Een goede tandhygiëne, wat houdt dat in?

happy family mother and child little girl cleans teeth with a toothbrush in the bathroom

Een goede tandhygiëne start uiteraard met twee keer per dag je tanden te poetsen. Maar ook al hou je je daar met zorg aan, dan blijft het toch belangrijk om op te letten voor tekenen van tandbederf. Zelfs al voel je geen pijn, toch kan er iets broeien in je mond.

Heb je soms bloedend tandvlees bij het tanden poetsen? Zijn je tanden meer dan gewoonlijk gevoelig voor koude of warmte? Of heb je last van een slechte adem? Dat is geen reden tot paniek, maar toch neem je dergelijke signalen best ernstig. Het kan immers wijzen op een beginnende ontsteking, aften of gingivale recessie. Waaraan zijn deze kwalen te wijten? De vorming van tandsteen of tandplak, of de aanwezigheid van bacteriën in je mond zijn de oorzaak. Lees verder en ontdek onze tips voor een goede tandhygiëne. Zo vermijd je een spoedvisite naar de tandarts.

Tanden poetsen

Probeer niet langer dan een half uur na de maaltijd je tanden te poetsen. Gebruik hiervoor een tandenborstel met soepele en afgeronde haartjes. Een kleine en smalle borstelkop is aan te raden, omdat je daarmee het best achteraan en op andere moeilijk te bereiken plaatsen kan poetsen. En niet te vergeten: vervang je tandenborstel om de drie maanden.

Tandpasta

Ga voor kwaliteit bij het kiezen van een tandpasta. Afhankelijk van jouw noden opteer je voor een specifieke formule die zorgt voor gezond tandvlees of eentje om tandplak of tandsteen tegen te gaan.

Etensrestjes wegwerken

Poetsen doe je dagelijks, en daar start je best al mee zodra het eerste tandje van je baby zich laat zien. Niet alle etensrestjes zijn echter weg te poetsen. Flosdraad of een tandenstoker zijn de oplossing om grondig elk kiertje of spleetje zuiver te krijgen.

Er bestaan ook verschillende soorten mondspoelingen, sprays, gels of pastilles die helpen bij de dagelijkse reiniging van je gebit. Zo kan je je tandartsbezoek beperken tot de jaarlijkse controle (die trouwens nuttig én verplicht is!).

De experts van Medi-Market helpen overigens graag bij het uitkiezen van producten die specifiek voor jou het beste werken.