De beste vitamines om het immuunsysteem te versterken

Beleeft u een stressvolle periode in uw leven, bent u moe door uw werk of trainingen? Komt de winter eraan en wilt u gewoon uw immuunsysteem een boost geven om de traditionele wintervirussen te vermijden? Medi-Market biedt u een selectie van voedingssupplementen en vitaminecomplexen die speciaal ontwikkeld zijn om uw immuunsysteem te ondersteunen.

Vitamine D: een must

Vitamine D, vaak de ‘vitamine van de zon’ genoemd, wordt door het lichaam gesynthetiseerd onder invloed van zonnestralen. Onze behoefte aan vitamine D neemt toe met de leeftijd en kan moeilijk te dekken zijn bij weinig blootstelling aan de zon.

Jaarlijkse suppletie van vitamine D is een aanrader om uw immuunsysteem te stimuleren, voor het begin van de winter of op elk moment van het jaar wanneer u zich verzwakt voelt.

Vitamine D wordt vaak gecombineerd met zink, dat de voordelen ervan aanvult door bij te dragen aan het behoud van het botkapitaal en de normale werking van het immuunsysteem.

De voordelen van vitamine C

Immuniteit verwijst naar het vermogen van ons lichaam om weerstand te bieden tegen de oorzaken van ziekten (parasieten, virussen, bacteriën). De immuunrespons, d.w.z. de productie van antilichamen als reactie op een vreemde stof, vereist een gezonde levensstijl en een evenwichtige voeding. De belangrijkste reden waarom het eten van fruit en groenten zozeer wordt aanbevolen, is vanwege hun vitamine C-gehalte, dat essentieel is voor de goede werking van ons immuunsysteem!

Vitamine C heeft antioxiderende eigenschappen en beschermt dus de cellen tegen oxidatieve stress.  Het speelt ook een centrale rol in de werking van het immuunsysteem:

  • door de synthese van interferonen te verbeteren
  • door de productie van T4-lymfocyten te bevorderen
  • door de afbraak van histamine te activeren

Als suppletie is vitamine C verkrijgbaar in de vorm van gewone tabletten of bruistabletten. Voor een 100% natuurlijke oplossing kiest u gummies of kauwtabletten met acerola, een supervrucht ter grootte van een kers die 30 keer meer vitamine C kan bevatten dan een sinaasappel!

Het belang van B-vitamines voor de immuniteit

Vitamine B6

Vitamine B6 is essentieel voor de normale werking van de adaptieve immuniteit en moet in voldoende hoeveelheid worden geconsumeerd om antilichamen te produceren en ziekten te bestrijden.

De behoefte aan vitamine B6 neemt toe in bepaalde situaties, zoals zwangerschap, het gebruik van orale anticonceptiva, stress of het premenstrueel syndroom.

Het wordt vaak gevonden in combinatie met mineralen en sporenelementen, waarmee het in synergie werkt:

  • magnesium bij vermoeidheid en stress
  • zink om de afweer van de huid te ondersteunen

Andere vitamines van de B-groep

Een voldoende inname van vitamines van de B-groep is essentieel voor fysieke en mentale prestaties. Een tekort eraan kan leiden tot vermoeidheid, waardoor het lichaam zich niet meer doeltreffend kan verdedigen tegen virussen en andere agressies van buitenaf.

Naast B6 kunt u dus uw immuunrespons stimuleren door suppletie met B1 (thiamine), B2 (riboflavine), B3 (niacine), B5 (pantotheenzuur), B8 (biotine), B9 (foliumzuur) en B12.

Suppletie met vitamine B12 is vooral belangrijk voor veganisten, die geen producten van dierlijke oorsprong (geen eieren of zuivelproducten) consumeren.

Essentiële mineralen voor de immuniteit

Essentiële voedingsstoffen voor de immuniteit zijn niet alleen vitamines, maar ook mineralen en sporenelementen.

Om vermoeidheid te verminderen en de winter door te komen met een sterk immuunsysteem, wordt zo ook aanbevolen om magnesium bij te tanken. Een magnesiumtekort is een van de meest voorkomende mineralentekorten. Het speelt echter een rol bij de productie van energie door onze cellen, bij de regulatie van de zenuwen en bij de goede werking van onze organen.

Wat de sporenelementen betreft, wordt ook zink aangeboden als supplement, in combinatie met vitamine B6 of selenium. Zink speelt een belangrijke rol in de aanmaak en werking van de afweercellen en is daardoor een belangrijke speler in de immuniteit.

Cocktails van vitamines en mineralen

Vitamines en mineralen werken vaak beter in synergie. Om de cellen die betrokken zijn bij de aangeboren immuniteit te ondersteunen, een energiedaling op te vangen en de werking van uw metabolisme te optimaliseren, kunt u vertrouwen op een complete cocktail van vitamines, sporenelementen en mineralen.

Dit complex bevat vitamine C en D, vitamines uit de B-groep, magnesium, zink en koper.

Fytotherapie kan ook helpen om het immuunsysteem te versterken. Zo kunnen voedingssupplementen om de immuniteit te ondersteunen kurkuma, gember, ginseng, guarana of koninginnengelei bevatten.

Ontdek ons volledige assortiment Vitaliteit & Evenwicht tegen de beste prijs bij uw online parafarmacie of in de winkel.