Hoe huidinfecties bestrijden?

De huid is een natuurlijke barrière tegen infecties, maar kan zelf ook in aanraking komen met bacteriële aanvallen. Huidinfecties van dit type bestaan in verschillende vormen, van eenvoudige acnepuistjes tot abcessen en ernstigere, wijdverspreide infecties. Ontdek op Medi-Market welke oplossingen het merk YUN te bieden heeft om je huid gezond te houden met respect voor het microbioom.

Welke soorten infecties kunnen de huid aantasten?

Bacteriën kunnen de huid binnendringen via haarzakjes, maar ook via kleine wondjes veroorzaakt door schrammen, brandwonden, zonnebrand, insectenbeten en beten. Een bacteriële huidinfectie kan dus optreden na verschillende activiteiten, in het bijzonder zwemmen in besmet water.

We kunnen een aantal bacteriële infecties van verschillende ernst onderscheiden, waaronder:

  • Folliculitis, die de basis van de haartjes aantast
  • Huidabcessen, zoals steenpuisten en miltvuur
  • Impetigo, herkenbaar aan de gelige korstjes die plaatsmaken voor kleine zweertjes
  • Erythrasma, soms verward met een mycotische infectie
  • Necrotiserende infecties (fasciitis en cellulitis)

Acne-gerelateerde huidinfecties

Acne is op zich geen infectieziekte, maar kan wel leiden tot het verschijnen van geïnfecteerde puistjes.

Dit is in feite een gevolg van een verstoring van het evenwicht van de bacteriële populaties aanwezig op de opperhuid, met op haar beurt endogene of exogene oorzaken: hormonale schommelingen, stress, roken, voeding, medicatie, enz.

Het bacteriële organisme dat in verband wordt gebracht met het uitbreken van acne is Cutibacterium acnes: het voedt zich met de triglyceriden in talg en produceert zelf vetzuren die de ontsteking van de talgklieren versterken.

De aanwezigheid van Staphylococcus aureus is een verzwarende factor in deze lokale ontsteking. Deze veel voorkomende kiem kan verschillende besmettelijke reacties veroorzaken, de ontwikkeling van puistjes stimuleren en leiden tot de verspreiding van acne.

Er bestaan heel wat acne-gerelateerde laesies, zowel bij volwassenen als bij de jeugd. We onderscheiden:

  • Open of gesloten comedonen (witte en zwarte mee-eters)
  • Papels (ontsteking in de vorm van rode puistjes)
  • Puisten, dit zijn geïnfecteerde papels
  • Cysten, dit zijn diepe puisten (pijnlijk)
  • Nodulus, ook plaatsen van infectie, verantwoordelijk voor blijvende littekens

Antibacteriële behandelingen

Een probleemhuid heeft nood aan lokale behandeling met antibacteriële verzorgingsproducten, soms in combinatie met antibiotica via orale toediening.

Deze traditionele behandelingen vernietigen de bacteriële organismen die verantwoordelijk zijn voor de infectieuze laesies, maar ze verstoren ook het huidmicrobioom, door geen onderscheid te maken en ook in te werken op de goede bacteriën, die de opperhuid beschermen en noodzakelijk zijn voor haar gezondheid.

Probiotherapie

Terwijl de voordelen van probiotica al algemeen erkend zijn in voedingssupplementen voor het herstellen van de bacteriële flora na een orale antibioticabehandeling, breidt YUN het concept uit naar lokaal aan te brengen behandelingen. Het biotechnologiebedrijf, opgericht door wetenschappers van de Universiteit Antwerpen, is een pionier op dit gebied. Het is het eerste bedrijf dat klinisch bewezen resultaten boekt met sprays en crèmes die stabiele levende bacteriën bevatten. Zo biedt het effectieve, langdurige oplossingen voor de meest voorkomende huidaandoeningen, bestrijdt het infectieuze agentia en versterkt en herstelt het microbioom van de opperhuid.

Onze favoriet: YUN huidverzorgingsroutine tegen bacteriële infecties

Met het ACN-assortiment biedt YUN twee soorten producten om acnepuistjes te bestrijden: reinigingsgels en crèmes. Ze vullen elkaar aan als onderdeel van een dagelijkse routine en zijn verkrijgbaar voor verschillende huidtypes: vet of gemengd, droog of normaal.

Stap 1: Reinigen met een exfoliërende of zuiverende reinigingsgel

Je gezicht goed reinigen is het eerste wat je moet doen om bacteriële laesies te bestrijden. Met ACN Wash biedt YUN een reinigingsgel die verkrijgbaar is in drie formules:

  • Diep exfoliërend en reinigend om overtollige talg van de vette of gemengde huid te verwijderen
  • Mild exfoliërend en reinigend voor de droge huid
  • Zuiverend en verrijkt met prebiotica voor elk huidtype

Stap 2: Aanbrengen van probiotische crème

Als aanvulling op het tweemaal per dag reinigen, raden we aan om een dag – en nachtcrème aan te brengen. YUN biedt twee opties, naargelang de behoefte:

  • Een crème verrijkt met goede bacteriën om puistjes te bestrijden
  • Een crème die actief hydrateert en talg reguleert

De eerste dient als aanvulling op een reinigingsroutine met de exfoliërende reinigingsgel, de tweede combineer je met de zuiverende gel met prebiotica.

YUN-producten zijn verkrijgbaar in pakketten. ACN Therapy puistjes en onzuiverheden bevat ACN Probiotic Repair crème en ACN Wash exfoliërende gel met salicylzuur (1%).

Ontdek ons volledige assortiment acné – onzuiverheden aan de beste prijs bij je online parafarmacie of in de winkel.