Aperitiefjes, meergangenmenu’s, desserts, pralines en andere zoete zonden … December doet onze maag en lever nogal afzien! Gelukkig geven bepaalde planten onze spijsvertering een duwtje in de rug. Je vindt ze in voedingssupplementen, maar ze kunnen ook perfect in een feestmenu worden verwerkt!
Rammenas bevat tal van vitaminen en mineralen, prikkelt de eetlust, ondersteunt de spijsvertering en werkt versterkend.
Serveersuggestie: Rammenas kan rauw in slaatjes, rauwkost en suchi worden verwerkt. Je kan de groente ook perfect gekookt serveren bij wild of in aardappelpuree.
Kurkuma heeft heel wat goede eigenschappen. Het ondersteund onder meer de spijsvertering. In combinatie met peper wordt kurkuma gemakkelijker in het organisme opgenomen.
Serveersuggestie: Kurkuma smaakt heerlijk in een smaakvol sausje bij tongrolletjes.
Venkelblaadjes dragen bij tot een goede werking van het spijsverteringsstelsel en de maag, vooral bij kinderen. De knol ondersteunt dan weer de afdrijving.
Serveersuggestie: De venkelknol kan rauw als aperitiefhapje geserveerd worden of in soep worden verwerkt.
De vele actieve bestanddelen van de artisjok, zoals de bittere elementen, dragen bij tot de goede werking van de lever. Ze hebben ook een gunstige invloed op de spijsvertering.
Serveersuggestie: Serveer gekookte artisjok met mosterdvinaigrette als heerlijk en gezellig aperitiefhapje. Of schotel je gasten artisjok voor als (stevig) voorgerecht.
Mariadistel is rijk aan lipiden en polyfenolen (antioxidanten). Als achterneefje van de artisjok beschermt en stimuleert de mariadistel de lever en bevordert het de spijsvertering.
Serveersuggestie: Het hart en de bladeren van de mariadistel kunnen in slaatjes, ragout of witte sauzen worden verwerkt.
Salie werkt ontstekingswerend. Het stimuleert de spijsvertering en brengt verlichting bij een opgeblazen gevoel.
Serveersuggestie: Salie past als geen ander bij kalfslapjes en vleesvullingen.