Telewerken: zo blijf je geconcentreerd

Een planner, herstellende slaap, evenwichtige voeding en een energiebooster: zo optimaliseer je je concentratie tijdens de dagen dat je thuis aan het werk bent.

Plannen

Om te vermijden dat je niet meer weet welke dag het is, gebruik je best een papieren agenda waarop je al je videocalls of belangrijke virtuele vergaderingen noteert. Een papieren agenda zorgt ervoor dat je je dag op een meer reële manier kan vastleggen dan met een agenda op je smartphone of computer. Maak ook elke dag een duidelijke to do-list. Aan het einde van de dag moeten al je taken uitgevoerd zijn.

Herstellende slaap

Wanneer je een slaapgebrek hebt, dan vermindert je concentratie en zal je je doorheen de dag slaperig gaan voelen. Niet ideaal wanneer je een productieve werkdag wil hebben. Probeer dus – zelfs wanneer dat thuiswerken een klein beetje aanvoelt als vakantie – een goed slaapritme aan te houden met een vast uur om op te staan en weer te gaan slapen. Vermijd minstens 1 uur voor het slapengaan alle schermen. Duik liever eens in een goed boek. En probeer ‘s avonds ook licht te eten.

Blijf (te veel) stress te baas

Een beetje gezonde stress is goed voor je. Maar probeer het wel onder controle te houden. Voorzie voldoende korte pauzes, zodat je even kan ontspannen. Op kantoor neem je waarschijnlijk wel eens een korte pauze om iets met je collega’s te bespreken met een kopje koffie erbij. Probeer thuis gewoon hetzelfde te doen. Neem je tijd om een tas thee of een kop koffie te maken en neem ‘s middags een wat langere pauze om je dag op te delen.

Eet goed

Je haalt je energie natuurlijk uit voeding. Maar wist je dat bepaalde voedingsgewoonten je ook moe en slaperig kunnen maken? Kies voor voeding die rijk is aan goede voedingstoffen zoals peulvruchten, fruit, producten met volkorengranen, vette vis, zaden … Bovendien is het heel belangrijk om voldoende water te drinken, want onze hersenen bestaan voor 73% uit water.

Een (supplementair) duwtje in de rug

Er bestaan ten slotte ook nog voedingssupplementen met specifieke ingrediënten die je meer energie zullen geven en die je kunnen helpen om je beter te concentreren, zoals FocuSan van Nutrisan. Dat product bevat Panax ginseng, een topingrediënt uit de oosterse gezondheidszorg dat helpt bij het opbouwen van natuurlijke weerstand en dat bovendien je vitaliteit, focus en geheugen ondersteunt. De Belgische ginseng van FocuSan groeit dankzij een innovatief pesticidenvrij proces. Het resultaat? Een 100% pure en natuurlijke ginseng. Daarnaast bevat het supplement verschillende vitamines die je energiemetabolisme in het lichaam behouden (B1, B2, B6 en B12), vermoeidheid verminderen (B2, B6 en B12) en die goed zijn voor je mentale weerbaarheid (B1, B6 en B12).