Detoxkuren zijn een populair gespreksonderwerp. Er zijn mensen die het beschouwen als een wondermiddel dat je van al je spijsverteringsproblemen, en dan vooral problemen met de lever, afhelpt. Anderen vinden het dan weer overbodig omdat specifieke organen al geacht worden het lichaam dagelijks te ontgiften. In het algemeen was ontgiften niet nodig voor mensen die in de vorige eeuw in de open lucht leefden, zonder stress en met een volledig biologisch dieet. Tegenwoordig is dat echter niet meer het geval. Een detoxkuur kan aangewezen zijn om je organen te helpen hun werk te doen.
Ontgifting is een natuurlijk proces waarbij het lichaam giftige stoffen inactiveert.
De belangrijkste speler bij het ontgiften is de lever. De lever vangt gifstoffen, verontreinigende stoffen en geneesmiddelen op en transformeert ze om hun toxische krachten te neutraliseren. Andere organen zijn betrokken, zoals de nieren, de darmen, de longen, de hersenen en de huid.
De tweede speler in deze ontgifting is het lymfestelsel. Dit voert metabolische afvalstoffen af en regelt het immuunsysteem. Wanneer er te veel afval is, kan het verstopt raken; dit kan leiden tot gewichtstoename of ziekte. Als je te veel zit, kan dat leiden tot toxiciteit in de omliggende weefsels (borsten, huid, gewrichten, spieren…).
Allereerst zijn de te verwijderen stoffen diegene die afkomstig zijn uit de voeding, zoals:
– pesticiden, additieven en giftige stoffen
– lucht, water en milieuverontreinigende stoffen moeten ook verwijderd worden
Het kunnen ook chemicaliën zijn die je opneemt, inademt of inslikt
– bouwmaterialen, meubels, kleding, schoonmaakproducten, enz.
– ook geneesmiddelen, zoals antibiotica en ontstekingsremmers
– primaire en secundaire sigarettenrook en alcohol
Elektromagnetische straling en velden, zware metalen, hormonen en hormoonontregelaars vormen ook een probleem. Het lichaam werkt daarom hard om deze stoffen te elimineren.
De lever lijkt wel een overbelast orgaan. Ze heeft verschillende rollen en vele taken te vervullen. De lever is verantwoordelijk voor de productie van spijsverteringsenzymen, slaat glucose op, produceert bloedstollingsfactoren en regelt de stofwisseling. Daarnaast beschermt ze het lichaam tegen gevaarlijke en ziekteverwekkende stoffen. Ten slotte is het vandaag de dag interessant dat ze gifstoffen, verontreinigende stoffen en geneesmiddelen transformeert om ze onschadelijk te maken.
De lever duwt metabolische afvalstoffen in het lymfestelsel en is constant hard aan het werk. Op lange termijn kan de lever vermoeid raken en kan het lichaam ziek worden.
Een detoxkuur dient om het systeem weer op gang te brengen door de lever te helpen en zo gezondheidsproblemen en overgewicht te voorkomen. In deze moderne tijden heeft een detoxkuur veel meer zin dan een eeuw geleden.
Bij elke seizoenswisseling doen zich wijzigingen voor in je darmflora. Daarom is het een goed idee om bij elke seizoenswisseling een detoxkuur te plannen. Zoals het gezegde luidt: voorkomen is beter dan genezen.
Volg je al enkele jaren een dieet waarbij je steeds afvalt en weer bijkomt? Dan is een detoxkuur precies wat je nodig hebt. Zo krijg je weer een gezond voedingspatroon. De detoxkuur is ook van groot belang wanneer je moeite hebt om een gewichtsbarrière te doorbreken.
Symptomen zijn allergieën, voedselintolerantie, spijsverteringsproblemen, winterse NKO-infecties, gewrichtspijn, terugkerende vermoeidheid en hoofdpijn, cellulitis, acne en een verzwakt immuunsysteem.
In groenten en fruit zitten voedingsstoffen die zeer biologisch beschikbaar zijn en daarom zeer goed zijn voor bepaalde ziektebeelden, uiteraard onder medisch toezicht en met een aangepast dieet. In het geval van een min of meer gezond persoon ligt het echter meestal iets anders. In de eerste dagen gebruikt het lichaam de glycogeenvoorraden in de spieren en de lever om energie te produceren. De hele dag fruit- en groentesappen drinken leidt tot een tekort aan calorieën en andere macronutriënten. Het gewichtsverlies bestaat hier vooral uit een verlies van vocht en spieren. Op lange termijn zal de betrokkene vermoeidheid of gebrek aan energie ervaren.
Gepland en gecontroleerd vasten vormt geen probleem. Intermitterend vasten, d.w.z. gedurende 14 tot 16 uur niet eten, werkt ook zonder schadelijke gevolgen voor de gezondheid. Extreem vasten zonder toezicht kan leiden tot een te snelle en gevaarlijke afgifte van gifstoffen. Vetten bevatten gifstoffen. Door extreem te diëten verlies je snel vet, waardoor de gifstoffen te snel vrijkomen. Dit is zeer schadelijk omdat de gifstoffen in het bloed gaan circuleren en zo de organen in gevaar brengen. Extreem vasten kan ook leiden tot verlies van spiermassa.
Gespecialiseerde medische zorg is van essentieel belang om elk risico te vermijden. In voorkomend geval kan je je darmflora volledig destabiliseren, wat kan leiden tot spijsverteringsproblemen. Vermijd tegelijkertijd overmatige doses antioxidanten of mineralen.
Ontdek ons volledige assortiment bloedzuiverende, ontgiftende en afslankende producten aan de beste prijs bij je online apotheek of in de winkels.