Waarom houdt stress je wakker?

Stress en slaap zijn nauw met elkaar verbonden. Om je slaapprobleem effectief op te lossen, moet je eerst de impact van stress op je slaap begrijpen. Chronische stress kan een vicieuze cirkel van slaapstoornissen veroorzaken, zoals ‘s nachts wakker worden en moeilijk in slaap vallen.

Het fysiologische proces

Je lichaam reageert op stress door hormonen zoals cortisol vrij te geven. Dit hormoon heeft een aantal essentiële functies. Een van de voornaamste is om je te helpen snel te reageren in een noodgeval. Als deze reactie echter chronisch wordt, kan het teveel aan cortisol je natuurlijke slaapritme verstoren. Het houdt je hersenen alert waardoor je langer wakker ligt.

De effecten van slaaptekort op je lichaam

Slaapgebrek door stress heeft een grote invloed op je fysieke en emotionele gezondheid. Chronisch slaapgebrek kan leiden tot een verhoogd risico op gezondheidsproblemen zoals hoge bloeddruk, diabetes en hartproblemen. Bovendien verergert chronische stress die gepaard gaat met slaaptekort over het algemeen de symptomen van angstgevoel en depressie.

Slaapgebrek kan je concentratie, geheugen, besluitvorming en humeur dagelijks beïnvloeden. Je voelt je de hele dag door prikkelbaarder, angstiger en vermoeider. Dit creëert een vicieuze cirkel waarin stress je slaap verstoort en slaaptekort je stress verhoogt.

Leer je stress te beheersen voor het slapengaan

Als stress je nachtrust verstoort, moet je actie ondernemen. Medi-Market heeft een paar tips om je te helpen je slaapproblemen te overwinnen.

Creëer een rustgevende nachtelijke omgeving

Een rustgevende omgeving is essentieel om een goede slaap te bevorderen. Zorg ervoor dat je slaapkamer donker en stil is met een aangename temperatuur. Zorg voor een ontspannende routine voor het slapengaan, met activiteiten zoals lezen of mediteren, om je lichaam te helpen het juiste slaapritme te vinden.

Schakel over op voeding die je slaap bevordert

Je voeding bepaalt ook voor een stuk of je snel in slaap kunt vallen. Vermijd zware maaltijden voor het slapengaan, omdat ze de spijsvertering kunnen verstoren en ervoor kunnen zorgen dat je ’s nachts wakker wordt. Eet bij voorkeur voedingsmiddelen die rijk zijn aan magnesium, zoals groene groenten en noten, om de aanmaak van melatonine, het hormoon dat verband houdt met slaap, te stimuleren.

Vermijd stresstriggers voor het slapengaan

Blootstelling aan schermen die blauw licht uitstralen voor het slapengaan kan je slaapritme verstoren. Vermijd het gebruik ervan ’s avonds en kies voor ontspannende activiteiten voor het slapengaan. Vermijd ook alcohol en cafeïne. Deze stoffen hebben de neiging je nachtelijke stressniveaus te verhogen en zo je slaap te verstoren.

Zeg stressgerelateerde slaapstoornissen vaarwel met onze oplossingen

Medi-Market biedt je twee voedingssupplementen speciaal ontwikkeld om je te helpen een rustige, herstellende nachtrust terug te vinden, zelfs bij aanhoudende stress. Deze producten zijn samengesteld om je te helpen ontspannen, stress te verminderen en op natuurlijke wijze in slaap te vallen.

SEDIPLUS Sleep Forte

SEDIPLUS Sleep Forte is je metgezel voor een rustige, verkwikkende nachtrust. Dankzij een zorgvuldig ontwikkelde formule helpt dit voedingssupplement je om weer te kunnen genieten van een kwalitatieve natuurlijke nachtrust. De samenstelling is gebaseerd op extracten van valeriaan en eschscholzia, bekend om hun kalmerende eigenschappen. Bovendien bevat SEDIPLUS Sleep Forte melatonine, een essentieel slaaphormoon. Deze unieke combinatie van melatonine en plantenextracten helpt je weer te kunnen genieten van de rustgevende slaap die je verdient.

Arkorelax Slaap Fort 8

Arkorelax Slaap Fort 8U helpt je sneller in slaap te vallen en vermindert het nachtelijk ontwaken dankzij de unieke formule die melatonine, het slaaphormoon, combineert met plantenextracten die zorgvuldig zijn geselecteerd vanwege hun ontspannende eigenschappen. Het snel vrijgeven van melatonine helpt je sneller in slaap te vallen, terwijl extracten van Passiebloem en Valeriaan in synergie werken om een omgeving te creëren die bevorderlijk is voor ontspanning. Bovendien draagt het langdurig vrijgeven van Eschscholzia bij aan een goede slaapkwaliteit gedurende de hele nacht.

Ontdek ons volledige assortiment voedingssupplementen voor nachtrust en stress-ontspanning aan de beste prijzen bij je online parafarmacie of in de winkel.