Weer gaan sporten: ons advies om snel weer in vorm te komen

Se remettre au sport

De winter loopt ten einde, het mooie weer komt eraan. Het ideale moment om weer te gaan sporten om er weer goed uit te zien voor de zomer. Maar hoe moet u weer gaan sporten om weer in vorm te komen? Weer gaan sporten om te vermageren of om spiermassa aan te maken? We leggen uit hoe u snel weer kunt gaan sporten zonder spierpijnen. 

Ongeacht de reden waarom u gestopt bent met sporten vindt u hier ons advies om de draad weer op te pikken: 

Als u stopt met sporten hebben de spiermassa, de botdichtheid en het zuurstofverbruik de neiging om af te nemen. Het is dus normaal dat u met moeilijkheden te maken krijgt wanneer u weer begint met sporten.   

U bent gestopt wegens tijdgebrek en niet om medische redenen.  

Zorg voor een goede opwarming! Dat is van het allergrootste belang om het lichaam (opnieuw) te laten wennen aan fysieke inspanning. Bovendien is dit niet alleen voordelig om weer in vorm te komen, het zorgt er ook voor dat u de volgende dag minder last heeft van spierpijn en stijfheid.  

Begin met kleine afstanden en bouw dit geleidelijk aan op. Uw lichaam moet wennen aan fysieke inspanningen. Vergeet niet te stretchen na het sporten. Houd spierpijn in de gaten! Dit is een teken van fysieke inspanning en dus heel normaal, maar het mag niet al te pijnlijk zijn. 

U bent gestopt na een letsel. 

U gaat weer sporten na een letsel, dan mag u absoluut geen pijn voelen. Bij het minste teken van pijn stopt u onmiddellijk uw sportactiviteit en begint u twee dagen later opnieuw. Pas uw sessie aan op basis van uw lichaam. U moet naar uw lichaam luisteren.  

Wat zijn uw doelstellingen? Waarom wilt u weer gaan sporten?  

Weer gaan sporten om te vermageren  

Hoge of matige gewichtstoename, begin langzaam met sporten en met verschillende frequenties. Vermijd te uitgebreide sessies die u misschien ontmoedigen of zelfs blesseren. Als u weer wilt gaan joggen, ga dan twee tot driemaal per week kleine afstanden lopen en luister naar uw lichaam. Het is namelijk de bedoeling dat uw lichaam en uw gewrichten wennen aan de nieuwe activiteiten. Denk ook eens na over zwemmen, waarmee u uw hele lichaam traint en van extra spiermassa kunt voorzien.  

Heeft u geen tijd om te gaan joggen of zwemmen, kies dan voor HIIT (High Intensity Interval Training) waarbij u in enkele minuten en zeer intens verschillende bewegingen maakt om een maximum aan calorieën te verbranden. Bij HIIT wisselt u gedurende 7 minuten af met 30 seconden bewegen en 15 seconden rust tussen elke reeks.  

Producten die u helpen gewicht te verliezen  

Nood aan een duwtje in de rug om gewichtsverlies te bevorderen?  Denk erover om uw fysieke activiteit aan te vullen met afslankingsproducten. Kies voor vochtafdrijvende middelen om uw lichaam te reinigen. Wilt u uw vetgehalte verminderen? Kies dan voor vetverbranders. Wilt u uw dagelijkse calorieopname verminderen? Kies dan voor een caloriearm dieet om de dagelijkse opname van calorieën te verminderen.  

(Weer) gaan sporten om te vermageren of om spiermassa te kweken 

De truc om het aanmaken van spiermassa te bevorderen is om uw trainingen te richten op de zogenaamde anabole sporten (sprinten, intervallopen of gewichtheffen). Om uw spiermassa te laten toenemen is het van belang kortstondig en intens te sporten.  

Producten die u helpen om meer spiermassa aan te maken 

 Na een intense training moet het lichaam weer op krachten kunnen komen. Het is aanbevolen om eiwitten en aminozuren op te nemen met behulp van proteïnen of supplementen om uw spiermassa te versterken. Dit tussen 30 minuten en 2 u na het sporten. Intens sporten opent een zogenaamd anabool venster waarin het lichaam tot 50% meer eiwitten opneemt.  

Hoe vaker en intenser u traint, hoe meer het anabool venster de neiging krijgt om te krimpen. Daarom kiest u best voor een programma dat zich toespitst op het hele lichaam, om verschillende spierzones te stimuleren.   

Sporten om gezond te blijven  

Sporten wordt ook aanbevolen om in goede gezondheid te blijven. Regelmatig sporten zorgt namelijk voor een goede stemming, sterkere botten en spieren. Om te blijven sporten is het belangrijk om een activiteit te vinden die u leuk vindt en die u motiveert. Het doel is om vol te houden en te genieten van uw fysieke activiteit.  

Producten om u voor te bereiden op uw sport  

Het is voor elke sport belangrijk om u goed voor te bereiden met een opwarming en om in vorm te komen voor uw fysieke activiteit. Aarzel niet om te kiezen voor voedingssupplementen om u voor te bereiden op fysieke inspanning.  

Fysieke activiteit is voordelig op elke leeftijd en wat uw doelen ook zijn, er bestaat een sport waarmee u ze in uw eigen tempo kunt bereiken. Het belangrijkste is luisteren naar uw lichaam, u goed voorbereiden voor het sporten en goed stretchen na de fysieke activiteit. Hier vindt u alle nodige producten voor uw fysieke activiteit