Wat doe je als je benen zwaar aanvoelen?

Zijn je benen gevoelig voor vermoeidheid en voelen ze aan het einde van de dag zwaar, gespannen of zelfs pijnlijk aan? Is dit gevoel nog sterker wanneer het warm is? Medi-Market geeft advies om zware benen te verlichten met eenvoudige tips en de juiste producten.

Wat kan de oorzaak zijn van zware benen?

Het gevoel van zware benen komt door stagnatie van de veneuze circulatie. Het bloed dat door de slagaders naar de ledematen wordt gestuurd, heeft moeite om door de aderen in de benen weer omhoog te stromen. Dit in combinatie met het verlies aan tonus in de aderwanden (veneuze insufficiëntie) en de zwaartekracht van de aarde verklaart het gevoel van zware benen, vooral als je stilstaat of stilzit.

Veneuze disfunctie leidt ook vaak tot een tragere lymfecirculatie. Dit uit zich in gezwollen voeten, enkels en kuiten.

Onze tips tegen zware benen

Veneuze insufficiëntie is te wijten aan een aantal factoren, waaronder erfelijkheid en de hormonale cyclus bij vrouwen. Het is echter mogelijk om het gevoel van zware benen te verlichten door de bloedsomloop zo veel als mogelijk te stimuleren.

Je gewoonten veranderen

Een paar veranderingen in je dagelijkse routine kunnen de veneuze terugstroom bevorderen en het gevoel van zware benen verminderen. Wat je moet vermijden:

  • Het dragen van strakke broeken
  • Het dragen van hoge hakken
  • Het dragen van hoge laarzen
  • Je benen kruisen
  • Warmtebronnen zoals sauna’s, hammams, warme baden of vloerverwarming

Leg je benen omhoog

Je benen omhoog leggen bevordert de veneuze terugstroom. Je kunt een kussen onder je matras leggen om ervoor te zorgen dat je onderlichaam wat hoger ligt terwijl je slaapt.

Ga aan het einde van de dag even op je rug liggen met je benen in de lucht tegen een muur. Maak van de gelegenheid gebruik om je voeten heen en weer te buigen om het veneuze pompen te stimuleren.

Gebruik op kantoor een voetensteun om je klachten van zware, tintelende, gezwollen, rusteloze benen te verminderen.

Verkoeling

Warmte is de vijand van zware benen, dus alles wat helpt om te verkoelen, zal je symptomen juist verlichten. Neem in plaats van een heet bad een koele douche: ga met de douchestraal van beneden naar boven over je benen.

Breng dan eenstimulerende gelcrème aan voor een langdurig gevoel van frisheid op je benen: munt, kamfer of paardenkastanje zorgen voor een intens gevoel van kou, met een ontzwellend effect.

Er zijn ook sprayformules die je gemakkelijk kunt meenemen en op elk moment van de dag op zware benen kunt aanbrengen.

Op het strand kun je simpelweg pootjebaden. De combinatie van wandelen en koel water helpt om je benen te verlichten.

Bloedsomloop stimuleren

De bloedsomloop kan worden gestimuleerd door bepaalde activiteiten zoals wandelen of zwemmen. Tijdens zittend of staand (stilstaand of lopend) werk, kun je het veneuze pompen stimuleren door elk uur minstens 15 stappen te zetten.

Het dragen van compressiekousen kan ook helpen om de symptomen die gepaard gaan met spataderen of veneuze insufficiëntie, zoals zware benen en zwelling, te verminderen.

Gecombineerd met fytotherapie voelen je benen minder zwaar aan. Enkele voorbeelden van planten die erom bekend staan dat ze helpen de aderen te verstevigen en de bloedsomloop te ondersteunen: hibiscus, rode wingerd, hulst en paardenkastanje.

De voordelen van deze planten kunnen worden gecombineerd met die van vitamine E, een antioxidant, en vitamine C, die bijdraagt aan de collageensynthese en dus aan de weerstand van bloedvaten.

Als je problemen hebt met het slikken van tabletten, kies dan voor voedingssupplementen tegen zware benen in de vorm van gummies: kauwgom met een smaakje maar zonder suiker. Een handig formaat om in je handtas te stoppen en op elk moment in te nemen, zelfs zonder water!

Ondersteuning van lymfedrainage

Problemen met de aderen leiden vaak tot een vertraagde lymfecirculatie. Dit leidt tot ophoping in de weefsels en veroorzaakt oedeem.

Om deze ongemakken te voorkomen, kun je je enkels en benen zelf masseren vanaf de kuit omhoog naar de lies. Het dragen van compressiekousen helpt ook.

Wat supplementen betreft: kies formules die actieve bestanddelen bevatten waarvan bekend is dat ze draineren, zoals moerasspirea.

Druivenpitten staan ook bekend om het stimuleren van de veneuze en lymfecirculatie, het voorkomen van spataderen en het versterken van de bloedvaten. In combinatie met rode wingerd en vitamine C helpt klis ook goed tegen zware benen en bij het behoud van een goede lymfecirculatie.

Ontdek ons volledige assortiment voor de bloedcirculatie aan de laagste prijs bij je online parafarmacie of in de winkel.