Slaapproblemen: te wijten aan stress?

Men schat dat in België 1 persoon op 5 met slaapproblemen worstelt. En dat 1 persoon op 10 regelmatig een slaapmiddel inneemt om goed te kunnen slapen. Maar dat zijn natuurlijk ook geen wondermiddelen. Het is in de eerste plaats belangrijk om de oorzaak van je slaapproblemen te achterhalen.

Wanneer je brein maar niet kan slapen

Stress en angstgevoelens kunnen je slaap bijvoorbeeld danig verstoren. Zelfs een klein beetje stress zorgt er al voor dat je lichaam meer adrenaline aanmaakt, wat ons motiveert en ons helpt om complexe situaties het hoofd te bieden. Maar wanneer dat permanent of te intens wordt, dan zorgt stress ervoor dat er te veel cortisol afgescheiden wordt. Dat is een hormoon dat de bloedsuikerspiegel verhoogt en je lichaam toelaat om uit z’n energiereserves te putten.

In normale omstandigheden wordt de cortisol aan het einde van de dag afgebroken om plaats te maken voor melatonine, het slaaphormoon. Maar in een intense of langdurige stressvolle periode blijft het cortisolniveau hoog. Het resultaat? De hersenen worden nooit in de slaapstand gezet en je raakt maar niet in slaap.

Ga voor zen

De oplossing om opnieuw kalme nachten te beleven, is dus om beter met je stress om te gaan. Meditatie of yoga hebben op dat vlak hun deugd al bewezen. Is dat toch niet echt je ding? Probeer dan regelmatig aan sport te doen, zodat je toch wat kan ontladen of regelmatig een wandeling te maken. Een tochtje door een dennenbos na een regenbui is bijvoorbeeld extra goed, want de lucht is dan verzadigd met negatieve ionen die je lichaam en geest een boost geven.

De kracht van planten

Je kan natuurlijk ook een beroep doen op planten, zoals kamille, linde, valeriaan, citroenmelisse, passiebloem, hop, eschscholzia … Die verzachtende, kalmerende en relaxerende planten kan je gebruiken in de vorm van infusies, als essentiële oliën of als voedingssupplement, zoals de supplementen die ontwikkeld werden door Laboratoires Ortis. Deze natuurlijke oplossingen hebben geen neveneffecten of verslavende effecten, helpen je om weerstand te bieden tegen stress, om te ontspannen en beter te slapen.

Sleep & Go Slaap: de synergie van de effecten van citroenmelisse, eschscholtzia, hop en passiebloem zorgen voor een kwaliteitsvolle slaap.

Relax & Go Stress: een unieke, complete en doeltreffende oplossing tegen stress of emotionele vermoeidheid. Ideaal om je te helpen om met stress om te gaan en volledig te herstellen. Het zal je helpen om je vitaliteit en goed humeur terug te vinden.