Hoe overleef je de menopauze

Zeg de opvliegers, nachtelijke zweetbuien en stemmingswisselingen maar gedag.

De menopauze luidt het einde in van de vruchtbare periode van de vrouw en duikt meestal op rond de leeftijd van 50 jaar. Het einde van de menstruatie, de ovulatie en de afscheiding van seksuele hormonen door de eierstokken, brengt heel wat fysieke en psychologische effecten teweeg. Opvliegers, nachtelijke zweetbuien, vaginale droogte, gewrichtspijn, gewichtstoename, stemmingswisselingen, gebrek aan energie … Die symptomen kunnen het dagelijkse leven van heel wat vrouwen dan ook danig verstoren. Gelukkig bestaan er oplossingen om deze lastige periode rustig door te komen.

Een gezond bord

Om je gewicht onder controle te houden en de symptomen van de menopauze te verminderen, kan je je voeding eens onder de loep nemen en (wat meer) sporten. Kies regelmatig voor soja (melk, tofoe, yoghurt …), want als je dat dagelijks consumeert, dan draagt het bij aan het onderdrukken van opvliegers. De menopauze verhoogt ook het risico op osteoporose en cardiovasculaire aandoeningen, maar ook daarvoor vind je een oplossing in je voeding. Verkies voedingsmiddelen (en water) die rijk zijn aan calcium en plantaardige vetten. Stress en tabak kunnen je symptomen wel weer erger maken. Denk in dat geval dan ook aan ademhalingsoefeningen, yoga of stretchen en stop met roken.

 Duwtje in de rug

Ook bepaalde voedingssupplementen kunnen je helpen om de symptomen van de menopauze te verlichten. Promensil® Original is een natuurlijk voedingssupplement op basis van rode klaver, die opvliegers, nachtelijke zweetbuien en stemmingswisselingen tegengaat. Als je last hebt van plotse opvliegers, gebruik dan de Promensil® Cooling Spray. Die biedt meteen verfrissing en verlaagt de temperatuur van je huid. Handig om mee te nemen, maar ook gewoon om je te helpen tijdens nachtelijke zweetbuien.

 Wist je dat?

Je zit officieel in je menopauze wanneer je regels 12 maanden uitblijven. Bloedingen die daarna nog optreden, zijn niet normaal en moeten opgevolgd worden door een gynaecoloog.