Wanneer en hoe moet u voedingssupplementen voor uw cholesterol gebruiken?

Als u een te hoog gehalte aan slechte cholesterol hebt, zijn er natuurlijke oplossingen, te beginnen met goede eetgewoonten. Om u te helpen, biedt Medi-Market u ook een selectie voedingssupplementen aan die specifiek ontwikkeld zijn om de cholesterol te verlagen in het kader van een gezonde en gevarieerde voeding. Verschillende formules zijn gebaseerd op de actieve bestanddelen van planten en paddenstoelen, vetzuren en micronutriënten (vitaminen, mineralen en sporenelementen).

De uitdagingen van cholesterol

Als we het hebben over het verlagen van het cholesterolgehalte, gaat het eigenlijk over het in evenwicht brengen van het gehalte aan HDL of ‘goede cholesterol’ en het gehalte aan LDL of ‘slechte cholesterol’ in het bloed. De LDL-cholesterol is deze die van de lever naar de andere cellen wordt getransporteerd en die zich in overmaat ophoopt op de wanden van de slagaders, wat hart- en vaatproblemen veroorzaakt.

Als er geen specifieke risicofactor is (familiale voorgeschiedenis, roken, obesitas, hartaandoeningen), wordt aanbevolen om het LDL-cholesterolgehalte onder de 1,6 per liter bloed te houden, vergeleken met een HDL-cholesterolgehalte van minstens 0,4 g/l.

Het anticholesteroldieet

Te veel LDL-cholesterol kan deels endogeen zijn, wat betekent dat het lichaam zelf te veel cholesterol aanmaakt. Hoewel bepaalde eetgewoonten te veel cholesterol in de hand werken, is het belangrijk om te onthouden dat we niet allemaal op dezelfde manier reageren. Sommige risicopersonen, met name wegens erfelijke factoren, moeten strenger zijn in hun dagelijkse eetgewoonten als ze willen voorkomen dat hun cholesterolgehalte de pan uit rijst.

Te vermijden voedingsmiddelen

Het verminderen van de hoeveelheid verzadigde vetten in de voeding is een van de eerste manieren om het cholesterolgehalte te verlagen. Verzadigde vetten zitten in fijne vleeswaren, rood vlees, boter, palmolie en pindaolie, koekjes, gebak en luxebroodjes.

Daarnaast is het essentieel om de consumptie van tabak en alcohol te vermijden of zoveel mogelijk te beperken.

Te verkiezen voedingsmiddelen

Bij te veel slechte cholesterol zijn bepaalde voedingsmiddelen daarentegen uw vrienden:

  • Groenten en fruit
  • Peulvruchten
  • Volkoren granen

Ze zijn rijk aan vezels en vergemakkelijken de eliminatie van cholesterol door zich eraan te binden in de darm.

Natuurlijke oplossingen om het cholesterolgehalte te helpen verlagen

Rode rijstgist

Rode rijstgist wordt al eeuwenlang traditioneel gebruikt in China. Het is een microscopische schimmel die rijk is aan vetzuren, isoflavonen, fytosterolen en stoffen uit de monacolinegroep.

Het staat al lang bekend om zijn voordelen voor de spijsvertering en de bloedsomloop, maar wordt pas sinds een vijftiental jaar gebruikt om een normaal cholesterolgehalte te helpen behouden.

De Europese gezondheidsautoriteiten bevestigen dat een dagelijkse inname van 10 mg monacoline K (of lovastatine) helpt om het LDL-cholesterolgehalte te reguleren.

Voedingssupplementen op basis van rode rijstgist kunnen dus deel uitmaken van een algemene aanpak om het cholesterolgehalte te verlagen. Ze mogen echter niet zonder advies van een arts worden gecumuleerd met een behandeling met geneesmiddelen op basis van statines.

Omega 3

Omega 3-vetzuren zijn essentieel voor de gezondheid en dragen bij aan het cardiovasculaire evenwicht en het behoud van een normaal cholesterolgehalte. Ze komen voor in plantaardige oliën en in visolie. Als ze niet in voldoende hoeveelheden in de voeding voorkomen, is het mogelijk om te kiezen voor voedingssupplementen op basis van:

  • alfa-linoleenzuur (ALA) – voedingssupplementen van plantaardige oorsprong
  • eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA) – voedingssupplementen van dierlijke oorsprong (vis)

Plantensterolen

Fytosterolen, of plantensterolen, zijn verbindingen die van nature aanwezig zijn in planten en die helpen om de concentratie cholesterol in het bloed te verlagen. Naast een gevarieerde voeding met veel plantaardige oliën, peulvruchten en noten kunnen voedingssupplementen een nuttige aanvulling vormen. Kies voor formules op basis van artisjok, Chinese knoflook, olijfextract, koriander, bergamot, meidoorn en kurkuma.

De ondersteuning van micronutriënten

Ter ondersteuning van een aangepast dieet bij te veel cholesterol en actieve bestanddelen om het LDL-gehalte in het bloed te verlagen (plantensterolen, statines, omega 3), kunnen bepaalde mineralen en vitaminen ook aan het lichaam worden gegeven in de vorm van voedingssupplementen:

  • vitamine C om de cellen te beschermen tegen oxidatieve stress
  • vitamine E om zijn vaatbeschermende eigenschappen en omdat het de synthese van goede cholesterol (HDL) bevordert
  • chroom voor zijn heilzame effecten op de vetstofwisseling

Ontdek heel ons gamma voedingssupplementen tegen de beste prijs in uw parafarmacie online of in de winkel.