Cholesterolverlagende voeding

Heb je een te hoge cholesterol? Dan moet je eerst en vooral je voeding aanpassen, want die speelt een essentiële rol bij een hoog cholesterolgehalte. Medi-Market legt je uit hoe je dat moet doen.

  1. De volledige vetinname verminderen. Minder vet eten dus, zonder alle vetten uit je dieet te bannen.
  2. Kies voor goede vetten. Om goed te functioneren, heeft ons lichaam vetzuren nodig. Maar sommige vetten zijn beter dan andere. Verzadigde vetzuren (melk, kaas, boter, spek …) zorgen voor een verhoging van je cholesterol, terwijl onverzadigde vetzuren (zonnebloemolie, maisolie …) je cholesterolniveau doen dalen en je ‘goede’ cholesterol behouden.
  3. Eet meer oplosbare vezels, want die kunnen ‘slechte’ cholesterol opnemen. Je vindt ze onder meer in haver, gerst, sinaasappelen en aubergines.
  4. Vermijd snelle suikers en alcohol want die verhogen je ‘slechte’ cholesterol.
  5. Geef de voorkeur aan antioxidanten, zoals vitamine C, vitamine E, betacaroteen, carotenoïden of polyfenolen die een beschermende werking hebben.
  6. Eet minstens 5 stukken fruit of groenten per dag.
  7. Probeer anders te koken met minder vet. Kies eerder voor bereidingen op de grill, gestoomd, in de snelkookpan of in de oven.
  8. Neem sterolen op in je ontbijt. Ook wel fytosterolen genoemd. Want die verlagen je cholesterolgehalte door de opname ervan via je darmen te verhinderen.

Kies liever …   

En vermijd …

Plantaardige olie (zonnebloem-, mais-, koolzaad-, olijf-, arachide- …)

Plantaardige margarine

Gedroogd fruit en noten

Vette vis uit koude wateren (zalm, ansjovis, haring, makreel, sardine, forel)

Magere of halfvolle melk

Rauwe of gekookte ham zonder zwoerd

Varkensvlees

Gevogelte

Avocado

Verse groenten en fruit

Peulvruchten

Volkorengranen

Boter

Charcuterie

Patisserie

Koekjes

Kant-en-klaarmaaltijden

Eigeel

Rundvlees

Schapenvlees

Ingewanden

Gesuikerde dranken

Alcohol

Sauzen, zoals mayonaise

Gefrituurd of gepaneerd voedsel

Je kan de aanpassingen in je voedingsschema verder ondersteunen met Arterin® Cholesterol. Dit product op basis van natuurlijke extracten heeft een unieke samenstelling van bergamotsap, artisjok, vitamine C en plantensterolen. Een doeltreffende oplossing die goed verdragen wordt en je helpt om je cholesterol te verlagen1, een goede bloedcirculatie te behouden2 en met een beschermend en antioxiderend effect3.

 

1 Het is bewezen dat plantensterolen de cholesterol in het bloed verminderen. Een verhoogde cholesterol verhoogt het risico op de ontwikkeling van hart- en vaatziekten. Een positief effect wordt bereikt door dagelijkse inname.

– 1,5 g – 3 g plantensterolen om de cholesterol te verlagen;

– min. 0,8 g plantensterolen om een gezond cholesterolgehalte te behouden.

2,3 Vitamine C ondersteunt de normale vorming van collageen voor een goede bloedcirculatie en draagt bij aan de bescherming van cellen tegen oxidatieve stress.