Atopische dermatitis: enkele goede gewoontes

Atopische dermatitis is een huidziekte die vaak voorkomt bij kinderen, maar die ook bepaalde volwassenen treft. Hoewel er nog geen sluitende remedie gekend is, is het wel bewezen dat een verzachtende verzorging de symptomen kan verlichten en de levenskwaliteit van de patiënten kan verbeteren.

Wat is atopische dermatitis?

Atopische dermatitis – ook gekend als atopisch eczeem – is een inflammatoire ziekte van de huid. Het is niet besmettelijk en wordt gekenmerkt door een uitgedroogde, ruwe, jeukende en geïrriteerde huid. Atopische dermatitis komt vooral voor bij zuigelingen en jonge kinderen maar kan aanhouden tot op een volwassen leeftijd. We kennen geen sluitende remedie, maar je kan wel bepaalde goede gewoontes dagelijks aanhouden om de symptomen tot een minimum te beperken.

Probeer je niet al te vaak te wassen met heel warm water, want dat kan de beschermende barrière van je huid beschadigen en ze daardoor uitdrogen. Ook ruwe sponzen en massageborstels kunnen een atopische huid irriteren.

Was jezelf met lauw water en ga niet te lang in bad. Neem liever een douche en droog je deppend af in plaats van over je huid te wrijven.

Houd de kamertemperatuur en de luchtvochtigheid laag, zodat je zo weinig mogelijk zweet. Want ook dat kan voor irritatie en jeuk zorgen.

Draag zachte, ademende stoffen. Probeer contact tussen je huid en ruwe of synthetische stoffen te vermijden. Zelfs wol kan jeuk veroorzaken. Ook bepaalde wasmiddelen kunnen de problemen gelinkt aan een atopische huid erger maken.

Verminder je stress. Relaxatieoefeningen, yoga of meditatie kunnen je helpen om je stress te verminderen, want die wordt vaak genoemd als trigger voor een uitbraak, vooral bij vrouwen.

Breng een verzachtende verzorging aan. Er zijn verzachtende behandelingen op de markt, die roodheden en jeuk verminderen, zoals Topicrem, een productgamma dat speciaal ontwikkeld werd voor gevoelige, droge en atopische huid.

DA Verzachtende balsem

De formule met hoge tolerantie bevat lijnzaadolie die rijk is aan omega 3 en 6, om de huid intens te voeden, en allantoïne om de jeuk te verzachten. De niet-vette en niet-plakkerige textuur wordt snel geabsorbeerd. De huid jeukt niet meer.

DA Verzachtende olie

Een nieuw, origineel en uniek product dat de therapietrouw bij de behandeling van atopische dermatitis verbetert. Deze micro-emulsieolie heeft de vloeibaarheid van een olie, maar de niet-vette finish van een emulsie. Een galenische innovatie die zowel op een vochtige als een droge huid aangebracht kan worden. Op een vochtige huid verandert de substantie in een melk, voor een nog gemakkelijkere en snellere toepassing.

DA Ultra rijke reinigingsgel

Deze gel werd speciaal ontwikkeld voor de dagelijkse hygiëne van gevoelige en erg droge tot atopische huidjes. De extra vette en ultrazachte reinigende basis, bevat geen parfum of zeep, maar wel een complex van relipiderende en niet-irriterende actieve stoffen, om de huidbarrière te beschermen.

Dit gamma, dat getest werd op atopische huidjes in kritieke staat, biedt een complete relipiderende routine, waarmee de symptomen verminderd kunnen worden, uitbraken minder regelmatig worden en waarmee de levenskwaliteit van de patiënten en hun familie erop vooruitgaat.