Turista: een klassieker op vakantie

turista-vakantie

Al weken, misschien zelfs maanden, tel je af en bereid je je vakantie tot in de puntjes voor. Denk eraan om je voorzorgen te nemen zodat turista je langverwachte vakantie niet vergallen.

Een klassieker die vele vakanties verpest: maag- en darmklachten of ook wel turista genoemd: de maag en darmen worden geplaagd door pathogene bacteriën (escherichia coli, salmonella,…), parasieten of een virus (het rotavirus bijvoorbeeld) waardoor je hevige diarree krijgt.

Turista voorkomen

Start een probioticakuur een week voor je op vakantie vertrekt, zo maak je je ingewanden meer resistent tegen besmetting. Zet de kuur ook voort op vakantie en wees zeer zorgzaam met betrekking tot je persoonlijke hygiëne: was je handen grondig voor en na het eten, en na een toiletbezoek.

Ga je naar een tropisch gebied? Drink alleen flessenwater, en gebruik zelfs enkel water uit een fles om je tanden te poetsen, fruit of groenten te wassen. Eet nooit rauwe eieren, vlees of vis: zet er enkel je tanden in als ze goed gekookt of doorbakken zijn.

Hoe kan je dat verzorgen?

Meestal is turista niet zo erg en kom je er weer bovenop met medicatie tegen diarree.

Verkies je natuurlijke hulpmiddelen om je er weer bovenop te helpen? Aromatherapie, fytotherapie en ook homeopathie zijn zeker aan te raden. In geval van diarree kunnen veenbessen (stoppend effect tegen diarree, en ook antibacteriële werking) en ook plantaardige koolstof (met een regelende werking op het spijsverteringsstelsel) soelaas bieden.

Drink zeker voldoende water en vermijd om te veel zuivelproducten of rauwkost te eten.

Wees voorzichtig

Als de klachten verergeren – aanhoudende diarree, koorts, hevige maagkrampen of bloed in je uitwerpselen – raadpleeg dan een arts.

 

Meer weten over turista en de behandeling ervan? Lees het artikel in de zomereditie van het Medi-Market magazine 2018