Welke producten gebruik je tegen haaruitval?

alt=""

Verliest je haar volume? Wil je die leeftijdsgebonden haaruitval afremmen of gewoon je weelderige haardos terug na een periode van reactieve haaruitval? Medi-Market helpt je de juiste verzorgingsproducten te kiezen uit een ruim assortiment shampoos, supplementen en serums tegen haaruitval.

Wanneer moet je je druk maken over haaruitval?

Elke dag wat haren verliezen bij het stylen en wassen of op je kussen of kleding is doodnormaal. De levenscyclus van een haar bestaat uit een groeifase (anagene fase) die varieert van 2 tot 7 jaar, afhankelijk van persoon tot persoon, gevolgd door een overgangsfase (catagene fase) waarin de haar niet meer groeit en tenslotte valt ze uit (telogene fase). Het aantal haren dat je per dag verliest, kan variëren van ongeveer 20 tot bijna 100, afhankelijk van je haarprofiel en de natuurlijke dichtheid van je haar.

Er is echter sprake van alopecia, d.w.z. versnelde haaruitval, wanneer het aandeel van de haren in de telogene fase (de fase van uitval of verlies) ongeveer 20% van de totale haardos bij vrouwen en 25% bij mannen bedraagt. Merk je plots dat je elke dag veel meer haren verliest op de vloer, in kammen en borstels, op je kleren of op je lakens, dan kan er meer aan de hand zijn.

Waarom valt je haar uit?

De eerste stap is de oorzaak achterhalen. Dan kan je de juiste keuze maken uit de producten die het meest geschikt zijn voor jouw probleem. We onderscheiden progressieve haaruitval bij mannen en vrouwen veroorzaakt door hormonen en andere soorten haaruitval, zowel reactief als pathologisch.

Androgenetische haaruitval

Androgenetische haaruitval vertegenwoordigt 97% van de haaruitval bij mannen en 90% bij vrouwen, met verschillende kale zones: de slapen en de vertex bij mannen, de middenscheiding en het voorhoofd bij vrouwen. De leeftijd waarop androgenetische haaruitval begint, varieert ook, van 20 tot meer dan 40 jaar bij mannen en op belangrijke momenten in de biologische evolutie bij vrouwen: na de puberteit, in de menopauze of in de premenopauze.

Reactieve haaruitval

Ongeveer 10% van de haaruitval bij vrouwen en 3% bij mannen is niet van nature hormonaal (androgenetisch) en wordt reactief genoemd. Ziekte, zware operaties, behandelingen, stress of een tekort aan voedingsstoffen kunnen haaruitval veroorzaken.

Andere oorzaken

Producten tegen haaruitval kunnen alleen optimaal werken als je de oorzaak van de haaruitval ook behandelt of onder controle houdt, vooral als het gaat om tractiealopecia (veroorzaakt door haarextensies, strakke kapsels, enz.), trichotillomanie en hoofdhuiddermatitis.

Na de bevalling

Na de zwangerschap kan je wat meer haar verliezen, maar daar hoef je je geen zorgen om te maken. Het haar van zwangere vrouwen wordt sterker en dikker onder invloed van hormonen. Enkele maanden na het einde van de zwangerschap leidt de daling van de hormonen tot een “terugkeer naar het normale”. Je verliest dan tijdelijk, ongeveer 3 maanden, meer haren.

Hoe bestrijd je haaruitval?

alt=""

Er zijn verschillende manieren om haaruitval te vertragen en hergroei te stimuleren. Naast verzorgingsproducten, voedingssupplementen en gerichte behandelingen tegen haaruitval kan je ook goede praktijken invoeren om haarsterkte en -groei te bevorderen:

  • Ga voor een evenwichtige voeding die rijk is aan eiwitten, ijzer en vitaminen B
  • Masseer regelmatige je hoofdhuid om de bloedsomloop te activeren en de haargroei te stimuleren
  • Wees zacht voor je haar met luchtige kapsels, zacht borstelen, drogen op gematigde temperaturen en vermijd agressies die gepaard gaan met steilen, kleuren en bleken
  • Leef gezond: ga goed om met stress, slaap voldoende, vermijd tabak en alcohol.

De belangrijkste productfamilies tegen haaruitval

Je kan haaruitval het beste behandelen met een combinatie van producten tegen haaruitval, om de hergroei van het haar te bevorderen en om de hoofdhuid te verzorgen. Zo kan je het op verschillende manieren aanpakken, vaak in synergie:

  • Voedingssupplementen

De gezondheid van je haar is afhankelijk van je voeding. Naast het aanpassen van je eetgewoonten kan je de effectiviteit van je behandeling tegen haaruitval optimaliseren door suppletie met vitaminen en essentiële mineralen. Kies voor voedingssupplementen met vitamine A, B en C, biotine (B8), ijzer en zink om haargroei en hergroei te stimuleren.

  • Shampoos

Shampoos tegen haaruitval verzorgen je hoofdhuid om de haarwortel te helpen beschermen. Ze stimuleren ook de hergroei en versterken de haarvezel. Gebruik ze meerdere keren per week, naast haaruitval bestrijdende of verstevigende maskers en conditioners.

  • Lotions, serums en ampullen

Behandelingen tegen haaruitval bestaan in de vorm van lotions en serums, verpakt in flesjes of in dagelijkse ampullen. Gebruik deze producten als een kuur van een paar weken tot een paar maanden, in synergie met een geschikte shampoo en goede haarverzorgingsgewoonten.

  • Fytotherapie

Natuurlijke producten, vooral in de vorm van essentiële oliën, kunnen ook helpen als je last hebt van versnelde haaruitval. Bepaalde planten, te gebruiken als voedingssupplementen of door lokaal aanbrengen (shampoos, lotions), bevorderen de haargroei of hebben eigenschappen die haaruitval tegengaan. Dit is het geval bij extract van tulp, hydrolysaat uit lupine en extract van maca.

Ontdek ons volledige assortiment tegen haaruitval aan de beste prijs bij je online parafarmacie of in de winkel.