Pijn in jouw gewrichten? Onze natuurlijke remedies!

articulations-gewrichten

Hoe kan je gewrichtspijn verlichten en vooral, hoe kan je voorkomen dat de pijn terugkomt? Hieronder vind je natuurlijke oplossingen voor jouw gewrichten.

Je gaat de trap af en dat voel je aan je knieën, je hebt een pijnlijke pols, die vervelende peesontsteking is sinds het einde van het tennisseizoen eigenlijk nooit helemaal weggegaan… Gewrichten bevinden zich tussen twee botten en zorgen voor de beweeglijkheid van het skelet.

Samen met de spieren zorgen ze ervoor dat je kan bewegen. Een gewricht bestaat uit kraakbeen – dat vangt schokken op en vergemakkelijkt de glijbeweging van de botten.

In de gewrichtsholte zit synoviale vloeistof, een stroperige vloeistof die voedingsstoffen afgeeft aan het kraakbeen. De uiteinden van de botten en alle ligamenten en pezen die ermee verbonden zijn komen in het gewricht samen.

Gewrichten: hoe komt dat pijn?

Er zijn verschillende oorzaken: door overmatig sporten, te vaak dezelfde handeling uitvoeren of overgewicht kan het gewricht overbelast raken. Met de leeftijd kan bovendien slijtage aan de gewrichten optreden.

Daarnaast liggen bepaalde ziektes zoals artrose en artritis ook vaak aan de basis van gewrichtspijnen.

Wat kan je eraan doen?

Wanneer kraakbeen opgebruikt is, groeit het niet terug aan. Er bestaan wel verschillende behandelingen die de pijn kunnen verlichten.

Sommige daarvan hebben ook een positieve impact op de gezondheid van de gewrichten en bieden dus verschillende voordelen:

  • Fytotherapie: moedertincturen en voedingssupplementen kunnen de pijn verlichten en de beweeglijkheid van de gewrichten verbeteren: harpagophytum of duivelsklauw, moerasspirea, heermoes, zwarte bes, kurkuma…
  • Oligo-elementen: chondroïtinesulfaat en glucosamine bijvoorbeeld kunnen helpen ontstekingen te verminderen.
  • Vitamine C, silicium en koper vind je ook terug in producten die het kraakbeen verstevigen.

Enkele gouden regels om gewrichtspijn te vermijden

  • Zorg voor een goede houding.
  • Vermijd repetitieve handelingen.
  • Beoefen een “rustige” sport: zwemmen, wandelen.
  • Draag schoenen met zolen en hakken die de schokken opvangen.