Welke behandeling voor psoriasis?

Psoriasis is een chronische, niet-besmettelijke ontstekingsziekte van de huid die zich uit in rode, schilferige plekken. Ook al is het niet ernstig, het kan een grote invloed hebben op de kwaliteit van leven. Hoewel de ziekte zelf momenteel niet kan worden genezen, komen er nieuwe behandelingen op de markt om de symptomen ervan te behandelen.

Welke symptomen moeten worden behandeld?

Plaque psoriasis, ook wel psoriasis vulgaris of psoriasis met ‘grote huidschilfers’ genoemd, is de meest voorkomende vorm van de ziekte, die vooral de knieën, ellebogen, onderrug en hoofdhuid treft.

De plekken zijn rood en dik, met duidelijk omlijnde contouren, en bedekt met huidschilfers: een korst van witte velletjes die geneigd zijn om los te komen.

Hoewel de plekken niet altijd jeuken (30 tot 60% van de gevallen), kan de schilfering de huid ontvellen, soms tot bloedens toe, wat leidt tot een verhoogde gevoeligheid en een branderig gevoel.

De ziekte evolueert chronisch met een afwisseling van aanvallen en remissiefasen.

In 10% van de gevallen kan psoriasis de vorm aannemen van andere, meer zeldzame dermatologische aandoeningen, zoals druppelvormige psoriasis (psoriasis guttata), pustuleuze psoriasis (psoriasis pustulosa) of psoriasis inversa. Het kan zich ook uitbreiden naar andere delen van het lichaam, met minder frequente vormen van erytrodermische psoriasis (dat meer dan 70% van het lichaamsoppervlak bedekt), gelokaliseerd op de welving van de plant van de voet, of specifiek op de nagels, de slijmvliezen en het gezicht.

Goede dagelijkse gewoonten

Enkele dagelijkse gewoonten kunnen helpen bij het beheren van matige aanvallen van psoriasis en het verlichten van de symptomen ervan:

  • De huid goed hydrateren met een mild en parfumvrij product
  • Een zonnebrandcrème aanbrengen
  • De voorkeur geven aan douches boven baden, te warme douches vermijden (<36°C). Geen te lange douche of bad nemen (maximaal 20 minuten)
  • Na het douchen: de huid droog deppen met een zachte handdoek
  • De voorkeur geven aan cosmetische reinigingsproducten zonder zeep
  • Methoden voor stressbeheersing toepassen (meditatie, sofrologie, lichaamsbeweging, wandelen, massages enz.)
  • Een evenwichtige, ontstekingsremmende voeding (minder suikers en slechte vetten)
  • Stoppen met roken

Naast deze gezonde dagelijkse gewoonten is het essentieel een behandeling te hebben om de symptomen van psoriasis te verminderen.

Psoriasis Xerial Dm: een nieuwe behandeling voor plaque psoriasis

Ontdek in ons assortiment verzorgingsproducten voor huidproblemen van het type eczeem-psoriasis-huidschilfers het door de laboratoria SVR ontwikkelde product om de symptomen van uw dermatologische aandoening te verlichten: Psoriasis Xerial Dm. Dit nieuwe medische hulpmiddel is geïndiceerd voor de behandeling van plekken, schilfers, pijn en jeuk waar patiënten met psoriasis vulgaris last van hebben.

Werkzaamheid van Psoriasis Xerial Dm op plekken

PSORIASIS XERIAL DM is geïndiceerd voor de behandeling van de symptomen van psoriasis vulgaris. Wanneer PSORIASIS XERIAL DM op de huid wordt aangebracht en lokaal wordt gebruikt, oefent het een keratolytische werking uit op de micro-omgeving van de huid. Het vermindert schilferige plekken en de dikte van rode, verharde plekken. Het vermindert ontstekingsverschijnselen door erytheem (roodheid) en jeuk te helpen verminderen, terwijl het de huid intensief hydrateert. De filmvormende textuur beschermt de huid.

PSORIASIS XERIAL DM bevat hooggedoseerde dermatologische actieve ingrediënten:

  • Een keratoherstellend complex met 15% zuiver ureum en een mariene exopolysacharide: keratolytische werking om dikke plekken te behandelen en schilfers te verminderen.

De mariene exopolysacharide is afkomstig van een Bretons rood zeewier. Dit erkende actieve ingrediënt helpt om afschilfering te verminderen en hydrateert de huid*.

  • Emolliënten 27% waaronder galamboter en vlasdodderolie : verlichten en beschermen de huid.

*Mammone, T.; Gan, D.; Fthenakis, C.; Marenus, K. The Effect of N-Acetyl-Glucosamine on Stratum Corneum Desquamation and Water Content in Human Skin. J. Cosmet. Sci. 2009, 60, 423–428.

Klinische studies tonen een vermindering van de huidschilfers met 27%* na 14 dagen gebruik en een vermindering van de roodheid met 23%** na 30 dagen gebruik.

Psoriasis Xerial Dm is verkrijgbaar in de vorm van een comfortabele, niet-kleverige en niet-vettige crème. De textuur is gemakkelijk aan te brengen en maakt onmiddellijk aankleden mogelijk.

Instructies voor gebruik

Medisch hulpmiddel geïndiceerd voor de behandeling van de symptomen van psoriasis: plekken, schilfers, jeuk, roodheid. Voor gezicht en lichaam, gewrichten, beweeglijke zones. Voor volwassenen.

Tweemaal daags in een dikke laag aanbrengen op de gereinigde en droge betrokken zones van gezicht en lichaam. Direct aanbrengen op de psoriasislaesies door zachtjes te masseren. Kan gebruikt worden ter vervanging van dermocorticoïden.

Voorzorgsmaatregelen bij gebruik

Psoriasis Xerial Dm is bedoeld voor uitwendig gebruik, vermijd contact met de slijmvliezen en de ogen. De huid moet schoon en droog zijn voor gebruik.

Het tweemaal daagse gebruik mag niet langer duren dan 30 dagen.  Het product moet binnen 12 maanden na opening worden gebruikt en bewaard worden bij een temperatuur tussen 4° en 22,5°.

Het gebruik van de crème is voorbehouden voor volwassenen.

Contra-indicatie: niet gebruiken bij allergie voor een van de bestanddelen. Bij gebrek aan gegevens is PSORIASIS XERIAL DM niet geïndiceerd bij zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven. Gebruik voorbehouden voor volwassenen.

Ontdek ons volledige assortiment voor huidproblemen aan de beste prijs bij je online parafarmacie of in de winkel.

**Gerandomiseerd, dubbelblind, placebogecontroleerd klinisch onderzoek in meerdere centra (centrum 1 inactief) bij 30 patiënten met 2 psoriasisplekken (≈ 20 cm², minstens 15 cm van elkaar verwijderd), in twee afzonderlijke fasen met toepassing van XERIAL DM Psoriasis of placebo tweemaal daags op de psoriasisplekken gedurende 30 dagen voor fase 1 en gedurende 28 dagen voor fase 2, gescheiden door een behandeling op basis van calcipotriol en betametason (een dermocorticoïde). Klinisch evaluatieverslag van 09/11/2021 nr. 03-DM-2018 – nr. ID-RCB 2018-A03297-48. Evaluatie van de PSI-totaalscore en -subscores voor afschilfering en ruwheid na 14 en 30 dagen (fase 1): PSI: n=30, gemiddelde (D0) = 7,50±1,22, gemiddelde (D14)=6,10±1,75 (p <0,001); significant verschil vs. placebo; afschilfering n=30, gemiddelde (D0) = 2,57±0,61, gemiddelde (D14): 1,87±0,90 (p <0,001); significant verschil vs. placebo; roodheid n=30, gemiddelde (D0) = 2,60±0,50, gemiddelde (D30): 2,00±0,79 (p <0,001), significant verschil vs. placebo. Tolerantieresultaten: 42,4% van de patiënten ondervond in totaal 24 milde tot matige bijwerkingen, waarvan er 13 mogelijk verband hielden met de studieproducten: 9 gerelateerd aan XERIAL DM PSORIASIS en 4 aan PLACEBO. Deze bijwerkingen waren tintelingen (9%), jeuk (15%) en een branderig gevoel (3%). Alle gerelateerde bijwerkingen waren lokaal en waren verdwenen aan het einde van de studie.