Jeukende huid: hoe geraak je ervan af?

démangeaisons_jeukende huid

Een jeukende huid kan je het leven best zuur maken. Wat te doen en – vooral – te laten als je huid kriebelt? Lise, onze deskundige, weet raad.

Een kriebelende huid of hoofdhuid … Jeuk of pruritus kan lokaal of over het hele lichaam opduiken. Eczeem of psoriasis zijn mogelijke oorzaken, maar ook een uitgedroogde huid, roodheid, puistjes of blaasjes kunnen aan de basis liggen.

Wat te doen en wat te laten?

Hoe meer je krabt, hoe groter de drang om te blijven krabben. Het is een vicieuze cirkel! Maar wat moet je dan doen als het jeukt?

Om de jeuk te verzachten, breng je best een kalmerende, herstellende en/of voedende zalf of balsem tegen irritatie aan. Neem daarnaast enkele goede gewoontes aan tegen jeuk, om een droge of geïrriteerde huid te voorkomen:

  1. Kies voor een zachte, zeep- en kleurstofvrije wasgel zonder bewaarmiddelen.
  2. Sta niet langer dan 5 minuten onder de douche (of blijf niet langer dan 15 minuten in bad).
  3. Droog de huid al deppend (niet al wrijvend).

Eerste hulp bij jeuk

Zin om te krabben? Wrijf dan met je handpalm over je huid en gebruik je nagels niet. Zo voorkom je een bijkomende infectie.

Dé bondgenoot van een droge, geïrriteerde en jeukende huid? Een hydraterende zalf die de huid beschermt en opstoten van eczeem voorkomt. Zeg vaarwel tegen een doffe, ruwe en gevoelige huid!

Ontdek hier natuurlijke middeltjes om insectenbeten te verzorgen

Merk je geen verbetering? Blijft je huid ondanks je inspanningen jeuken? Dan gaat het misschien om een ziekte of allergie die een aangepaste verzorging vereist. Vraag raad aan je huisarts.

 

Voor meer tips van onze schoonheidsspecialistes kan je terecht in de winkel