Oorzaken en symptomen van gewrichtspijn

Er zijn ongeveer 400 gewrichten in het menselijk lichaam. Ze zorgen voor mobiliteit en soepelheid, maar zijn ook mogelijke bronnen van pijn. Gewrichtspijn is een van de meest voorkomende gezondheidsproblemen, vooral (maar niet uitsluitend) bij het ouder worden. Gewrichten, die verschillende delen van het lichaam met elkaar verbinden, zijn bovendien complexe mechanismen die uit vele onderdelen bestaan: kraakbeen, gewrichtsbanden, membranen, vloeistoffen, weefsels enz. De oorzaken van gewrichtspijn kunnen dus talrijk zijn. 

Als algemene regel geldt dat een arts moet worden geraadpleegd wanneer de pijn hevig is of vaak terugkomt. Wanneer de pijn verband houdt met een vooraf gediagnosticeerd gezondheidsprobleem, kan hij verlicht worden met voedingssupplementen. 

Wat veroorzaakt gewrichtspijn? 

Gewrichtspijn is meestal te wijten aan artrose. Dit wordt veroorzaakt door leeftijdsgebonden slijtage van het kraakbeen, vooral bij ouderen, mensen met overgewicht, sporters die hun gewrichten intensief hebben belast en vrouwen na de menopauze.  
Artritis is een ontsteking of een infectie van een gewricht. Het kan acuut of chronisch zijn. Gewrichtspijn kan ook worden veroorzaakt door een trauma, een ontsteking van de pezen of gewrichtsbanden, of een andere ziekte zoals de griep of jicht. 

Wat zijn de symptomen van gewrichtspijn? 

De symptomen van gewrichtspijn verschillen naargelang hun oorzaak. Bij artrose zijn de gewrichten pijnlijk bij het opstaan. De pijn verbetert wanneer de gewrichten opwarmen, maar verergert na ongewoon zware inspanningen, zoals lang tuinieren.  
Artritis, daarentegen, manifesteert zich als rode, gezwollen gewrichten die de hele dag pijnlijk zijn. Gewrichtspijn veroorzaakt door een trauma is pijnlijk bij de geringste beweging van het aangetaste gewricht. 

Wat zijn de complicaties van gewrichtspijn? 

De complicaties van gewrichtsaantasting zijn voornamelijk afhankelijk van hun oorsprong. Ze kunnen de vorm aannemen van gewrichtsvervormingen, pijn bij het bewegen of beperkte mobiliteit. 

Voedingssupplementen voor de gewrichten

Voedingssupplementen voor de gewrichten kunnen alle sporters en degenen die hun gewrichtspijn willen verminderen, helpen! Er zijn 2 complementaire benaderingen die gecombineerd kunnen worden: 

  • Kortetermijnbenadering: om gewrichtspijn en ongemak snel te verlichten. Dat kan bijvoorbeeld met kurkuma. Dat is meer dan gewoon een specerij, er bestaan degelijke klinische studies die de heilzame werking van curcumine aantonen. Kies bij voorkeur de gevectoriseerde vorm voor een betere opname. 
  • Langetermijnbenadering: om te helpen je gewrichtskapitaal opnieuw op te bouwen. Kies daarom een voedingssupplement voor de gewrichten op basis van collageen in poedervorm en van hyaluronzuur in capsulevorm, de belangrijkste bouwstenen van de gewrichten. Kies voor een goede werkzaamheid formules die collageenpeptiden (ook collageenhydrolysaat genaamd en beter verteerbaar) van type II bevatten, HET type collageen dat in de gewrichten wordt aangetroffen. En een goed hyaluronzuur is er een met een breed spectrum van moleculaire gewichten voor een maximale opname, samen met boswellia, in ons complex voor de gewrichten.  

Of ontdek ons volledige vitaminenassortiment voor tegen de beste prijzen in uw online parafarmacie of in de winkel.