Waarom een detoxkuur?

Een detoxkuur elimineert de gifstoffen die zich gedurende de winter opgestapeld hebben en stimuleert de uitscheidingsorganen: de nieren en de lever. Je zou kunnen zeggen dat het de grote lenteschoonmaak van je lichaam is, wat je de kans biedt om je vitaliteit en vorm terug te vinden.

Waarom zou je in de lente een kuur volgen?

In de winter gaat je lichaam in rust. We bewegen en sporten wat minder. En we hebben de neiging om wat vettere en gesuikerde maaltijden te eten, om onszelf te troosten en de winterblues te compenseren. Het resultaat? De gifstoffen stapelen zich op in ons lichaam. In de lente wordt je lichaam – net als de rest van de natuur – weer wakker. Met de terugkeer van het zonlicht, krijg je ook weer zin om te bewegen. Een detoxkuur op dat moment zal je lichaam voorzichtig stimuleren en het weer energie geven.

Een detoxkuur vermindert:

  • huidproblemen
  • irritatie
  • slapeloosheid

Hoe werkt het?

Om gifstoffen te verwijderen, is het eerste dat je moet doen water drinken. Veel water. Minstens zo’n 1,5 l per dag. Dat zorgt ervoor dat afvalstoffen afgevoerd kunnen worden en stimuleert je nieren. Lukt dat je niet? Probeer elke 2 uur 2 glazen water te drinken. Of maak gearomatiseerd detoxwater met citroen/gember/kurkuma, groene thee of een ontgiftende kruidenthee met artisjok of paardenbloem. We raden ook aan om je calorie-inname te verminderen en meer vezels, vitaminen, mineralen en antioxidanten te consumeren. Er zijn ook bepaalde voedingsstoffen die bekendstaan om hun zuiverende werking. Dat is het geval voor groene thee, artisjok, citrusvruchten, rode vruchten, asperges, zwarte radijs, gember of kurkuma. En ook eens goed zweten tijdens een sportsessie helpt om gifstoffen te elimineren.

Het advies van de expert

Het nemen van ontgiftende voedingssupplementen kan een kleine boost geven aan je detoxkuur en de eliminatie van gifstoffen bevorderen. Ze zijn beschikbaar in de vorm van capsules, drinkbare ampullen of oplossingen om te verdunnen en zijn meestal bedoeld om gedurende 30 dagen lang in te nemen.