Het prikkelbaredarmsyndroom: schuilt de oplossing in het microbioom?

Het prikkelbaredarmsyndroom (PDS) treft naar schatting ongeveer 14% van de vrouwen en 7% van de mannen. De spijsverteringsproblemen die het met zich meebrengt kunnen de levenskwaliteit danig beïnvloeden. Gelukkig kan een passende behandeling ervoor zorgen dat het toch iets comfortabeler wordt.

Wat zijn de symptomen van het prikkelbaredarmsyndroom?

Dat hangt af van persoon tot persoon en kan van dag tot dag verschillen. Ze kunnen lange tijd aanhouden of net voor een korte of langere tijd weer verdwijnen. Maar de meest voorkomende symptomen zijn:

  • Opgeblazen gevoel en een gespannen gevoel in de buik
  • Winderigheid en ernstige krampen
  • Een stekende pijn in de onderbuik
  • Onregelmatige stoelgang
  • Constipatie, diarree of een afwisseling van beide
  • Vermoeidheid en misselijkheid

Wat zijn de oorzaken van het prikkelbaredarmsyndroom?

Er bestaat nog geen exacte verklaring voor de oorzaken van het syndroom, maar het microbioom speelt mogelijk een rol. Het microbioom is de verzameling van bacteriën die aanwezig zijn in de darmen en die van persoon tot persoon verschilt. Wanneer de bacteriën in het microbioom uit balans zijn, kan dat mogelijk een oorzaak zijn van het prikkelbaredarmsyndroom.

Hoe kan je het prikkelbaredarmsyndroom behandelen?

Een symptomatische behandeling, op advies van je arts, kan de acute symptomen verbeteren. Maar om het prikkelbaredarmsyndroom echt te genezen, is er meer nodig. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om voor een goed bacteriologisch evenwicht te zorgen, door goed voor je microbioom te zorgen.

Hoe zorg je voor je microbioom?

Een goed voedingspatroon verbetert het evenwicht tussen goede en minder goede bacteriën in de darmen. Ook pro- en prebiotica kunnen je helpen.

  • Probiotica zijn capsules die een geheel van specifieke levende bacteriën bevatten die goed kunnen zijn voor je darmen. Het probleem is dat je niet weet hoeveel bacteriën er daadwerkelijk in de darmen terechtkomen. Bovendien kunnen het ook niet precies de goede bacteriën zijn en kan hun levensduur in de darmen (erg) kort zijn. Ook de prijs kan je tegenhouden om probiotica in te nemen.
  • Prebiotica zijn heilzame voedingstoffen die de groei van bepaalde probiotische bacteriën of de goede werking van het microbioom mogelijk maken. Maar bepaalde prebiotica kunnen dan ook wel weer voor extra gasvorming en een opgeblazen gevoel zorgen.

Berberine, een prebioticum zonder neveneffecten

Berberine is een selectief prebioticum dat geen gasvorming of een opgeblazen gevoel veroorzaakt, maar dat de aanwezigheid van Akkermansia-bacteriën verhoogt. Die bacteriën spelen een belangrijke rol in het evenwicht van de darmflora. Ze zouden de darmbarrière beschermen tegen slechte bacteriën. Maar wanneer ze slechts in een kleine hoeveelheid aanwezig zijn in je darmen, dan kan er een infectie van de darmbarrière en een viscerale overgevoeligheid ontstaan. Kurkuma, en meer bepaald de curcumine die het bevat, is ook een natuurlijke ontstekingsremmer. Curcumine kan dus ook spijsverteringsproblemen verminderen en in het bijzonder darmontstekingen verlichten.

Berberine en kurkuma: de winnende combo

Bij het Tilman-laboratorium hebben ze goed begrepen dat de combinatie van berberine en kurkuma spijsverteringsproblemen kan verlichten. Dat is dan ook precies waarom ze Enterofytol Plus hebben ontwikkeld. Dit voedingssupplement op basis van berberine en bioactieve kurkuma wordt aanbevolen bij spijsverteringsproblemen. De kurkuma draagt bij aan het spijsverteringscomfort, terwijl de berberine het vermogen heeft om de samenstelling van het darmmicrobioom te beïnvloeden. Het product is verkrijgbaar in twee versies: enterofytol plus comp 56 en enterofytol plus comp 112.

Ontdek ons gamma voedingssupplementen voor transit.