Zon en vette huid: gangbare opvattingen en advies

Op het eerste gezicht zou u kunnen denken dat de zon een gunstig effect heeft op de vette en/of onzuivere huid omwille van zijn uitdrogende werking. De zon is echter een valse vriend die deze huidaandoeningen nog erger kan maken. Medi-Market heeft enkele adviezen voor u, zodat uw huidproblemen niet verergeren door uw gezicht bloot te stellen aan de zon. 

Wat zijn de effecten van de zon op dit huidtype? 

Wanneer de acnegevoelige of talgrijke huid wordt blootgesteld aan de zon, produceert ze meer talg om de uitdroging te compenseren. De talg verstopt de poriën en verergert huidproblemen zoals acne, mee-eters en verwijde poriën. UV-stralen kunnen ook een ontsteking van de huid veroorzaken, waardoor huidaandoeningen zoals het verschijnen van mee-eters en puistjes kunnen verergeren. 

De zon kan ook andere huidbeschadigingen veroorzaken die bijzonder schadelijk zijn voor mensen met een acnegevoelige en vette huid. UV-stralen leiden tot een verhoogde aanmaak van melanine, wat bruine vlekken op de huid en een onregelmatige pigmentatie kan veroorzaken. Dat kan ook acnelittekens zichtbaarder maken. UV-stralen veroorzaken ook een afbraak van collageen, wat kan leiden tot een verlies aan elasticiteit van de huid en het ontstaan van vroegtijdige rimpels. 

Hoe kunt u huidproblemen in de zomer vermijden? 

Om te voorkomen dat uw acnegevoelige of onzuivere huid meer te lijden heeft tijdens de vakantie, kunt u de talgafscheiding beïnvloeden door gezonder te eten. Ook een dagelijkse reiniging van uw huid met geschikte producten is aan te bevelen. 

Bescherm uw huid door gezond te eten 

Verschillende studies tonen de invloed van de voeding op de talgafscheiding, het verschijnen van onvolkomenheden en acne aan. Om zorg te dragen voor uw huid raden wij u aan de consumptie van voedingsmiddelen die rijk zijn aan geraffineerde koolhydraten te beperken. Het is immers bekend dat geraffineerde koolhydraten de aanmaak van talg stimuleren. Suikerhoudende dranken en andere bewerkte voedingsmiddelen moeten worden vermeden om uw gezicht te beschermen. 

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten, zoals vers fruit en groenten, kunnen daarentegen helpen om ontsteking van de huid te verminderen en de huidtextuur te verbeteren. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan omega-3, zoals vette vis, noten en zaden, helpen ook om de aanmaak van talg te reguleren. 

Verzorg uw gezicht met geschikte producten 

Om uw huid te beschermen, reinigt u ze ‘s morgens en ‘s avonds. Geef de voorkeur aan producten die geschikt zijn voor de acnegevoelige huid. Milde, zeepvrije reinigingsmiddelen worden aanbevolen om uw gezichtshuid niet te irriteren. Warm water stimuleert de talgafscheiding. Gebruik dus bij voorkeur lauw water. Denk er ook aan om uw huid te hydrateren met een crème die geschikt is voor dit acnegevoelige huidtype.

Hoe kunt u uw huid beschermen vóór blootstelling aan de zon? 

Tijdens de vakantie is het moeilijk om UV-stralen te vermijden. Volg deze adviezen om de impact ervan op uw huid te beperken. 

Beperk de blootstelling aan zonnestralen 

De blootstelling aan UV-stralen beperken betekent niet noodzakelijk dat u alle zonlicht moet vermijden. U kunt bijvoorbeeld een breedgerande hoed dragen om de huid van uw gezicht te beschermen. Wij raden u aan directe blootstelling van uw huid aan de zon te vermijden. Op het strand kunt u bijvoorbeeld uw lichaam blootstellen aan de zon terwijl u uw gezicht in de schaduw van een parasol houdt. 

Gebruik zonneproducten die geschikt zijn voor uw huid 

Zonnecrème is uw beste vriend om uw huid te beschermen. Kies een crème met een hoge beschermingsfactor, d.w.z. ten minste SPF 50. De zonnecrème zal u helpen om uw huid doeltreffend te beschermen tegen UV-stralen en voorkomen dat uw puistjes en andere onvolkomenheden bij dit huidtype verergeren. 

Hoe kunt u uw huid hydrateren na blootstelling aan de zon? 

Vergeet niet om naast de zonnecrème ook een aftersunproduct te gebruiken. Deze crème rehydrateert de huid die door de zonnestralen is uitgedroogd. Aftersuncrème is ook doeltreffend om irritatie en roodheid als gevolg van blootstelling aan de zon te verzachten. Ten slotte voorkomt het afschilfering (verlies van het oppervlakkige deel van de opperhuid) na het zonnen. 

Bescherm uw huid tegen de zon met Eucerin Sun Oil control SPF 50+ 

De zonnecrème Eucerin Sun Oil control SPF 50+ is bijzonder geschikt voor uw gevoelige huid, omdat hij geen parfum bevat. Hij beschermt tegen schadelijke UVA- en UVB-stralen en vermindert de talgafscheiding. Deze zonnecrème bevat actieve ingrediënten zoals licochalcone A en glycyrrhetinezuur die ontstekingsremmende en huidkalmerende eigenschappen hebben. Bovendien is hij niet-comedogeen, wat betekent dat hij de poriën niet verstopt, en bestaande onvolkomenheden en puistjes niet verergert. De ultralichte textuur, het antiglanseffect, de langdurige matte finish, het droge gevoel en de onmiddellijke absorptie maken er een perfecte zonnecrème van voor de vette huid en mensen die het vettige effect van zonnecrème niet verdragen.

Om dit huidtype te verzorgen is het dus belangrijk een gezonde levensstijl te hebben, uw huid regelmatig te reinigen en geschikte cosmetica te gebruiken. 

Ontdek ons hele gamma zonneproducten voor de beste prijs bij uw online parafarmacie of rechtstreeks in de winkel