Waarom moet je zonnebrand smeren op wintersport?

Vertrek je bijna op skivakantie? Lucky you! Maar … let op dat je je huid beschermt tegen de zon, want in de bergen is die nog schadelijker.

Sneeuw, open lucht en de zon. Het leven is mooi in de bergen! Maar let op! De hoogte en de reflectie op de sneeuw versterken de schadelijke effecten van de zon en zorgen voor meer huidveroudering. Hoe komt dat?

De ultraviolette stralen worden minder gefilterd door wolken, je bevindt je natuurlijk dichter bij de zon en de sneeuw reflecteert zo’n 80% van de Uv-straling. Je huid wordt dus van alle kanten en met meer kracht aangevallen, zonder dat het je echt opvalt. De warmte van de zon voelt immers goed in de kou. Het resultaat? Je merkt het niet altijd meteen op wanneer je begint te verbranden. Het is dan ook erg belangrijk om je goed te beschermen met een zonnecrème met SPF 50 (en zeker niet minder!) en meerdere keren per dag een nieuwe laag aan te brengen.

Slim bekeken: 2 in 1

De ideale oplossing is een kleine tube crème die je gewoon in je zak stopt zodat je een nieuw laagje kunt aanbrengen eens je op de skilift zit. Vergeet niet om ook je lippen te beschermen. Zij hebben immers geen talgklieren die een hydrolipide laagje kunnen produceren zoals de huid. Ze zijn dus fragieler en kwetsbaarder voor externe factoren zoals koude en zon.

Daarbovenop bevatten ze erg weinig melanine, waardoor ze ook gevoeliger zijn voor Uv-straling. Bescherm dus ook je lippen met een balsem met SPF 50. Er bestaan gelukkig 2-in-1-tubes die op een ingenieuze manier de twee soorten bescherming combineren, zoals de Photoderm DUO SPF 50+ van Bioderma. Door zowel een voedende (en lichtjes geparfumeerde) gezichtscrème met SPF 50+ en een lippenstift met SPF 50+ zonder parfum, in hetzelfde product te combineren, wordt je een optimale bescherming aangeboden.

Verrijkt met voedende en hydraterende ingrediënten zoals Trehalose (een cryoprotectieve stof), verhoogt het de weerstand van de huid tegen barre weersomstandigheden. Ideaal dus voor wanneer je gaat skiën in de bergen. Ten slotte, is de zon ook nog schadelijk voor je ogen. Bescherm ze dus met een zonnebril waarvan de filterindex minstens 3 of 4 is. Ready? Let’s ski!