Hoe verzorg je je voeten?

Je voeten worden dagelijks overbelast, zitten de hele dag ingesloten en worden vaak verwaarloosd, maar ze zorgen wel voor je mobiliteit. Hygiëne, schoonheid, bescherming, herstel: met Medi-Market heb je alle accessoires en producten die je nodig hebt om je voeten te verzorgen.

Hydrateren

Net als je gezicht, je lichaam en je handen moet je ook je voeten goed hydrateren om huidproblemen en pijn veroorzaakt door droogheid, te voorkomen. Hydratatie van je voeten is zelfs nog belangrijker omdat de huid hier geen talgklieren heeft.

Door de huid van je voeten te hydrateren voorkom je eeltvorming en houd je je huid soepel, waardoor je minder snel blaren en kloofjes krijgt. Daarom gebruik je dagelijks een hydraterende voetcrème, idealiter ’s avonds voor het slapengaan, zodat de actieve bestanddelen beter in de huid kunnen trekken.

Neem wekelijks een voetbad van 10 minuten om de huid te verzachten en de gewrichten te ontspannen. We raden aan om badkristallen toe te voegen om reeds gevormde eelt te verzachten.

Er bestaan ook pedicureaccessoires die speciaal ontworpen zijn om droge huid te scrubben en eeltvorming, likdoorns, eeltknobbels en eksterogen te verwijderen. De praktische elektrische voetvijlen, te gebruiken op natte of droge voeten, verwijderen met hun scrubroller zelfs het meest hardnekkige eelt in slechts enkele minuten.

Je voeten beschermen tegen blaren

Blaren zijn het resultaat van verhitting van de huid door herhaaldelijk wrijven. Het oppervlakkige deel van de huid schilfert af en er verschijnt een vochtblaasje om de diepere weefsels te beschermen tegen wrijving. Als de verhitting aanhoudt, kan de blaar breken, wat resulteert in een ruwe huid die gevoelig is voor pijn en risico op infectie.

Blaren kunnen overal ontstaan waar herhaaldelijke wrijving op de huid plaatsvindt. Voeten zijn hier bijzonder gevoelig voor, niet alleen op de hiel, maar ook op de tenen en de steunpunten van de middenvoet.

Om blaren te voorkomen, kiezen we vaak zorgvuldig onze schoenen, maar we vergeten soms dat we ook goede sokken moeten kiezen. Je sokken kunnen namelijk grotendeels verantwoordelijk zijn voor de verhitting die aan de oorzaak van de blaren ligt. Ze moeten goed passen en bij voorkeur van natuurlijke materialen gemaakt zijn. Ben je bijzonder gevoelig voor dit probleem? Er zijn anti-blarensokken, speciaal voor duursporten, verkrijgbaar in sportwinkels.

Je kan ook preventief een voetcrème of hydrocolloïde pleisters gebruiken. In tegenstelling tot een hydraterende voetcrème hoeft een voetbalsem niet in de opperhuid te trekken. Het is de bedoeling dat deze op het huidoppervlak blijft. Blarenpleisters mag je dan weer niet van je huid trekken, want zo kan je de huid scheuren en de blaar doen springen. Je moet dus wachten tot ze vanzelf loskomen.

Transpiratie regelen

Transpiratieregeling van de voeten is om een aantal redenen belangrijk: comfort, hygiëne, duurzaamheid van schoeisel, geurbestrijding, ter preventie van blaren en schimmelinfecties.

Ook hier kan de keuze van schoeisel en sokken helpen om het ongemak van overmatige transpiratie van de voeten te verminderen. Kies luchtige schoenen en dikke sokken.

Talkpoeder kan ook helpen. Een desinfecterende spray ontgeurt schoeisel en voorkomt de microbiële groei die verantwoordelijk is voor onaangename geurtjes.

Voetproblemen behandelen

Je voeten verzorgen betekent ook dat je kleine kwaaltjes onmiddellijk moet aanpakken.

Schimmels, bijvoorbeeld, kunnen de nagel aantasten en zich blijvend vestigen als je ze niet behandelt. Voorkom schimmelvorming door je voeten goed af te drogen na het douchen of zwemmen. Afhankelijk van hoe ver de schimmel zich heeft verspreid, raak je er in enkele dagen of weken van af met een schimmelbehandeling in de vorm van een nagellak die 24 uur houdt.

Andere aandoeningen die de voeten kunnen aantasten zijn wratten, ingegroeide teennagels en gekloofde hielen. Onze hand- en voetverzorgingsproducten bieden een oplossing voor al deze kwaaltjes. Voor gevallen van ernstige droogheid en gebarsten hielen is er een eenvoudig te gebruiken herstellend masker. Dankzij de sokvorm kunnen de actieve bestanddelen 10 minuten lang in alle comfort inwerken.

Je kan dit soort behandeling toepassen vóór het behandelen van andere huidaandoeningen. Met gladdere, beter gehydrateerde voeten kan je beter zien of je last hebt van wratten, eelt of aandoeningen rond de nagels.

Een soepele huid maakt nagelverzorging en pedicure gemakkelijker en minder pijnlijk, vooral bij ingegroeide teennagels.

Ontdek ons volledige assortiment hand- en voetverzorgingsproducten aan de beste prijs bij je online parafarmacie of in de winkel.