of wat meer speeksel produceren dan normaal.

Zwangerschapstest

Merk je meerdere van deze signalen op? Misschien ben je wel zwanger! Om helemaal zeker te zijn kun je een zwangerschapstest van Clearblue gebruiken met wekenindicator. Het is de enige test die even nauwkeurig is als een echografie om de duur van je zwangerschap te bepalen2.  Is de test positief ? Gefeliciteerd! Leg snel een afspraak vast bij je gynaecoloog voor de eerste echografie.

1 Weken na bevruchting afgebeeld op het scherm als 1-2, 2-3 of 3+ (93% nauwkeurig). Uw huisarts baseert de zwangerschapsduur mogelijk op de eerste dag van uw laatste menstruatie, niet op de dag van de bevruchting.

2 Kan 5 dagen voor je gemiste menstruatie worden gebruikt (dat is 4 dagen voor de dag dat je menstruatie zou moeten beginnen).

3 Bij laboratoriumonderzoek kreeg 98% van de vrouwen één dag voor de dag waarop de menstruatie zou moeten beginnen het resultaat ‘Zwanger’, 97% kreeg het resultaat twee dagen van tevoren, 90% drie dagen van tevoren en 65% vier dagen van tevoren. ‘Weken’ geeft een overeenkomst van 97% met latere echo-onderzoeken. Op basis van een onderzoek bij 187 vrouwen waarbij de resultaten (1-2, 2-3, 3+ weken sinds bevruchting) worden vergeleken met echo-onderzoek. Johnson et al. CMRO (2011) 27 (2): 393-401