Slaap op beide oren

Last van slaapproblemen? Je bent zeker niet de enige! Gelukkig bestaan er verschillende oplossingen om je nachtrust terug te vinden.

4 op 10 Belgen zijn niet tevreden van hun slaapkwaliteit en 41% voelt zich niet uitgerust bij het opstaan. Voor die mensen kan het inslapen soms een onmogelijke opdracht lijken, wat voor extra stress of angst kan zorgen. Overdag voelen ze zich verzwakt, zonder vitaliteit en hebben ze het moeilijk om geconcentreerd en aandachtig te blijven. Er zijn heel wat factoren die je slaapcyclus uit z’n evenwicht kunnen brengen. Het blauwe licht van schermen (televisie, smartphone, tablet) verhindert bijvoorbeeld de productie van melatonine, het slaaphormoon, waardoor je moeilijker de slaap kan vatten. Maar ook stress kan je slaap verstoren en voor nachtmerries zorgen.

Restauratieve nachten

Om je slaapcyclus opnieuw in evenwicht te brengen, is het aangeraden om minstens 30 minuten voor het slapengaan geen schermen meer te bekijken en de slaapkamer goed te verluchten. Ook een lichte avondmaaltijd en alcohol vermijden, kan je helpen. Want hoewel die laatste erom bekendstaat om het inslapen te vergemakkelijken, zal het je slaapkwaliteit niet ten goede komen. En eenmaal de alcohol verwerkt is, zal het er voor zorgen dat je heviger droomt. Ook een boek lezen of muziek luisteren voor het slapen, kan ervoor zorgen dat je van een herstellende nacht geniet. Als je toch moeilijk in slaap raakt of tijdens de nacht wakker wordt, probeer dan vooral niet naar het uur te kijken, want dat zorgt hoe dan ook onbewust voor een kleine stresspiek die slapeloosheid in de hand werkt. Als je er na 20 minuten niet in geslaagd bent om opnieuw in slaap te vallen, stap dan uit je bed en installeer je in een andere kamer, om te slapen of wat te lezen. Om makkelijker in te slapen en van een kwalitatieve nachtrust te genieten, kan je ook een beroep doen op voedingssupplementen op basis van het slaaphormoon melatonine. De formule van Fytostar SleepFit + Melatonine bevat natuurlijke extracten van valeriaan, passiebloem, citroenmelisse, hop en Californische papaver, die je allemaal helpen om te kalmeren, het lichaam en de geest tot rust brengen en voor meer slaapkwaliteit zorgen. De formule werd verder verrijkt met melatonine en vitamine B12.

Wist je dat?

Je gemiddeld zo’n 7 à 8 uur slaap per nacht nodig hebt?