Hoe verminder je pigmentvlekken?

Verpesten uw bruine vlekken of pigmentvlekken uw leven? Deze goedaardige hyperpigmentatie van de huid in het gezicht en op het lichaam is vaak lelijk en kan bij sommige mensen een complex veroorzaken. Door hun lichtbruine kleur zijn deze vlekken immers erg zichtbaar en moeilijk te verbergen met discrete make-up. Er bestaan verschillende soorten bruine vlekken en hun oorsprong varieert. Als u ze kunt onderscheiden, kunt u voorkomen dat er een nieuwe vlek ontstaat. Medi-Market vertelt u meer over deze pigmentlaesies en onthult haar schoonheidsroutine waarmee u deze bruine vlekken kunt verminderen.  

Wat is een pigmentvlek?  

Een bruine vlek is een huidzone waar het pigment melanine geconcentreerd is. Deze hyperpigmentatie kan verschillende vormen en kleuren aannemen. Bruine vlekken treffen elke huidskleur, of die nu blank of donker is. Deze huidaandoening vormt geen enkel gezondheidsrisico voor de patiënt. Ze kan echter de oorzaak zijn van een lijden in verband met het uiterlijk en leiden tot een vermindering van het gevoel van eigenwaarde, vooral wanneer ze zich op zichtbare lichaamsdelen bevindt, zoals het gezicht of het decolleté.  

Opgelet, verwar pigmentvlekken niet met een melanoom. Raadpleeg altijd uw arts als u een zone met een verhoogde pigmentatie op uw huid ziet verschijnen.  

De verschillende soorten bruine vlekken?  

Er zijn verschillende soorten pigmentvlekken. Als u weet hoe u ze kunt herkennen, kunt u vlekken voorkomen.  

Sproeten  

Sproeten komen vaak voor bij mensen met een lichte huid. Ze verschijnen meestal op aan de zon blootgestelde zones zoals het gezicht en de schouders. Als u zich stoort aan het verschijnen van sproeten, kunt u overwegen om een zonnebrandcrème te gebruiken die voorkomt dat het aantal sproeten toeneemt.  

Zonnevlekken  

Zonnevlekken houden uitsluitend verband met blootstelling aan de zon. Ze worden ook wel lentigos genoemd en komen vaker voor bij mensen met een lichte huid. Deze pigmentlaesies kunnen variëren in kleur van lichtbruin tot zwart. Ze zijn soms een teken van huidschade door blootstelling aan de zon, wat het risico op het ontwikkelen van huidkanker kan verhogen. Raadpleeg een arts of dermatoloog in geval van twijfel. 

Melasma  

Het ontstaan van melasmavlekken is het gevolg van hormonale veranderingen. Het komt vaak voor tijdens de zwangerschap of bij mensen die hormonale anticonceptiemiddelen gebruiken. Blootstelling aan de zon kan ook bijdragen aan de ontwikkeling van melasma.  

Ouderdomsvlekken  

Dit zijn bruine vlekken die bij het ouder worden op de huid verschijnen. Ze komen meestal voor op aan de zon blootgestelde zones zoals het gezicht, de hals of het decolleté. Ze komen vaker voor bij mensen met een lichte huid.  

Kunnen pigmentvlekken worden voorkomen?  

Volg deze tips om het risico op het verschijnen van pigmentvlekken te verminderen.  

  1. Bescherm uw huid tegen de zon door een hoed te dragen en een zonnebrandcrème met een hoge SPF te gebruiken.  
  1. Vermijd kunstmatige UV-lichtbronnen.  
  1. Controleer regelmatig uw huid. Zo kunt u pigmentvlekken in een vroeg stadium opsporen en zo nodig een dermatoloog raadplegen.  

Welke schoonheidsroutine kunt u gebruiken om pigmentvlekken te verminderen?  

Technologieën zoals een laserbehandeling tegen vlekken, peeling en cryotherapie zijn doeltreffende behandelingen die worden uitgevoerd door de dermatoloog of in onze instituten. Maar deze behandelingen zijn soms duur. Voordat u zich tot deze methoden wendt, kunt u bruine vlekken behandelen met onze schoonheidsroutine.  

De huid scrubben  

Om het verschijnen van pigmentvlekken te verminderen en te voorkomen, kunt u overwegen om uw huid een of twee keer per week te scrubben. Dit verwijdert dode huidcellen en stimuleert de celvernieuwing. Naarmate we ouder worden, vertraagt onze stofwisseling en vervelt onze huid langzamer. Scrubben is daarom een must voor de rijpere huid.  

De vlek behandelen met een geschikt verzorgingsproduct  

Gebruik een gericht verzorgingsproduct dat speciaal is ontwikkeld voor de behandeling van pigmentvlekken. Als u een crème op basis van retinol gebruikt, moet u blootstelling aan de zon vermijden. De crème kan uw huid immers kwetsbaarder maken voor de effecten van UV-licht.  

De huid hydrateren en voeden  

Vergeet niet om uw huid te hydrateren na de vorige twee stappen, want deze kunnen de huid gevoeliger maken. Het gebruik van een geschikt hydraterend product wordt dus aanbevolen. Een goed gehydrateerde en gevoede huid is minder kwetsbaar voor agressies van buitenaf.  

Beschermen tegen UV-stralen  

Ongeacht uw leeftijd is het essentieel om uw blootstelling aan de zon te beperken. Om u te beschermen, gebruikt u indien nodig een zonnecrème met een hoge factor.  

Onze favoriet: Eucerin Anti-Pigment Serum hyperpigmentatie  

Eucerin Anti-Pigment Serum hyperpigmentatie is een huidverzorgingsproduct met een klinisch bewezen werkzaamheid dat twee krachtige ingrediënten combineert om pigmentvlekken te helpen verminderen en diepe rimpels op te vullen. Thiamidol (geoctrooieerd in Frankrijk, België en Nederland) is een geoctrooieerd ingrediënt dat direct inwerkt op de aanmaak van melanine. De werking ervan maakt het mogelijk pigmentvlekken zichtbaar te verminderen en het opnieuw verschijnen ervan te voorkomen. Naast Thiamidol bevat het Eucerin Anti-Pigment Serum Duo geconcentreerd hyaluronzuur. Dit helpt bij het opvullen van diepe rimpels en verhoogt de celvernieuwing, wat de huidtextuur verbetert en resulteert in een meer gelijkmatige en stralende teint. Door het Eucerin Anti-Pigment Serum Duo regelmatig te gebruiken, vermindert u uw pigmentvlekken op zichtbare wijze, vult u uw diepe rimpels op en verbetert u de textuur en het uiterlijk van uw huid.   

Tip: het Anti-Pigment Serum Duo is 2,5 keer efficiënter gebleken wanneer het wordt gebruikt in combinatie met de Anti-Pigment Dagcrème SPF30*. 

*Klinische studie, 34 vrouwen, 12 weken, tweemaal daags aanbrengen, regelmatig gebruik. Vergelijking van de vermindering van pigmentvlekken bij gebruik van Anti-Pigment Dagcrème SPF30 alleen vs. Anti-Pigment Serum Duo + Anti-Pigment Dagcrème SPF30. 

  

Ontdek heel het Eucerin Anti-Pigment-assortiment tegen de beste prijs in uw online parafarmacie of in de winkel