Mooie tanden en een stralende glimlach? Say cheese!

dents brosse plaque email dentifrice, tanden tandenborstel tandplak tandglazuur tandpasta

Alleen door je tanden goed te poetsen kan je tandplak verwijderen, tandbederf voorkomen en tandvleesproblemen vermijden. Kies daarom een goede tandenborstel en goede tandpasta, en pas de juiste poetstechniek toe! Onze tips voor mooie tanden en een stralend witte glimlach …

De juiste tandenborstel

  • Kies bij voorkeur een tandenborstel met zachte haartjes (‘medium’ of ‘soft’). Harde borstels kunnen het tandvlees beschadigen en het tandglazuur aantasten.
  • Een elektrische tandenborstel biedt verscheidene voordelen. Het kleine ronde of ovale kopje geraakt overal bij. Roterende elektrische borstels verwijderen tandplak ook efficiënter dan manuele tandenborstels.
  • Kies voor kinderen een zachte tandenborstel op maat van hun leeftijd.
  • Vervang je tandenborstel of het kopje van de elektrische borstel om de 3 maanden.

De juiste tandpasta

Een goede tandpasta

  • bevat fluor, die het tandglazuur beschermt tegen zuren;
  • voldoet aan jouw verwachtingen en behoeften: vermindert de gevoeligheid van de tanden, hertelt het tandvlees en verfrist de adem;
  • is op maat van de leeftijd van de gebruiker: kinderen hebben tandpasta nodig die geschikt is voor hun melktanden en een goede smaak heeft!

Mondwater is een interessante aanvulling van tandpasta, maar geen waardevol alternatief ter vervanging ervan! Het ondersteunt de werking van de tandpasta door de hechting van tandplak af te remmen.

De juiste poetstechniek

Nu je over de juiste uitrusting beschikt, is het tijd om aan je techniek te werken!

  1. Plaats de borstel tegen een tand en het boven- of onderliggende tandvlees, in een hoek van zo’n 45°.
  2. Poets de tand en het tandvlees gelijktijdig. Maak daarbij draaibewegingen. Duw zeker niet te hard!
  3. Met een manuele tandenborstel poets je gemiddeld 3 minuten. Met een elektrische tandenborstel kan een poetsbeurt van 2 minuten volstaan. Het is vooral belangrijk dat je elke tand poetst, inclusief het tandvlees en de binnenzijde van de tanden.
  4. Maak gebruik van flosdraad of een specifiek borsteltje om ook tussen de tanden te poetsen.

Goed om te weten: tandplak kan zich al na enkele uren terug aan de tanden hechten. Poets je tanden dus minstens 2 keer per dag.