Bruine vlekken op de huid: al je vragen beantwoord

Bruine vlekken, of hyperpigmentatie, zijn veelvoorkomende huidaandoeningen. Daarom informeert Medi-Market je over de mogelijke oorzaken van het ontstaan van deze vlekken en de bestaande oplossingen om ze te verminderen of te laten verdwijnen. 

Wat zijn bruine vlekken? 

Bruine vlekken of hyperpigmentatie zijn veelvoorkomende huidaandoeningen die worden gekenmerkt door een overmatige ophoping van melanine, het natuurlijke pigment van de huid. Deze vlekken kunnen op verschillende delen van het lichaam verschijnen, maar komen vaak eerder voor op het gezicht, de handen, de nek en de schouders. 

Pigmentvlekken kunnen veroorzaakt worden door een aantal factoren, waaronder blootstelling aan UV-straling, leeftijd, genetica, hormonale stoornissen, huidverwondingen, bepaalde huidziekten en het gebruik van bepaalde medicijnen of cosmetische producten. 

Wat zijn de verschillende soorten bruine vlekken? 

We onderscheiden 3 soorten pigmentvlekken:  

  1. Ouderdomsvlekken kennen we ook als seniele lentigo. Deze vlekken worden veroorzaakt door langdurige blootstelling aan de zon en verschijnen meestal op aan de zon blootgestelde plaatsen zoals de handen, het gezicht en de hals. Ze zijn vaak licht- tot donkerbruin van kleur en kunnen variëren in grootte. 
  1. Melasma wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van vlekken die vaak verschijnen op het gezicht van vrouwen die zwanger zijn of hormonale anticonceptiemiddelen gebruiken. Ze worden veroorzaakt door hormonale schommelingen en zijn meestal groter dan ouderdomsvlekken. 
  1. Postinflammatoire vlekken worden veroorzaakt door een huidontsteking, zoals acne, eczeem of psoriasis. Ze zijn vaak donkerder van kleur dan de omringende huid en kunnen maanden of zelfs jaren aanhouden. 

Hoe voorkom je het ontstaan van vlekken op de huid? 

Er zijn verschillende manieren om pigmentvlekken te voorkomen. Volg ons advies om ze te vermijden. 

  1. Blootstelling van het gezicht aan de zon is de belangrijkste oorzaak van pigmentvlekken. Gebruik een zonnebrandcrème met een SPF van minstens 30 en beperk de duur van blootstelling aan de zon om zonnevlekken te voorkomen. 
  1. Vermijd roken, want roken bevordert ook het ontstaan van pigmentvlekken. 
  1. Gebruik geen cosmetica of producten die de huid irriteren
  1. Vermijd krabben aan of wrijven over de huidletsels

Wat zijn de oplossingen om van bruine of pigmentvlekken af te komen? 

Gelukkig zijn er een aantal effectieve behandelingen die je van deze pigmentvlekken afhelpen. Crème, laser, cryotherapie of peeling: Medi-Market informeert je over deze behandelingen. 

Behandeling met topische crèmes 

De behandeling van pigmentvlekken met topische crèmes bestaat uit het aanbrengen van een farmaceutisch product op het te behandelen gebied. Topische crèmes kunnen ingrediënten bevatten als hydroquinone, kojinezuur, vitamine C en glycolzuur, die de melanineproductie in de huid afremmen. 

Behandeling met laser of pulserend licht 

Behandeling van pigmentvlekken met laser of pulserend licht is een techniek waarbij lichtpulsen gebruikt worden om de pigmentcellen in de huid aan te pakken

Behandeling met cryotherapie 

Cryotherapie is een behandelingstechniek voor pigmentvlekken waarbij vloeibare stikstof gebruikt wordt om de gepigmenteerde huidcellen te bevriezen. Deze techniek kan gebruikt worden om zonnelentigo, ouderdomsvlekken en wratten te behandelen. 

Oppervlakkige depigmenterende peeling 

De oppervlakkige depigmenterende peeling is een techniek waarbij een milde zuuroplossing op de huid aangebracht wordt. Dit product werkt door de bovenste lagen van de huid te verwijderen en de hoeveelheid melanine in hypergepigmenteerde gebieden te verminderen. 

Vind deze verschillende behandelingen in onze instituten tegen de laagste prijzen

Een innovatief product: het nieuwe antivlekkenserum van Melvita 

Melvita lanceert haar nieuwe lijn Nectar de Lumière, die de teint weer perfect maakt en het gezicht weer licht maakt.  

Het Nectar de Lumière antivlekkenserum van Melvita, verrijkt met iriserende algen en vitamine C, richt zich op de te behandelen zones. De 100% natuurlijke formule reactiveert de helderheid van de teint, vervaagt bestaande vlekken en voorkomt het ontstaan van nieuwe vlekken. Dit serum zorgt voor een egale en stralende teint.  

Bewijs na 1 maand door laboratoriumtesten*: +27% lichter, +25% stralender, +28% egaler, -18% intensiteit van donkere pigmentvlekken, +24% verfijning van de huidtextuur. 

*Doeltreffendheid getest op 31 vrouwen gedurende 4 weken. 

Ontdek ons hele assortiment producten voor pigmentvlekken tegen de beste prijs in uw online parafarmacie of in de winkel.